Høsten har så smått begynt å melde sin ankomst, og aktiviteter med barna blir i disse dager flyttet innenfor. For mange betyr det tid for stillesittende kreativitet, og derfor vil jeg i dette blogginnlegget vise dere mine yndlings-garnaktiviteter for barn.
Pompongbilder
Pompongbilder kan underholde små barnehender i timesvis. De utfordrer motorikken og barnas fargesans samtidig som de er superenkle å lage - også kan man få ryddet opp i noe av alt det restegarnet man likevel har liggende 😉
Materialer
- Massevis av garn (akryl, ull og ullblandinger er best)
- Pompom makers
- Lerret (i valgfri størrelse, men jeg synes at omkring 20x20 cm er en god og overkommelig størrelse for de små)
- En god saks
- Limpistol og limpatroner
Fremgangsmåte
Fremgangsmåten er faktisk veldig enkel. Det skal bare masseproduseres pomponger til man skammer seg - eller i hvert fall til man synes at man har nok. Man kan tenke ut motivet først, men det er også morsomt å bare lage pomponger i yndlingsfargene sine og så ta stilling til motivet etterpå - det er helt opp til en selv 😊
Pompongene kan lages på den klassiske måten vi lærte da vi var små, med to pappskiver som ligger inntil hverandre, men hvis man vil gjøre seg selv og barnehendene en tjeneste kan man investere i noen “pompom makers”. De gjør det deilig enkelt å vikle opp garnet, de kan lukkes så garnet ikke sklir hvis man blir avbrutt - også gir de nesten perfekte pomponger allerede ved første forsøk. Du kan se hvordan den virker her.
Når man synes man har nok skal man lage bildet, og her kan det være lurt å få hjelp av en voksen. Nå skal man nemlig i gang med limpistolen, som kan bli ordentlig varm og være litt vanskelig å håndtere, men barnet kan selvfølgelig være med på å bestemme hvordan bildet skal ende opp. Bare be dem om å vise hvor pompongene skal festes, så blir det nok bra.
Fingerstrikk
Fingerstrikking er en klassiker som kan lages av selv de minste hender hvis de bare får vist hvordan de skal gjøre det. Du har kanskje prøvd det selv, da du var barn? Jeg kunne i hvert fall få timene til å fly avsted med å lage fingerstrikk i massevis dengang.
Dog ble det aldri til noe mer enn en lang pølse, og selv om barna jo fremdeles har vært opptatt med å lage noe er det bare litt morsommere hvis man kan få et produkt ut av det til slutt. Derfor foreslår jeg at man lager en høst- eller Halloweenkrans - eller kanskje til og med en krans til jul. Man kan vel aldri være for tidlig ute, kan man? 😉
Materialer
- Massevis av garn (alt garn kan brukes, men jeg foretrekker mellomtykt garn i enten akryl eller ull)
- Fingre
- En krans i enten papp eller isopor
- Limpistol
- Evt pompoms eller annen pynt
Fremgangsmåte
Begynn med å vikle garn-enden rundt tommelfingeren noen ganger og før så garnet bak pekefingeren din, foran langfingeren, bak ringfingeren og deretter rundt lillefingeren, så garnet nå er bak lillefingeren. Så føres garnet tilbake sånn: foran ringfingeren, bak langfingeren og foran pekefingeren. Nå har du skapt fundamentet ditt og er klar til å strikke.
Før garnet rund hånden (først bak og deretter foran hånden).
Før løkken rundt pekefingeren opp over den løse snoren og over på baksiden av fingeren, og fortsett sånn med de resterende tre fingrene.
Nå har du fingerstrikket din første rekke. Så skal du bare gjenta de to trinnene til du (eller barnet) ikke gidder mer eller dere synes at fingerstrikketøyet er langt nok. Når man har nådd et lite stykke kan man begynne å trekke i den enden man har viklet om tommelfingeren, så fingerstrikket folder seg ut og viser seg fra sin beste side.
Hvis du lager en krans er det nå du skal finne frem limpistolen. Lim enden fast på baksiden av kransen og vikle fingerstrikket rundt og rundt kransen så den blir helt dekket. Lim strikket fast på baksiden en gang i blant så det ikke flytter seg. Pynt evt. med noen pomponger eller annen pynt du synes kan være koselig.
