Du trenger ikke mange redskaper for å nøste garn fra hesper opp til nøster. I dette innlegget viser jeg deg hvordan du kan gjøre det ved hjelp av noe du garantert allerede har hjemme: en papirrull.


Har du stått med en hespe garn i hendene og vært i tvil om hva du skulle gjøre med den?

Enten du er helt grønn når det kommer til hekling og strikking, eller du er en erfaren håndarbeidsentusiast, har du sikkert lagt merke til at garn kan være nøstet opp på forskjellige måter når du kjøper det.

Veldig mange garn kommer i nøster. Da er det enkelt for deg å starte med å strikke eller hekle, siden du bare skal finne enden på garnet og sette i gang. 

Andre garn er viklet i hesper eller bunter. Det gjelder blant annet garnene våre Unicorn og Unicorn Solid. Disse garnene er ikke nøstet opp, og derfor er det helt bombesikkert at det blir floker hvis du bare hopper i det og begynner å arbeide med garnet før du har nøstet det opp til nøster. Tro meg, den frustrasjonen vil du gjerne unngå (jeg snakker av bitter erfaring her) 🤯

I dette blogginnlegget viser jeg deg hvordan du:

 1. folder ut garn i hesper (uten kluss!)
 2. bruker en papirrull til å nøste garnet opp til et nøste

Har du en garnvinde og et kryssnøsteapparat? Hopp rett til guiden her.


Garnene våre Unicorn Solid (til venstre) og Unicorn (til høyre) er viklet i hesper når du mottar dem. Derfor skal du nøste garnene opp før du kan ta dem i bruk. 

1. Fold garnet forsiktig ut

Det første du skal gjøre når du står med garnet i hendene er å folde det ut. Vær gjerne litt ekstra forsiktig og tålmodig med garnet så du ikke får floker i det. Det vil senere spare deg for den frustrasjonen som sammenfloket garn automatisk medfører. 

Sånn gjør du:

 1. Ta banderolen av og drei garnet ut av hespen.
 2. Legg garnet forsiktig over to stolrygger eller plasser det på et bord.
 3. Klipp av snorene rundt garnet. Pass på at du klipper de riktige snorene!
 4. Finn garnenden og klipp den fri. På våre garn vil enden være festet til en av snorene som er bundet rundt garnet. 


Du kan også spørre en venn, ektefelle eller kjæreste om assistanse til å holde styr på garnet, men jeg må advare om at denne metoden kan gi hjelperen din veldig trøtte armer. Bare se hvordan det gikk da Rasmus fra Hobbii-kontoret tilbød seg å hjelpe 👇

Tips! Du kan også vurdere å investere i en garnvinde. Det er et effektivt redskap som holder garnet på plass mens du nøster det opp. Garnvinden monteres på en bordkant og gjør prosessen enda enklere fordi den roterer automatisk når du trekker i garnet. 

2. Nøst garnet opp i et nøste

Nå er du klar for neste trinn: Å nøste garnet opp til et nøste.

Det kan være en fordel å nøste opp garnet så du kan trekke garnet innenfra nøstet når du arbeider med det. På den måten kan du lettere unngå at garnnøstet hopper rundt og flykter over stuegulvet mens du sitter der og er fordypet i prosjektet ditt (jada, vi har alle vært der).

Den letteste måten å gjøre det på er ved å vikle garnet rundt noe. Kanskje du er så heldig å ha en gammeldags nøstepinne, der garnet vikles om pinnen.

Hvis du ikke har en nøstepinne er det massevis av andre måter å nøste opp garn på. Du kan til og med bruke tommelen din. Det har bare den ulempen at det gjør det vanskelig å legge fra deg garnet før du er HELT ferdig med å nøste det opp… og så kan 400 meter garn plutselig føles som myyyyyye garn.


Men hva kan du ellers bruke? Se deg rundt hjemme med et kreativt blikk. Det er helt sikkert noe du kan vikle garnet rundt. Det kan f.eks. være en tykk strikkepinn, en kjevle eller en sleiv.

Du kan også nøste opp garnet ved å vikle det om en papirrull eller en bit med papp. Det vil jeg vise deg hvordan du kan gjøre.

Sånn nøster du opp garn med en papirrull

En av de enkleste måtene å nøste opp garn for hånd på er ved å bruke en papirrull som du vikler garnet rundt. Du kan selv rulle sammen en bit med papp, eller du kan bruke papprøret fra en toalett- eller kjøkkenrull til formålet. Alternativt kan du bruke rullen fra alu- eller plastfolie, hvis du ønsker en hardere rull. 

Følg disse trinnene:

 1. Klipp to innsnitt overfor hverandre i den ene enden av papirrullen.
 2. Plasser garnet i de to innsnittene. Før enden av garnet ned langs siden av rullen og hold det fast med tommelen.
 3. Ta tak i garnet med den andre hånden og begynn å vikle det rundt midten av papirrullen.
 4. Vikl deretter garnet skrått over papirrullen nedenfra og opp, så garnet legger seg i et nytt ‘lag’ i nøstet ditt. Drei papirrullen en kvart omgang etter noen omganger og begynn på et nytt ‘lag’ Fortsett på denne måten.
 5. Når du kommer til enden av garnet kan du forsiktig dytte den inn under litt av garnet i nøstet ditt. Trekk garnenden inne i papirrullen ut.
 6. Fjern papirrullen. Gjør det evt. vet å dytte garnnøstet forsiktig ned mot et bord mens du trekker papirrullen opp. Så er garnnøstet nøstet opp og klart til bruk. Jippiii!


Tips! Du kan også holde styr på garnnøstet ditt ved å plassere det på en garnholder. Her trenger du ikke å kunne trekke garnet innenfra nøstet, men du kan godt bruke metoden med papirrullen for å nøste garnet opp.

Skal det gå kjappere og enklere?

Hvis du synes det virker som mye arbeid å nøste garnet opp for hånd kan du investere i en garnvinde og et kryssnøsteapparat. Kombinasjonen av de to redskapene vil ikke bare gjøre prosessen enklere, men også mye kjappere. Og det er vel ikke til å komme utenom at du gjerne vil komme fort i gang med det som er gøy: nemlig å strikke og hekle? Jeg dømmer i hvert fall ikke!

Guide: Sånn nøster du garnet ditt opp med garnvinde og kryssnøsteapparat

Nøst garnet ditt opp med dette drømmelaget av redskaper: 

Spar 25%

Kryssnøsteapparat - Hobbii

429 kr.  569 kr.