Vi har alle sammen perioder hvor vi føler presset – det gjør ikke minst sportsutøvere som konkurrerer ved store stevner som de olympiske lekene i Pyeong Chang.

Fredag 9.februar overrasket den finske snowboardtreneren, Anti Koskinen, alle når han, midt imellom peptalks og high fives, trakk strikkepinnene frem i frostværet og strikket seg inn i mange seeres hjerter.

På en pressekonferanse fortalte han at både han og flere finske utøvere strikket for å håndtere det store presset som kommer av å konkurrere på så høyt nivå. Men stemmer det at håndarbeid kan gjøre en forskjell for en profesjonell atlet? Ja, det kan det, og det er vitenskapelig bevist.


Hekling og strikking kan nedsette blodtrykket

Det er kanskje ikke til å tro på, men få minutter med strikkepinner eller heklenålen og garn mellom hendene kan få både puls og blodtrykk ned. Det faktum at man repeterer den samme bevegelsen igjen og igjen kan utløse en såkalt «avslappelsesreaksjon» som gjør at kroppen slapper av.

Håndarbeid kan bøte på stress

Det er de gjentagende bevegelsene som reduserer stress. De bidrar til å nedsette det skadelige hormonet kortisol i blodet, samtidig som at de hjelper med å øke produksjonen av serotonin – som ofte forbindes med følelsen av lykke. Dette er også årsaken til at man for eksempel finner ro når man sitter i en gyngestol – men strikkepinner er tross alt litt enklere å ta med i skibakken.

For å holde orden på garnet i løypen kan du med fordel bruke rundpinner - da er det samling på alt.


Konsentrasjonen økes av å jobbe med hendene

Atleter ses ofte i dyp konsentrasjon. Uansett om de står klar til straffekast i håndball, skal treffe blink i skiskyting eller venter på startskuddet før et 100 meters løp, så er konsentrasjon nøkkelen til suksess.

Undersøkelser har vist at det å bruke to hender samtidig, lage maskene riktig og følge et mønster alt sammen bidrar til at hjernen arbeider og dermed øker konsentrasjonen.

Det å skape noe gir en følelse av kontroll

Ingenting er sikkert i sportsverdenen. Som utøver kan man kun gjøre sitt beste, men man vet aldri hvor mange krefter motstanderen bringer, om været er dårlig eller om en tredje uforutsett hendelse skjer.

Hele håndarbeidsprosessen gir en følelse av kontroll; fra det å velge hvilket design man vil strikke eller hekle til hvilket garn man vil bruke, til om man vil ta det opp igjen, fordi man gjorde en feil for fem rekker siden. Alt er opp til deg, og kun deg.

Vi har nettopp fått inn det fantastiske Hobbii Nature garnet som egner seg veldig godt til et OL-prosjekt. Det er både varmt og GOTS-sertifisert.

Som trener på en skibakke kan det å føle kontroll være en velkommen følelse når det finnes så mange faktorer man ikke er herre over.


Håndarbeid kan hjelpe mot smerter

«Oi, det er for godt til å være sant», tenker du kanskje, men ikke desto mindre er det sant. Smerte oppstår ikke i muskler og ledd, men i hjernen når den tolker de signalene kroppen sender ut. Ved å konsentrere seg om strikkepinner og garn fjerner du fokus fra smerten og du kan føle mindre smerte. Som vi alle vet kommer enkelte sportsutøvere til skade og da kan det

være aktuelt å forsøke seg på håndarbeid – det skader i hvert fall ikke ;)

Strikking og hekling kan knytte bånd – til og med styrke dem

Som den finske treneren nevnte på pressemøtet er det flere i den finske leiren som har begynt å strikke. Den finske presidenten og konen fikk deres første barn for noen måneder siden, og de finske utøverne samarbeider om å lage et babyteppe til dem.

Denne prosessen bidrar til å styrke Finland som et lag. Å strikke i grupper kan styrke ens sosiale evner og når man lager et prosjekt sammen styrker man samarbeidet og kommunikasjonen på laget.

Som dere ser kan sport og håndarbeid enkelt gå hånd i hånd – man kan kanskje gå så langt som å si at det burde henge sammen med tanke på alle de fordelene jeg har nevnt ovenfor.

Hvis du har fått blod på tann og det allerede kribler i strikkepinnene, så kan du allerede nå begynne å finne garn og tilbehør frem til ditt kommende OL-prosjekt her på hobbii.no.

Hjertelig hilsen

Eva, hobbii.no

Bamboo Parpinne - KnitPro

KnitPro Bamboo Parpinne 

Fra 67 kr