Jeg er medlem av alle slags Facebookgrupper for heklere og jeg elsker å finne inspirasjon på Pinterest og Instagram. På den måten har jeg alltid noe på nålen. Gjennom tidene har jeg funnet en del hekletips som redder meg gang på gang.

Jeg har valgt ut mine beste 4 hekletips, som jeg håper at du får bruk for ❤️ 

1. Legg opp på en større nål

Har du noen gang vært godt i gang med et teppe eller en klut, kun for å oppdage at luftmaskerekken trekker hele prosjektet sammen i en stor bue? Det er fordi du har lagt opp maskene for stramt på den første omgangen. Det er kjempe irriterende og det skjer ofte med mønstre der maskene tar stor plass. Det kan likevel lett unngås ved enten å legge opp maskene løst eller ved å legge opp maskene i første omgang på en større nål. Det gjør en stor forskjell!

Hvis du leter etter en ny eller større nål vil jeg anbefale de fantastiske Soft Touch Heklenåler fra Clover.


På bildet ovenfor har jeg begynt på et håndkle, men jeg har lagt opp maskene for stramt. Man kan tydelig se hvor fælt det kan se ut. Hvis jeg heklet videre ville det blitt verre og verre og startrekken ville buet og bølget. Derfor er den eneste løsningen å begynne forfra med en større nål.

2. Når du skal hekle rundt – spiral eller avsluttede omganger?

Er du også i tvil om når du skal hekle rundt i spiral eller når du skal velge avsluttede omganger? Det er selvfølgelig et vurderingsspørsmål ut i fra preferanser, men jeg bruker ofte denne huskeregelen:

1. Amugurimi (bamser, dyr, osv.): Spiral

2. Alt annet: Avsluttede omganger (avslutt en omgang med en kjedemaske og begynn med en ny luftmaske)

Se forskjellen på de to metodene nedenfor:


Det er selvfølgelig ikke alltid at huskeregelen min passer best, og det finnes både fordeler og ulemper med begge metodene: ved spiral er det ingen synlige overganger mellom omgangene, men det er vanskelig å lage et pent fargeskift og arbeidet har en tendens til å trekke til den ene siden. Med avsluttede omganger avslutter du én omgang med en kjedemaske og starter en ny med en luftmaske. De avsluttede omgangene har penere fargeskift og maskene legger seg fint oppå hverandre. I motsetning til spiral er det noen tydelige overganger mellom omgangene pga. kjedemaske + luftmasken.

Det har stor betydning for utseende på prosjektet hvilken metode du velger. Skal du f.eks. lage denne kurven i knit stitch så ønsker man gjerne at maskene legger seg rett oppå hverandre, ellers ødelegges den søte effekten strikken får i mønsteret – dette unngår du ved å hekle med avsluttede omganger.

3. Fest endene i arbeidet

Hater du å feste ender? Det gjør i hvert fall jeg! Det finnes nesten ikke noe verre enn å ha et ferdig stykke arbeide også bruke flere timer på å feste endene. I mitt tilfelle krever det litt disiplin, og ofte går det et par uker før jeg gidder 😉 Du kan enkelt unngå disse timene med stoppenål og saks hvis du løpende hekler endene inn i arbeidet. Du kan gjøre sånn her: den gule snoren blir festet ved at man hekler over den.

Bytt garn og legg enden fra det gamle garnet og enden fra det nye garnet over maskene fra forrige rekke. Nå kan du hekle over maskene og endene på én gang. På denne måten hekles endene inn i arbeidet og du slipper dermed å hefte 😀

4. Få kontroll maskene og omgangene

Hvis du, som meg, heller ikke er så fan av å telle masker når du hekler rundt, så er markeringstråd noe for deg! Dette gjør du ved å hekle tråden med i arbeidet og dermed markere starten på en ny omgang hver gang. Det betyr at du kun trenger å telle omganger – og ikke masker – se bildet nedenfor:


Jeg har satt en hvit tråd fast på den første omgangen fra hælen på sokken og fører den med gjennom hele prosjektet. Ved å bruke en omgangsteller kan du unngå stresset med papir og blyant. Jeg er veldig glad i omgangstelleren min, og kan ikke leve uten den!

Kjøp en omgangsteller her.

Jeg ønsker deg lykke til med alle de fremtidige hekleprosjektene dine ❤️

Hjertelig hilsen
Josefine, Hobbii


Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

17 kr

Maskemarkører - 25 stk - Hobbii

30 kr Ikke på lager