Så du vil gjerne lage din første oppskrift… Men du aner ikke hvor du skal begynne! Det er helt normalt. Det første du bør vite er et det ikke er i nærheten av så vanskelig som det kanskje høres ut som eller føles.

De fleste designere begynner med enkelt og greit å skrive opp alle de små trinnene de utfører, og som de tror ingen vil være interessert i, og PANG! Så har de solgt hundrevis av oppskrifter.


Hvis du har det med å skape alle mulige design som folk er interessert i er du absolutt klar for å lage og selge en oppskrift: det eneste som skal til er å gripe penn og papir (eller tastatur og pc)!

Selv om du ikke skulle ha lyst til å selge oppskriftene dine kan det fremdeles være lurt å skrive dem ned, så du kan finne dem frem på nytt igjen og igjen.

 La oss komme i gang med å skape ditt aller første mønster!

Hva bør en oppskrift inneholde

Et godt første skritt på veien til å skrive din første oppskrift er å kikke på en annen oppskrift. Hobbii har massevis av gratis oppskrifter tilgjengelig som du kan sjekke ut for å se hvordan de henger sammen. 


Fra venstre til høyre 👆 Kawaii Baby Smokkesnor, Sheepy Genser, Estelle Bag, Søstrene Ada og Kat i Halloweenkostymer og Pixie Sjal. Alle disse kan lastes ned gratis fra hjemmesiden vår.


Kanskje du også skal ta en kikk på en av favorittoppskriftene dine og spørre deg selv “hvorfor liker jeg denne oppskriften ekstra godt? Hva er det som gjør den så lett å jobbe med? Hva skulle jeg ønske at andre oppskrifter gjorde, som denne gjør?”

Helt generelt er dette noen av hovedpunktene jeg vil anbefale å ha med i et mønster.


  • Materialer — hva trenger man til oppskriften? Hvilke garn? Eventuelt tilbehør? Hvilken størrelse på nål eller pinner?
  • Strikkefasthet — selv om du kanskje ikke tenker over det selv vil de som leser oppskriften sette pris på å ha en strikkefasthet, så de vet om de er på rett vei! Vanligvis er det antall masker og pinner på 10 x 10 cm


Les mer om strikkefasthet her


  • Notater — informasjon om hvordan runder repeteres, om luftmasker teller som masker i hekleoppskriften din, eller til og med vanskelighetsgraden på oppskriften kan skrives her
  • Forkortelser — Hvis du lager en hekleoppskrift - bruker du amerikansk eller britisk terminologi? Er det noen spesielle forkortelser du bruker på de forskjellige maskene og teknikkene? Hjelp leseren med å forstå det du skriver her
  • Instruksjoner — dette er den opplagte delen! Hvordan skaper du selve mønsteret? Skriv gjerne instruksjonene dine i seksjoner eller på en annen måte som gjør dem så forståelige som mulig. Du kan også tilføye forklaringer eller fotnoter til kompliserte partier for å gjøre dem lettere å forstå!
  • Bilder — det kan være en stor hjelp å inkludere bilder i oppskriften, spesielt hvis den er beregnet på nybegynnere. Det kan hjelpe leserne å forstå om de er på rett vei eller om noe har gått helt galt. Det kan også hjelpe når du prøver å forklare en del av mønsteret som kan være vanskelig å beskrive med ord, men letter å bare vise med et bilde
  • Hvordan komme i kontakt — ikke glem å hjelpe kundene med på komme i kontakt med deg! Av og til kan du være ute for noen som ikke helt forstår oppskriften din, og som trenger litt ekstra hjelp. Legg igjen e-posten din, brukernavnet ditt på Instagram, en Etsy-link - eller hva som enn er den beste måten å komme i kontakt med deg på


Hvordan skape en helt spesiell oppskrift

Forskjellen på en grei og en fantastisk oppskrift koker ned til de små detaljene som kan kan gjøre det lettere for leseren!

