Åh, alle de fine prosjektene man kan lage i denne verdenen fylt med garn 😍 Men hvordan sørger man egentlig for at arbeidet sitt holder seg best og lengst mulig? Det vil jeg titte nærmere på i dette blogginnlegget, så du kan ha glede av strikke- og hekletøyet ditt i mange år fremover.


1. Håndvask er veien fremover

Selv det som er superwash-behandlet… Ja, jeg vet det. Det var ikke helt det du ville høre. Vi lever i en travel hverdag og du har ikke tid til håndvask. Men ikke desto mindre spiller det en stor rolle, hvis man gjerne vil kunne bruke favorittgenseren sin år etter år i mange flere år enda. Til gjengjeld kan jeg et par super-tips, som kan gjøre håndvasken mye enklere. Kult, eller hva? 😃

Først og fremst, må du bruke en såpe som ikke krever at du skal skylle etterpå, for allerede der gir man litt opp. Når den er i hus, er det bare å komme i gang.

Eucalan er en såpe med flere fordeler. Man trenger nemlig ikke å skylle etterpå når man vasker med den, hvilket jo i seg selv sparer deg for en god del arbeid, men det faktum at man ikke skal skylle arbeidet massevis av ganger er også med på å beholde lanolinen i ullen, hvilket er med på å holde møll og andre småkryp unna.


Arbeidet legges i bløt i det lunkne såpevannet (husk at vannet ikke skal være mer enn 30 grader varmt - heller litt kaldere) i 5 min, hvorpå vannet helles av og du forsiktig klemmer ut overflødig vann. Her er det viktig at du ikke vrir, for det er med på å ødelegge fibrene. Deretter legges arbeidet i en vaskepose eller et putetrekk, som legges i vaskemaskinen - og nå kommer hemmeligheten 😉

Vaskemaskinen duger ikke til å vaske det delikate arbeidet, fordi bevegelsene rundt i maskinen vil ødelegge fibrene, men maskinen kan hjelpe deg med å sentrifugere ut vannet av arbeidet for deg, så du slipper det harde arbeidet. Bare sett maskinen på et sentrifugerings-program med middel-lave omdreininger og voila! Arbeidet er stort sett tomt for vann og vil nå tørke mye raskere.

Husk! Lag alltid en prøve i det pågjeldende garnet og sentrifuger det i vaskemaskinen før du gir prosjektet en tur, så du er sikker på at materialet tåler det. Vaskemaskiner kan være veldig forskjellige og ikke alle maskiner har et sentrifugeringprogram som ikke involverer vann, dessverre.

2. Tørk arbeidet flatt

Tro det eller ei, men det gjør en kjempe-stor forskjell å tørke arbeidet flatt. For vannet kan dessverre være med på å dra arbeidet ut av form, hvis man henger det over en klessnor, og det hadde bare vært så kjedelig. Legg istedenfor arbeidet på et stort håndkle, dra arbeidet i form og la det ligge til neste dag. 

Når du tørker flatt, er det også mulig å blokke arbeidet samtidig. Med det menes det at arbeidet strekkes i form. Dette gjør underverker for f.eks. gensere, sjal og tepper med hullmønster, som trekker seg sammen under vask. Når du blokker arbeidet ditt, kommer mønsteret virkelig til sin rett og blir enda finere å se på.

Jeg har selv nettopp kjøpt disse praktiske mattene til blokking. De er formet sånn at man kan sette de sammen i akkurat den formen man trenger og så er de enkle å pakke bort.

3. Vask mindre

Mye vask har det med å slite klærne og da mange gensere ikke sitter direkte på huden, trenger man faktisk ikke å vaske de så ofte som noen kanskje tror. Man kan istedenfor lufte ut genseren hvis man bare vil friske den litt opp og hvis det ikke er noen flekker på den, kan man faktisk spare en vask ved å legge genseren i en plastpose og putte den i fryseren et døgns tid.

Dette hindrer ikke kun klærne dine fra å bli slitt, men også miljøet for et høyt forbruk av vann.

4. Unngå å henge genserne dine

Det ser så bra ut når genserne henger der på rekke og rad i skapet, men det er dessverre ikke bra for arbeidet, da gensernes egen tyngde med tiden gjør at de får form etter kleshengerne. Brett de heller pent sammen og oppbevar de i en kommode eller i hyllene i skapet. 

Hvis du aller helst vil ha de på kleshenger, så er det råd å hente. Man kan nemlig brette de sammen skulder mot skulder og henge dem over kleshengeren - så unngår man de stygge “skuldrene” som kleshengeren kan etterlate.

5. Unngå at den elskede genseren din “loer”

Lo oppstår ved slitasje. Det er spesielt der hvor materialet gnir mot hverandre man ser det, sånn som i armhulen og på sidene, hvor armene beveger seg frem og tilbake, og der som man evt. har en veske hengende. Dette kan man heldigvis ordne ved å skaffe seg en nuppefjerner. En nuppefjerner kan man nesten kalle en liten barbermaskin for klær og den er uunnværlig i enhver garderobe. Ved å fjerne nuppene eller loet når det oppstår, unngår du at de utvikler seg til store, stygge knuter og du forlenger dermed levetiden på favorittgenseren din.

6. Send ullgenserne godt avsted på sommerferie

Når vinteren går mot slutten og varmegradene sniker seg frem, bør de flotte genserne dine pakkes vekk, så det kan bli plass til sommertopper og skjørt. Når dette skjer er det viktig å få pakket bort vinterklærne ordentlig for sommeren.

For det første er det viktig at klærne er helt rene når man pakker de bort. Usynlige smuler og bakterier er et festmåltid for møll og kan derfor over tid tiltrekke seg uønsket besøk. 

Sedertre, som de fleste sikkert vet, er absolutt ikke møllenes livrett, men hvis man ikke har et skap eller en skuff av sedertre kan man med fordel pakke ned sedertrekuler med de klærne som skal på ferie på loftet eller i kjelleren. Da er man sikker på at klærne er møllfri når høsten melder sin ankomst. 


Det er også en god idé å pakke ned noen små stoffposer med lavendel. Så slipper man at klærne lukter innestengt.

Sist, men ikke minst, er det viktig at man sørger for at vinterklærne blir oppbevart tørt, så man unngår at det får jordslag og mugner, men dog ikke i direkte sollys da det kan være med på å gjøre så fargene falmer.


Jeg håper at disse tipsene har gitt deg noen idéer til hva du kan gjøre for at strikke- og hekletøyet ditt kan holde lengst mulig. Jeg har i hvert fall lært mange nyttige ting ved å utforske emnet 😊

Hvis du har noen tips som jeg har glemt, så skriv de gjerne i kommentarfeltet ❤️️


Kjærlig hilsen

Eva fra Hobbii

Wool - Happy Sheep

100% Ull

95 kr.
Spar 12%

Knit Blockers - Sjalblokker - KnitPro

20 stk

259 kr.  295 kr.