Når du hekler har fastheten en enorm innflytelse på det ferdige resultatet. Hvis ikke fastheten din er jevn kan det nemlig resultere i sokker av forskjellig størrelse, et par ermer som ikke er like lange, ujevne rader og mange andre heklekatastrofer.
Om jeg er litt for dramatisk? Tja, det er jeg vel kanskje. Men det kan altså føles temmelig frustrerende når man har brukt endeløse timer på et prosjekt som man ikke er fornøyd med.
Derfor får du her noen gode tips og triks til hvordan du kan optimere fastheten din og sikre et jevnt og flott resultat igjen og igjen.
Hva er egentlig heklefasthet?
Heklefasthet brukes til å beskrive hvor løst eller fast du hekler og dermed hvor mange masker og rekker du lager pr. cm ferdiglaget prosjekt. Holder du hardt på garnet blir spenningen større, og du vil ende med å hekle veldig fast. Dermed blir maskene mindre og radene kortere. Hvis du derimot holder veldig løst på garnet er spenningen tilsvarende mindre. Da blir maskene større og rekkene lengre.
Hvis du vanligvis har en jevn fasthet - altså at du hekler utelukkende løst eller stramt hele veien gjennom prosjektet ditt - bør det ikke være noe problem. For å oppnå en løsere heklefasthet kan du gå opp i størrelse på heklenålen din. Omvendt kan du gå ned i størrelse for å oppnå en strammere heklefasthet.
Utfordringen kommer hvis fastheten ikke er jevn. For det er da tragediene inntreffer.
Her under ser du resultatet av ujevn heklefasthet 👇 Firkanten har samme antall fastmasker i hver rekke. Den store forskjellen ligger i fastheten. Det er heklet stramt i bunnen og ganske løst i toppen. Her er det også viktig å huske at ujevnheter bare blir tydeligere jo større prosjektet blir. Hvis du f.eks. lager et sett med ermer på 60 rader kan det gjøre en kjempeforskjell hvis fastheten blir strammere på den ene eller den andre raden.
Husk hekleprøven
Hekleprøve, hekleprøve, hekleprøve! Det er ikke til å komme utenom at det i mange tilfeller er en god idé å lage en hekleprøve før du setter i gang med prosjektet ditt. På den måten kan du sjekke om heklefastheten din stemmer overens med oppskriften - og om du eventuelt skal gå opp eller ned i pinnestørrelse for å unngå at prosjektet ditt blir for stort eller smått.Gjør deg selv en tjeneste og lag en hekleprøve - det lønner seg.
Hvordan sikrer jeg en jevn fasthet?
Det finnes flere triks som kan hjelpe deg med å mestre fastheten. Jeg begynner med den kjedelige...
Øvelse, øvelse, øvelse
Jada, jeg vet det. Det sier jo nesten seg selv og høres ikke særlig spennende ut. Men her mener jeg ikke at du skal kaste deg over 100 testgensere før du kan lage den endelige genseren.
Ofte krever det bare at du øver på teknikkene ved å lage enkle lapper flere ganger til du har vendt deg til dem. Etterhvert som du lager lapper vil du forhåpentligvis merke at det blir lettere, og at arbeidet glir bedre mellom fingrene. Når det gjør det vil fastheten din vanligvis også bli jevnere.
TIPS: Hvis du skal hekle noe i bomull kan du med fordel hekle lapper á 15-30 cm i høyde og bredde. Disse fungerer nemlig fint som kjøkkenkluter. Så føles det ikke like meningsløst å skulle lage dem, og det gjør heller ikke så mye hvis de ikke blir helt jevne. Hvis du derimot skal bruke andre materialer eller dyre garn kan du vurdere å lage en enkelt lapp og så rekke den opp og bruke det samme garnet til å lage lappen igjen. På den måten sliter du bare på det samme stykke av garnet, så resten kan forbli ubrukt til du starter på det egentlige prosjektet.
Plasser garnnøstet optimalt
Etterhvert som du får øvet deg på teknikkene dine vil hånden bli bedre til å justere fastheten. Men selv som øvet hekler opplever jeg en gang imellom at fastheten kan bli litt ujevn hvis jeg ikke holder styr på garnnøstet.
F.eks. kan garnnøstet skape naturlig spenning hvis det er helt nytt og du trekker garnet fra midten. Etterhvert som du har brukt nok garn fra midten av nøstet kan det bli litt løsere og dermed miste spenningen.
Derfor bør du passe på å være oppmerksom på det og evt. trekke noen meter garn ut av nøstet så det henger løst når du arbeider med det.
Du kan vurdere å legge nøstet i en garnskål og trekke garnet utenfra nøstet. På den måten blir nøstet på plassen sin, og garnet får en jevnere spenning.
Finn det riktige grepet på garnet
Selv mener jeg ikke at det finnes noen feil måte å holde garnet på. Det viktigste er at du:
- Har et godt og jevnt tak i garnet ditt. Føler du deg usikker, eller mister du garnet ofte, kan du lett komme til å holde hardere på det og dermed øke spenningen underveis i prosjektet.
- Kan holde grepet uten å bli trøtt i hånden. Hvis du blir fort trøtt i hånden blir du oftere nødt til å stoppe opp og ta en pause. Hvis du arbeider med en trøtt hånd kan du lett komme til å miste spenningen.
Under ser du noen enkle grep som jeg selv bruker og skifter mellom avhengig av garnets tykkelse, hekleteknikk osv:
Metode 1 er den jeg bruker mest. Den fungerer godt hvis du trenger en løs fasthet, siden den gir kontroll uten at det blir for stramt. Du styrer fastheten ved å klemme garnet mellom peke- og langfingeren. Jo mer du knytter fingrene sammen, jo strammere blir fastheten.
Metode 2 er god hvis du liker metode 1 men trenger litt mer fasthet, f.eks. til amigurumi. Her vikler du garnet rundt håndleddet før du vikler det rundt håndflaten. På den måten bruker du fremdeles peke- og langfinger til å styre spenningen, men den ekstra runden strammer garnet litt mer for deg.
Metode 3 bruker jeg vanligvis til tynnere garn, f.eks. Rainbow Cotton 8/4. Her vikler du garnet rundt lillefingeren før du fører den over pekefingeren. På den måten kan du klemme garnet mellom peke- og langfingeren samt lille- og ringfingeren og dermed få fullstendig kontroll over garnet.
Det kan være en god idé å prøve seg frem med forskjellige grep. Her er YouTube også et genialt verktøy. Der kan du nemlig søke opp forskjellige hekleteknikker og se hvordan de forskjellige heklerne holder på garnet.
Husk: Hvis ingen av grepene føles helt riktige skal du ikke være redd for å leke med dem og tilpasse dem dine behov. Jeg sier det igjen: grepet skal føles riktig for deg!