Akryl er en garntype som får mye kritikk for tiden, hvilket bidrar til å gi garnet et litt dårlig rykte. Jeg har likevel funnet fem gode grunner til å bruke akryl! Les med videre hvis du er interessert i å bli litt klokere på de mange gode egenskaper til akryl :-)

Fem overbevisende grunner til å velge akryl til kommende prosjekter 👇

  1. For det første er akryl et kunstig fremstillet garn. Det betyr at garnet ikke er laget på naturlige fibre som bomull eller ull. Syntetiske garn har sine fordeler; det er billigere end f.eks. ull, som ofte brukes til lignende prosjekter. I tillegg er det lettere i vekt enn garn basert på naturlige fibre og har derfor også en veldig lang løpelengde per gram. Du får altså mer garn for pengene. Prøv det lekre akrylgarn fra Raggi.
  2. En av de beste egenskapene til akryl er at det holder form og farge lenge, også i vask. Du kan vaske det igjen og igjen uten frykt for at det blir kjedelig og mister formen. Akryl betegnes derfor som et veldig slitesterkt garn som holder til mange års bruk.
  3. Akryl holder også godt på varmen. Det blir ofte brukt til å lage blant annet tepper og vintertilbehør som luer, skjerf og hansker – ofte i blandingsgarn hvor det kun er en prosentdel som består av akryl.
  4. Før i tiden synes folk at akryl var stikkende på huden. I dag har garnet utviklet seg en del. Det finnes i et hav av forskjellige kvaliteter og er desidert ikke stikkende lengre. Det finnes også i et stort utvalg garntype-varianter og blir ofte blandet med både bomull og ull – som f.eks. Cosy fra Go Handmade. I tillegg er akryl ofte blandet med andre garntyper som brukes til bekledning, slik som sokker, fordi det holder godt på varmen og når det kombineres med ull får du et garn som inneholder de beste kvaliteter fra både akryl og ull.
  5. Akryl er allergivennlig. Folk utvikler ofte allergi mot ull og kan dermed ikke jobbe med det eller bruke det i prosjekter som berører huden. Her er akryl et godt alternativ, da det har mange av de samme egenskapene som ull, men er billigere og inneholder ikke lanolin – som kan være med på å utløse allergi mot ull.

Fortjener akryl sitt dårlige rykte?

Akryl har blitt brukt i mange år og finnes i utallige forskjellige bekledningsdeler. Det er flere grunner til at det blir snakket dårlig om dette garnet. En av grunnene er at det ikke kan vaskes på mer enn 40 grader. Hvis du skal lage noe til en baby er dette er et godt poeng – da er det nemlig viktig at det kan vaskes på 60 grader for å drepe bakteriene. Jeg er 100 % enig i dette. Noe annet er oppfattelsen om at huden ikke kan puste i akryl siden garnet er syntetisk. På sett og vis er dette korrekt, da akryl er kunstig produsert garn. Det er dermed logisk at man ikke kler en baby i produsert akryl når babyer har vanskeligere for å varmeregulere og kan bli overopphetet i for varme klær. I forhold til voksne burde det ikke være noen problemer med klær i akryl, siden vi bare kan ta klær av og på etter temperaturen.

 Jeg anbefaler Hobbii Tivoli som er 100 % myk akryl. Det fås i ensfarget og i print - se det her. 

Det er viktig å være bevisst om at akryl inneholder plastikk og derfor ikke skal brukes til f. eks. Grytekluter. Dette fordi det vil smelte når det kommer i kontakt med høye temperaturer. Det samme gjelder hvis man vasker vaskekluter på over 40 grader. 

Akryl fortjener absolutt ikke sitt dårlige rykte!

Spør du meg, så fortjener ikke akryl all den dårlige omtalen. Det handler bare om å finne de riktige måtene å bruke garnet på. Til tross for at akryl har noen begrensende egenskaper som at det kun kan vaskes på 40 grader, kan det brukes til mange slags prosjekter. Hvis man er nybegynner innenfor strikking eller hekling er det bra å øve seg med det, grunnet den lave prisen og de store garnene som er lette å arbeide med, og man kan lage mange testlapper som ikke trenger å brukes til noe. I tillegg fungerer akryl bra til klær og forskjellige interiørprosjekter. 

 Jeg har hatt stor suksess med å lage vintertilbehør til familie og venner.

Du kan se hele utvalget av akryl-garn her 👈

 

Jeg ønsker deg lykke til med dine kommende akryl-prosjekter!

Kjærlig hilsen

Josefine, Hobbii