Er du vant til å arbeide med ull, og kjenner du til alle de fantastiske egenskapene ull har? Hvis ikke anbefaler jeg deg å lese videre og høre om fem fantastiske grunner til å velge ull fremfor andre garntyper.

5 ekstremt overbevisende grunner til å velge ull

1. Ull finnes i et hav av kvaliteter!

Noen assosierer ull med kløende gensere og stikkende skjerf, men det trenger absolutt ikke å være tilfelle. Det finnes mange forskjellige ullkvaliteter med hver deres egenskaper. Noen kvaliteter passer best til klær som sitter tett inntil kroppen, andre kvaliteter passer bedre til mer robuste prosjekter. Det finnes veldig mykt merinoull, flott lamaull, og mange forskjellige ullblandingsgarn. Ull blandes ofte med enten bomull eller akryl. Begge disse garntypene passer veldig godt sammen med ull og bidrar med særegne fordeler til blandingen. Hvis du vil vite mer om fordelene med bomull så kan du lese videre her – og hvis du vil lære mer om akryl kan du lese her. De mange kvalitetene finnes i forskjellige prisgrupper og har atskillige anvendelsesmuligheter.

Strikk en kul cardigan med fine detaljer – se her

2. Supert til bekledning

 En av de mest åpenlyse grunner til å strikke eller hekle klær, er å gjør det med ull. Vinterklær har spesielt godt av å bli laget i ull, da garnet har den unike egenskapen at det kan regulere temperaturen. Dette betyr at ull kan oppta kroppens naturlige varme. Ullen sørger for å holde deg varm og tør, hvilket er uunnværlig i de kalde vintermånedene. Når du eller dine kjære skal holde varmen passer ull derfor fantastisk til. Hvis du trenger en fin og varm genser til herre så kan du hoppe i gang med denne oppskriften. 

Jeg anbefaler Mayflower Easy Care til gensere, både fordi det er veldig mykt og at det holder på temperaturen.

3. Opplagt til interiør

Ull passer perfekt til interiør. Som nevnt tidligere har ull den unike egenskapen at det regulerer varmen. Dette er også en stor fordel når du skal velge garn til det neste koseteppet ditt! Hvem drømmer vel ikke om å legge seg under et mykt teppe som holder på varmen, og på en behagelig måte? Prøv å bruke ull til tepper og puter – jeg kan love deg at du ikke angrer på det!

4. Barnevennlig

En av de beste anledningene til å bruke ull er når du strikker eller hekler til små barn. Ull kan fås i de mykeste kvalitetene uten å plage små barns sarte hud. Den sarte huden blir nemlig lett irritert og ull er derfor et godt valg når babyen skal holde varmen, bomull er dessverre ikke godt nok. Du kan lage et søtt babyteppe i 100 % merinoull – se her

 Jeg foretrekker å bruke økologiske materialer når jeg hekler eller strikker til små barn. Du kan se utvalget av økologisk ull (og bomull) her 

5. Det er naturlig!

Spør du meg er den største grunnen til å velge ull at det er et naturmateriale! I en tid hvor mye består av plastikk og kunstige kvaliteter, som f.eks. akryl, er ull et godt og naturlig alternativ. De fleste ullgarn er saueull, men der finnes også lamaull og alpakkaull. Ullen er skapt til å holde dyret varmt og komfortabel, og de egenskapene kan vi mennesker også få glede av – helt uten kunstige fremstillingsprosesser. Det blir nesten ikke bedre!


Har ull noen ulemper i det hele tatt?

Nå har jeg fortalt deg om alle de gode egenskapene til ull, men det finnes selvfølgelig også et par ting man skal være oppmerksom på før man kaster seg ut i et nytt ullprosjekt. Det er dessverre sånn at noen mennesker ikke tåler ull, fordi de er allergiske mot lanolin. Det kan også ”bare” være snakk om hudirritasjon hvor det hjelper å prøve en annen kvalitet før man dropper ull for alltid. Dessverre har ull den kjipe ulempen at det ikke kan vaskes på for høy temperatur, da det er en risiko for at klærne krymper helt ned til dukkestørrelse 😉Du kan også oppleve at ullgarnet filtrer i vaskemaskinen. Ingen av disse faktorene er særlig gunstige, så husk å sjekke vaskelappen på klærne før du hiver det til vask.

Hvis ikke du har blitt skremt vekk av de ulempene til ull, så synes jeg at du bør kaste deg ut i et nytt hekle- eller strikkeprosjekt med ull. Du har heldigvis mange typer ull å velge mellom, og du kan se hele utvalget av 100 % ull her. 

Jeg ønsker deg lykke til med dine kommende ullprosjekter.

Hjertelig hilsen

Josefine, Hobbii

Easy Care - Mayflower

100% Merinoull 

69 kr.