Drømmefanger
Drømmefangere er kjempekoselige å ha hengende og kan dessuten kanskje hjelpe de små hvis de har mange mareritt - også er de virkelig enkle å lage. De kan lages i akkurat det garnet og de fargene man vil, også kan man pynte dem med alt fra frynser og fjær til perler og pomponger.
Materialer
- Metallring i valgfri størrelse
- Garn i valgfrie materialer og farger
- Pynt (perler, pomponger, frynser, bånd, fjær, mm)
Fremgangsmåte
Først bindes garnet fast til metallringen og vikles rundt ringen i drømmefangermønsteret, sånn: Før garnet ca 7 cm fra knuten og før deretter garnet rundt metallringen og inn i det hullet som oppstår mellom ringen og garnet. Fortsett med det til du har kommet hele veien rundt. Før nå garnet gjennom de hullene som ble dannet i første runde. Dette fortsetter du bare med til du har kommet inn til midten. Stram til og bind en pen knute. For å skjule enden har jeg satt en perle i midten.
Pynt drømmefangeren som du har lyst. Jeg har valgt frynser og en perle, men mulighetene er mange og det er helt opp til deg. Hvis du ønsker perler inne i drømmefangermønsteret kan man med fordel trekke perlene på garnet før man fletter drømmefangeren - det blir kjempefint.
Veving
Enda en klassiker som alltid er gøy for de små - det er nesten som å male med garn. Også er det en fantastisk måte å bli kvitt restene sine på.
Når man er ferdig med å veve kan man binde det på noen fine pinner man har funnet i skogen og gjøre det til et veggoppheng, som er enormt populært for tiden. Bare husk at pinnene skal være helt tørre.
Materialer
- Pappstykke i valgfri størrelse - men til små barn er det nok en god idé at det ikke er altfor stort.
- Lineal
- Blyant
- Saks
- Bomullsgarn
- Massevis av garn - alt kan brukes! Tykt, tynt, pelsgarn, alt 🧶
- Nål med et stort øye
- Evt pinner
Fremgangsmåte
På toppen og bunnen av pappstykket setter du en strek med 1 cm mellomrom fra side til side. Klipp etter strekene så rillene blir ca 1 cm dype. Nå fester du bomullssnoren på baksiden med et stykke tape og fører den gjennom første rille på toppen og første rille i bunnen. På baksiden føres snoren over til neste rille i toppen, rundt på forsiden og så til den tilsvarende rillen i bunnen. Fortsett sånn til du ikke har flere riller igjen og fest enden på baksiden med tape. Nå skal veven din se sånn ut: Snorene skal være rette på forsiden og litt skjeve på baksiden.
For å gjøre det litt lettere for deg selv kan du løfte bomullssnorene litt fra pappskiven ved å sette en blyant inn under snorene.
Så er du klar til å veve!
Dette gjøres ved å føre garnet annenhver gang over og under bomullssnorene fra den ene siden til den andre. Når garnet føres tilbake igjen gjør du det omvendte av det du gjorde før - altså skal du føre garnet under bomullssnoren hvis den i forrige rekken er over, og over hvis den i forrige rekken er under. Dette fortsetter du med til det ikke er mer plass, eller til du synes det er langt nok.
Jeg skiftet farge ute i siden og etterlot noen lange ender så jeg kunne feste dem etterpå. Når jeg skulle starte under bomullssnoren passet jeg på å føre vevetråden rundt den første bomullssnoren så den kunne festes ordentlig.
Etterpå klipper du bomullssnorene over midt på på baksiden. Hvis du vil lage veveriet ditt om til et veggoppheng bindes snorene rundt pinnene, hvis ikke skal snorene bare knyttes sammen sammen så du får festet endene på arbeidet ditt.
Det var mine forslag til litt høst-garnkos for hele familien. Jeg håper du har hatt glede av å lese innlegget og at du har fått inspirasjon til litt annerledes garnmoro med barna. Riktig god fornøyelse!
Kjærlig hilsen
Eva
Skriv en kommentar