En generell måte å gjøre en oppskrift helt spesiell på er å passe på at designet gir mening og at den ser flott ut. Dette kan f.eks. gjøres ved å ha et forsidebilde eller en liten tekst som forteller om hvorfor oppskriften ble til. Det kan også handle om å strekke seg litt ekstra for å skape en god helhetsopplevelse. Her er noen eksempler på hvordan du kan gjøre det:


Hold bildene på en enkelt side

Mange kunder ønsker å skrive ut mønstrene de kjøper. Det å ha bildene samlet på en side (men merket med hvilke omganger de hører til) er med på å gjøre oppskriften mer printervennlig. Dette vil kundene sette pris på. 

Få mønsteret oversatt

Dette er noe jeg fremdeles jobber med selv! Men det å ha oversettelser tilgjengelig kan hjelpe deg med å nå ut til nye markeder og være til glede for en større kundegruppe. Noen populære språk å starte med er engelsk, fransk, nederlandsk, dansk, tysk og spansk. Det er selvfølgelig en rekke andre språk det også kan være greit å oversette til, men disse kan være gode å begynne med!  

Sett inn hjelpsomme lenker

Skal du beskrive en spesiell maske? Sett inn en lenke til en video! Vil du bli kontaktet? Lenk til Instagram-kontoen din! Det å bruke klikkbare lenker i mønsteret ditt gir en god brukeropplevelse og vil hjelpe kundene med å finne den informasjonen de trenger. Hvis du er på sosiale medier kan det dessuten være en enkel måte å få nye følgere på. 

Lag instruksjonsvideoer

Enten du bruker YouTube eller Instagram kan videoer være en god måte å sørge for at kundene kommer tilbake! Når du arbeider med oppskrifter for nybegynnere kan dette virkelig være med på å skape lojalitet til butikken eller merket ditt, det kan nemlig være utrolig hjelpsomt med ekstra støtte fra en video i starten! 


Hvordan komme i gang med å selge mønstre

Nå som du har skrevet ditt første mønster lurer du kanskje på hvordan du skal komme i gang med å selge det. Det er slett ikke så vanskelig som du kanskje tror! Du skal i all hovedsak gjøre to ting:

Velg en markedsplass

Det finnes en masse markedsplasser du kan selge oppskriftene dine på. Ravelry og Etsy er to av de mest populære. Du kan også lage en egen hjemmeside med en butikk (noen ganger er dette bedre siden du vil beholde en større andel av salget selv).

Det er vanlig i bransjen å enten ha Etsy eller Ravelry, som et minimum. Disse sidene kan gi oppskriftene dine gode muligheter for å bli oppdaget. Når det er sagt er det ikke de enkleste plattformene å ha med å gjøre når det kommer til hvordan de behandler selgerne. Så bare sørg for å være tålmodig! Det er også viktig å gjøre det klart, uansett hvor du selger, at det er snakk om en oppskrift og ikke et fysisk produkt. 

Markedsfør oppskriften din

Hvordan ønsker du at kundene skal finne deg? Det kan være en god idé å ha Instagram, Pinterest eller TikTok. Det kan også hjelpe å ha din egen hjemmeside så du kan få trafikk fra søkemotorer. 


Du kan sjekke ut Hobbiis Pinterestprofil her og Of Books & Hooks profil her.


Akkurat nå er Reels på Instagram eller TikTok-videoer veldig effektive måter å markedsføre produkter på, men du kan også bruke YouTube-videoer, Instagrambilder eller blogging som måter å markedsføre merket ditt på. 

Det vanskeligste er å komme i gang!

Jeg håper at denne artikkelen har vært til hjelp. Husk at det vanskeligste er å ta det aller første skrittet, å så går alt gjerne lettere derfra. Du er velkommen til å kontakte meg hvis du har noen spørsmål, eller til å følge med på Instagram-kontoen min @ofbooksandhooks
Madeline fra @ofbooksandhooks er en håndverksdesigner som elsker å kombinere sine to lidenskaper: hekling og bøker! Du kan se hennes seneste arbeider på Instagram og finne oppskriftene hennes på Etsy


 

Waves Heklenål - KnitPro

2 - 12 mm

Fra 38 kr.