Pelsgarn kommer i mange former og farger, men felles for de alle er at de kan være litt vanskelige å arbeide med. For å si det rett ut så er ikke akkurat pelsgarn et garn for nybegynnere, men hvis du vil ha en utfordring så skal det helt klart prøves. Og bare rolig... når jeg snakker om pelsgarn, så har ingen dyr måtte lide. Alle garnene er laget av det mykeste kunststoffet ;)

Go Handmade har laget de lekreste pelsgarnene man kan tenke seg, i fire forskjellige kvaliteter: Curly, Couture, Fur Lux og Teddy. De tre første garnene kan til og med vaskes på 40 grader.

Nå tenker du kanskje ”hva kan man bruke pelsgarn til?”. Pelsgarn er faktisk mer allsidig enn man skulle trodd. Man kan lage de lekreste klærne som blir så fine at det nesten ligner på ekte pels, men hvis man foretrekker å lage søte figurer så kan pelsgarn gi arbeidet et mer autentisk utseende.

Mayflower har laget noen sinnsykt flotte design til deres Fake Fur garn. Du kan se alle sammen her.

Men hva er det man kan gjøre når man arbeider med pelsgarn?

1. Maskene kan være vanskelige å se...

Grunnen til at pelsgarn ikke er særlig nybegynner-vennlig er fordi maskene nesten er umulige å se. Til gjengjeld kan man ofte føle seg frem til hvor maskene er. Det vil føles som lette fordypninger rett til venstre for nålen/siste maske man har laget (hvis man er høyrehendt). Og hvis alt annet feiler så kan man alltids trøste seg med at når maskene er umulige å se, så er feilene også umulige å se så man kan bare ”go for it” så skal det nok gå ;)

2. Bruk følgetråd

Vil man dog gjerne ha styr på at man har laget alle de maskene som er påkrevd, så kan man bruke en tynn følgetråd da det vil gjøre maskene lettere å se. Det er spesielt fint når man skal lage figurer eller amigurumi som de også heter. Skal amigurumien bare være til pynt så er Soft fra Go Handmade en fantastisk følgetråd, men skal den brukes til et barn og kunne vaskes så er Rainbow Lace det perfekte valget. Det er sterkt og har en flott glans.

3. Rett-siden eller vrang-siden ut?

Hvis du har prøvd å hekle amigurumi i pelsgarn har du kanskje lagt merke til at pelsen legger seg på vrang-siden og ikke på rett-siden. Dette skjer fordi hårene ikke blir trukket med gjennom masken når man hekler med det. Normalt ville man jo alltid snu rett-siden ut på prosjektet sitt, men når man arbeider med pelsgarn kan man med fordel ha vrang-siden ut uten at noen oppdager det. Igjen, pelsgarn skjuler alt – også vrang-siden.

Tine, vår dyktige hekledesigner, har lagd de søteste sauene i Curly-garnet fra Go Handmade. De kommer nok til å vinne over mange barnehjerter.


4. Bruk en børste

Det høres kanskje merkelig ut å børste garnet sitt, men for å få det absolutt beste resultatet når man lager en figur i pelsgarn så anbefaler vi at man gir det ferdige prosjektet en runde med børsten. Da blir pelsen så fin og ensartet.

5. Strikk i pelsgarn

Hvis du foretrekker strikking, så er pelsgarnene også helt opplagt. Faktisk er det lettere å arbeide med pelsgarn når man strikker, fordi maskene allerede er den ene pinnen så derfor er de lettere å se. Men jeg har nettopp snakket med strikkedesignerne våre, som har laget det fineste pannebåndet i Fur Lux, og de fortalte at hvis man strikker glattstrikk så kan man komme til å få et ”hakkete” utseende. Dette skjer fordi hårene i pelsgarnet er like lange. Det kan dog unngås hvis man strikker i glattstrikk. Det gir arbeidet et mer naturlig utseende.


Jeg håper dette blogginnlegget har gitt deg blod på tann i forhold til å arbeide med det spennende garnet og noen gode triks for hvordan man overkommer de utfordringene som kan finnes.

Riktig god fornøyelse!

Kjærlig hilsen

Eva fra Hobbii

Spar 20%

Bamboo Rundpinne - KnitPro

KnitPro Bamboo Rundpinne

Fra 95 kr.  Fra 119 kr.