Skrevet av Madeline fra @ofbooksandhooks

Det varmere været kryper frem i mange land over hele verden, noe som betyr at det er på tide å begynne å tenke på sommerprosjektene! Pakk vekk ullskjerfene og de tykke genserne og gjør deg klar til noen pustende fiber som er perfekt til å bekjempe varmen.

La oss begynne med å snakke om noen av de fibrene som generelt passer best i varmt vær:

Bomull/bomullsblandinger

Et kjapt overblikk:

  • Hjelper deg med å holde deg kjølig ved å transportere varmen vekk fra kroppen din
  • Kjapt og enkelt å rengjøre (fantastisk til lummert vær)
  • Blir lett krøllete

Bomull er bare best, er du ikke enig? Det er allsidig, og jeg kan ikke forestille meg garnhyllene mine uten noen trygt bortgjemte bomullsnøster. Virkelig et inspirerende fiber. Bomull er sannsynligvis det første fiber man tenker på når man tenker på “sommergarnprosjekt”. Hvorfor? Fordi det hjelper kroppen din med å transportere varme vekk fra den, noe som betyr at det meste innen sommerklær er laget av bomull. Det er også det perfekte fiber til lummert vær, fordi det er ganske enkelt å vaske.

Som alle andre fiber har det selvfølgelig noen ulemper også. Det har en tendens til å krølle, så dette er kanskje ikke det beste fiberet til perfeksjonister. Men jeg er villig til å håndtere litt krøller i bytte mot den myke, kjølige materialeopplevelsen.

De fleste sommerfibre inneholder i alle fall litt bomull, så du skal virkelig ikke føle at du er nødt til å holde deg til ren bomull på noen som helst måte. Bomullsblandinger er en fantastisk måte å dra nytte av fordelene fra andre fiber og oppveie de negative sidene ved bomull som f.eks. tendensen til å krølle og være stivt.

Den gode nyheten er at Hobbii tilbyr et bredt utvalg av bomull og bomullsblandinger


Lin/linblandinger

Et kjapt overblikk:

  • Meget miljøvennlig
  • Sterk og holdbar
  • Fargen kan endre seg i solen (på grunn av eksponering)
  • Blir stiv etter mange vask

Lin er VIRKELIG et undervurdert fiber. Det er skinnende, sterkt og flott, og det er faktisk et av de beste fibrene du kan bruke og ha på deg hvis du ønsker å være mer miljøvennlig i ditt kreative liv.

Lin er enda et fiber som kan brukes på utrolig mange måter. Vesker, topper, skjørt, cardigans… Jeg kunne bare fortsette! Lin kan dog bli stivt, og derfor liker jeg godt å bruke linblandinger som New Arezzo, som er en blanding av bambus, bomull og lin.


Bambus/bambusblandinger

Et kjapt overblikk:

  • Føles mykt og lett mod huden
  • Plantebasert fiber
  • Fås som regel i tynnere garn

Bambus er et populært garn til sommerprosjekter fordi det er så mykt og silkeaktig å ta på. Det finnes ofte i bomullsblandinger, noe som gjør det til et godt valg til å holde seg kjølig i varmt vær.

Go Handmade lager en Tencel Bamboo-blanding som er fantastisk til sommerklær. Det er silkeaktig, skinnende og plantebasert. Du kan lese alt om det på produktsiden, som opplyser om både opprinnelse og bæredyktighet!

Du kan også velge Soft fra Go Handmade, en bambus/bomull/akrylblanding som også er fantastisk til sommerklær.


I tillegg til de generelle bemerkningene om fiber har jeg også flere andre tips til å velge garn til prosjektene dine.

1) Hold deg til det tynne

Selv om du ikke nødvendigvis trenger å bruke et tynnere garn, så hjelper det med å gjøre tøyet lettere og derfor kjøligere. Hvis du bruker et garn til en pinne 2 - 3,5 kan du til og med slippe unna med å bruke noen av de fibrene som du vanligvis bare ville bruke om vinteren.

Hobbii har et fantastisk Llama Silk garn fra Järbo som har akkurat den rette tykkelsen til å få den myke strukturen samtidig som den får den luftigheten som du trenger for å holde seg kjølig om sommeren.


2) Unngå fyldige og kløende garn

Det er ikke morsomt å klø når du er varm. Eller å være varm, når du klør. Eller noen av delene, egentlig.

Garn som er veldig fyldige (dessverre gjelder det en masse akrylfibre) gjør det vanskelig for varmen å unnslippe, noe som betyr at du vil være varm og ha det ubehagelig hvis du ikke er forsiktig med disse fibrene…

Hvis du elsker fyldig garn skal du ikke bekymre deg. Hvis du ønsker å skape en lett “glorieeffekt” uten at det skal bli for varmt kan jeg anbefale å holde en tråd Hobbii Diablo sammen med en bomullstråd. Du kan til og med velge et mønster der mohair-effekten bare brukes i deler av tøyet (som skuldrene) for å minimere den samlede varmen. Jeg vil dessuten anbefale å velge en litt løsere strikkefasthet, så det blir mer pustende.


3) Tenk over behovene til prosjektet ditt

Noen garn er bare født til et bestemt prosjekt. For eksempel skriker World of Yarn's Aruba bare etter å bli til en heklet bikini eller sommertopp.

Tenk over hva du arbeider på og velg et garn som faktisk passer til prosjektet ditt i stedet for å bare velge noe du synes ser bra ut. Hvis du vil lage noe du kan bade i er bomull kanskje ikke din beste venn, for det kan fort bli litt tungt og slaskete når det er gjennomvått. Men det kan være perfekt til en cover-up eller en strandveske! Tenk på selve prosjektet når du velger et garn for å oppnå de beste resultatene.

Pro tip: Tenk over hvor ofte noe skal vaskes! Hvis det er klær som du planlegger å vaske etter hver gang du har hatt det på kan du vurdere noe som kan vaskes i maskin og som ikke krøller.


4) Når du er i tvil, velg komfort

Det er ikke alltid mulig å minimere varmen fullstendig når det kommer til strikk, så noen ganger er det beste du kan gjøre bare å gjøre det behagelig. En av mine go-to garn til sommertopper med korte ermer er Hobbii Superwash Baby Merino XL. Hvis du velger et animalsk fiber (vanligvis ikke anbefalt til sommerprosjekter) skal du bare sørge for at det er superwash!5) Bruk hullmønstre eller gå opp en størrelse i strikkepinn/heklenål

Hvis du virkelig gjerne vil bruke et bestemt fiber, og det ikke passer til de kriterier vi har listet opp for å gjøre det kjølig, kan du også bruke et design med hullmønster eller løse masker for å gjøre det fint og luftig. I siste omgang vil det være lettere å få varmen vekk og la den kjølige luften komme inn hvis du sørger for en god luftgjennomstrømning!


Jeg håper du har fått noen nyttige tips i denne artikkelen, og at du er inspirert til å komme videre med sommerprosjektene dine! God håndarbeidslyst!

Madeline fra @ofbooksandhooks er en håndarbeider som elsker å kombinere sine to lidenskaper: hekling og bøker! Du kan se hennes nyeste arbeider på Instagram-kontoen hennes og finne noen gratis mønstre på hjemmesiden hennes.