Interessen for bestemorruter har for alvor blomstret opp igjen. I dette blogginnlegget kan du finne inspirasjon til det neste prosjektet ditt med disse morsomme rutene, som kan kombineres på utallige måter. Lær også å hekle fire forskjellige slags Granny Squares.


Kanskje synet av bestemorruter minner deg om … ja, din bestemor, eller oldemor? For mange er de heklede rutene forbundet med nostalgi og gode minner fra barndommen.

Nå har bestemorrutene fått sitt comeback, og personlig elsker jeg det!

Bestemorruter, oldemorfirkanter eller Granny Squares, som de også kalles, kan settes sammen i utallige variasjoner og farger, og firkantenes fasong gjør det enkelt å kombinere dem på forskjellige måter i prosjektene dine.

Dessuten er Granny Squares et virkelig godt resteprosjekt, der du kan kombinere noen av alle de garnrestene du helt sikkert har liggende (har vi ikke alle sammen det?) 💜

Så … hva skal du hekle med bestemorruter?

I dette blogginnlegget finner du:

  • Inspirasjon til ditt neste prosjekt med bestemorruter. Skal det være et handlenett, en cardigan, eller noe helt annet?
  • Nybegynnervennlige videoguider med fire slags bestemorruter. Psst! Lær å lage den nydeligste solsikke.


Granny Squares er tilbake!

Kast deg ut i et prosjekt med bestemorruter

Hvis du ikke allerede har prøvd å hekle et prosjekt med bestemorruter bør du finne frem garn og heklenål med en gang. Enten du hekler ut fra fri fantasi eller helt eller delvis etter en oppskrift, så vil prosjekter med Granny Squares garantert gi deg noen av de beste garnopplevelsene.

Det er nemlig bare kreativiteten og fantasien din som setter grenser for hva du kan konstruere med bestemorruter.

Inspirasjon: Dette kan du lage med bestemorruter

  • Veske
  • Handlenett
  • Cardigan
  • Genser
  • Bøttehat
  • Teppe
  • Poncho


Handlenett og vesker laget av bestemorruter er supertrendy. Se oppskriften på denne her.

Handlenett med Granny Squares

Hvis du vil begynne med et mindre prosjekt for å finne ut om Granny Squares er noe for deg kan du for eksempel lage en veske eller et handlenett.

Du kan f.eks. lage det flotte og romantiske nettet Florentina, som består av 16 blomstrede bestemorruter som er sydd sammen med et bakstykke.

Oppskriften er for den litt øvede hekler, men hvis du har styr på følgende teknikker kan du godt prøve deg på den: luftmaske (lm), fastmaske (fm), kjedemaske (kjm), stavmaske (stm) og halv stavmaske (hstm). Oppskriften er skapt av designeren Knit Gang.

Hent den gratis oppskriften her >>

Kjøp Rainbow Cotton 8/4 til prosjektet her >>

Se også denne oppskriften: Ocean Burst - Veske


Se på denne skjønnheten! Finn oppskriften her.

Genser med Granny Square

Et annet drømmeprosjekt med bestemorruter kan være en myk cardigan eller genser. Her vil jeg fremheve denne fine og luftige genseren med det svært passende navnet ‘Fluffy Love’. Hvordan kan man unngå å elske en sånn myk skjønnhet?

Genseren er en løstsittende tunikagenser som er konstruert av fargerike, sammensatte bestemorruter. Det fine utseendet skapes ved å hekle med en grunnfarge og en rekke kontrastfarger. 

Hvis du leter etter en nybegynnervennlig oppskrift på en Granny Square-genser er denne et godt forslag. Prosjektet hekles i det myke garnet vårt Alpaca Blaze. Design av Christina Landrum (@citybrightknits).

Kjøp oppskriften her >>

Finn garn til prosjektet her >>

Lær å hekle fire slags bestemorruter med videoer

Vil du lage ditt eget design med Granny Squares? Så kan du få inspirasjon til fire forskjellige bestemorruter her. Følg favorittoppskriften din eller mix og match med motiver og farger som du selv vil.

Oppskriftene er laget av designer Irene Rasch.

Dette trenger du til oppskriftene 

  • Et godt bomullsgarn. Rainbow Cotton 8/8 er det opplagte valget! Det er spunnet med 8 tråder og består av 100% myk og naturlig bomull.

  • En 4 mm heklenål. Finn heklenålen din her.

  • Et par maskemarkører.

Basic Granny Square

I video under viser den søte YouTube-verten vår Gea deg hvordan du lager en helt enkel bestemorrute.

Vil du ha en steg for steg-guide? Så klikk her og lær hvordan du hekler en enkel bestemorrute.

Solid Granny Square

Hvis du har lyst til å hekle en veske med bestemorruter kan det være en god idé å bruke en fastere variant, så vesken kan tåle vekten av tingene dine. Her viser Gea deg hvordan du lager en fast Granny Square:

Granny Square med solsikke

Blir du også glad av solsikker? Så se videoen under, der Gea forklarer hvordan du hekler en Granny Square med en kjempefin solsikke på. 

Granny Square med margurit

Lær å hekle den nydeligste margeritt-rute. Jeg drømmer om en pute av disse firkantene. La Gea vise deg hvordan du hekler margeritten:

Flere oppskrifter med bestemorruter