Du har garantert hørt om kluter som er hjemmelagde, ettersom mange nå strikker og hekler kluter selv. Selv er jeg stor fan av hjemmelagde kluter, da de ikke bare er enormt flotte men også har et fantastisk godt formål.

Uansett om du er nybegynner eller rutinert strikker eller hekler så er dette et enkelt og overkommelig prosjekt. Her gir jeg deg 5 gode grunner til hvorfor du skal lage dine egne kluter.

1. Skån miljøet

Den første og kanskje viktigste grunnen til å strikke eller hekle kluter selv, er at de er miljøvennlige og ikke inneholder mikroplastikk. Dette gjør nemlig de velkjente, fargerike klutene du kjøper på butikken. Til tross for at vi her i den vestlige verden forsøker å minske forurensning av plast gjennom resirkulering og forbrenning av plastavfall, så sniker det seg ofte mikroplastikk inn i hjemmet likevel, spesielt med kluter. Det kan godt være en smule vanskelig å forstå hvordan en liten klut kan forurense de store verdenshavene. Det foregår ved at man vasker kluter som inneholder plast i vaskemaskinen, derfra utskilles små plastikkartikler som blir skyllet ut med det urene vannet og deretter ender på et renseanlegg. Herifra slippes partiklene utenom filtreringssystemet og dermed ender plastikkfibrene ute i verdenshavene. Kluter utgjør selvfølgelig bare en liten del av forurensningen av plast til havet, men vi kan jo alle starte et sted, så hvorfor ikke starte med å hekle eller strikke dine egne?

Det trenger heller ikke å være dyrt; du kan bruke noen gamle garnrester, gamle duker, gardiner eller hva du har tilgjengelig. På denne måten gjenbruker du gamle materialer og bærekraftigheten er helt topp. 
2. Den perfekte gaven til vertinnen  

Hjemmelagde kluter kan også være en fantastisk gave til vertinnen, som også er personlig. Du kan lage din hjemmelagde klut i all verdens farger og mønstre – det er bare fantasien som setter grenser – og kluten kan få et pent og personlig touch.

Selv er jeg veldig glad i kluter som er ribbestrikket med Rainbow Cotton 8/4 garnet, som både er enkelt å lage samt ser super fint ut. Jeg er likevel sikker på at uansett hva du lager så blir den som går gaven veldig glad, siden det er så spesielt å få hjemmelagde gaver i utgangspunktet.

3. Kos og indre ro

Når jeg hekler slapper jeg helt av. Jeg synes rett og slett det er så avslappende å sitte med hekletøyet, en varm kopp te og la bekymringene forsvinne. I en travel hverdag med jobb, praktiske gjøremål, trening, matlaging og hva som ellers hører til i hverdagen er det deilig å krype ned i en verden hvor man vanligvis har for lite tid til å tillate seg å glemme disse tingene.

Hvis du, som meg, har litt langt til jobb i tog eller buss, så er hekle- og strikketøyet også en fantastisk måte å slå av hjernen litt før hverdagen banker på døren. Jeg nyter i hvert fall å bruke togturen til å hekle i stedet for å være på sosiale medier, som kan stjele mye tid fra mange av oss.
4. Hjemmelagde kluter er til alle

De hjemmelagde klutene er et prosjekt alle kan være med på, uansett om man er nybegynner eller rutinert i håndarbeid. Man kan selv bestemme hvor avansert mønsteret skal være og om man vil ha en enkelt- eller flerfarget klut. Jo flere farger man velger, jo vanskeligere blir det å lage, men jeg tør å påstå at alle kan være med på å lage hjemmelagde kluter.

Utover dette så er hjemmelagde kluter heller ikke et uoverkommelig prosjekt som tar flere uker å gjennomføre, da de ikke er spesielt store og er relativt raske å lage. Personlig er jeg typen som kan bli lei av et prosjekt som tar for lang tid – så disse klutene er derfor perfekte for meg å lage, fordi jeg bruker maksimalt en uke på dem. 


5. Enkelt og billig garn

Garnet du bruker til å hekle eller strikke kluter til er som regel 100 % bomull og økologisk. Her hos Hobbii finnes der for eksempel Rainbow Cotton 8/4 garnet, som er 100 % bomull og spesielt egnet til å lage kluter. Der finnes utallige slags farger, så der er stort sett fritt valg på alle hyller og kun fantasien din som setter grenser. Ikke bare er garnet lett å arbeide med og kommer i mange fine farger, det er også utrolig billig.

Du kan også velge å bruke økologisk garn, som også selges hos Hobbii i flere forskjellige farger og kvaliteter.

Gratis oppskrift hos Hobbii

Akkurat nå ligger det gratis oppskrifter på hjemmelagde kluter hos Hobbii som du kan finne her. Her finner du flere forskjellige mønstre som Weave Klut og Rib Klut - alle er superenkle og tar ikke lang tid å lage.


SPAR 7%

Cotton 8/4 Junior - Mayflower

100% Bomull 

14 kr  15 kr