Det kan være vanskelig å velge akkurat riktig strikkepinne hvis man er ny i strikkeverdenen. Det som i utgangspunktet skulle være avslappende og hyggelig kan fort utvikle seg til ren frustrasjon i forsøket på å finne de riktige strikkepinnene til det nye prosjektet. Dette er rett og slett fordi strikkepinner kommer i så mange forskjellige størrelser og former. Det finnes nemlig rundpinner, utskiftbare rundpinner, jumperpinde, strømpepinne og hjelpepinne

Jeg vil likevel presentere en guide til deg, så det blir lettere å velge de helt riktige strikkepinnene til strikkeprosjektet ditt.

Hvilken type strikkeprosjekt skal du starte på?

Det første du skal tenke over er hvilket prosjekt du har lyst til å starte på. Det kan godt være at alle strikkepinner gjør samme nytte, men det er selvfølgelig mange forskjellige måter å gjøre det på. Noen strikkepinner egner seg best til én bestemt form for strikking, mens andre kan utføre forskjellige typer. Her kan du se en oversikt over hvilke egenskaper de forskjellige strikkepinnene har:

  • Jumperpinne:
    Den strikkepinnen de fleste av oss kjenner best er jumperpinnen. I den ene enden kan man få nye masker på pinnen, og i den andre enden er det ofte en liten knopp hvis formål er å passe på at maskene ikke faller av pinnen. Disse strikkepinnene brukes alltid parvis og kan brukes til å hekle frem og tilbake.
     
  • Rundpinne:
    Rundpinne består av to like strikkepinner som er koblet sammen med en fleksibel nylonsnor og fås i forskjellige lengder. Den kan brukes til rundstrikk, men kan også brukes til å strikke frem og tilbake. Derfor foretrekker noen denne type strikkepinne, siden den kan brukes til flere forskjellige prosjekter, for eksempel luer, halser, ryggstykker eller sjal.

  • Strømpepinne:
    Strømpepinner er de velkjente strikkepinnene med to spisse ender. De brukes ofte i sett på 4 eller 5 og som navnet tilsier er disse pinnene utrolig godt egnet til å strikke strømper på, samt ermer eller luer.

  • Hjelpepinne:
    Hjelpepinne brukes når man skal lage vendinger. Hjelpepinnene fungerer ved å holde maskene som skal vendes bak eller foran strikketøyet, mens vendingen strikkes. Hvis maskene venter foran arbeidet snur vendingen seg til venstre, og hvis maskene venter bak arbeidet snur vendingen seg til høyre.

  • Utskiftbare rundpinner:
    Utskiftbare rundpinner er veldig smarte. Med denne pinnen kan du, som navnet indikerer, utskifte spissen av strikkepinnen samt snoren så du kan strikke forskjellige lengder. Hvis du planlegger å strikke over lengre tid er det ingen tvil om at dette er en god investering.


Hvilken størrelse skal strikkepinnen være?

Størrelsen på strikkepinnen du skal bruke avhenger av hvilket strikkeprosjekt du skal i gang med. Nedenunder vil jeg komme inn på forskjellige faktorer som har en betydning for størrelsen du skal bruke:

  • Diameter:
    Tykkelse på strikkepinnen er med på å avgjøre både størrelsen og utseendet på det ferdige resultatet. Jo tykkere pinnen er, jo større blir sømmene og jo mer elastisk og løst blir det endelige resultatet. Bruker du derimot litt smalere strikkepinner blir sømmene også smalere og resultatet virker mere tett og stramt.

  • Lengde:
    Selv om maskene kan bli mast sammen ved bruk av de fleste strikkepinner er det optimalt å finne den riktige lengden til akkurat ditt prosjekt. Et litt større strikkeprosjekt krever som regel en litt lengre strikkepinne eller snor. Et lite, flatt prosjekt kan derimot bli lagd med de fleste lengder, men du skal være oppmerksom på at et lite, rundt prosjekt krever enten en liten, rund strikkepinne, en strikkepinne med to spisse ender eller en teknikk som kan brukes til å unngå ekstra lengder av snor på en lang rundpinne. En annen faktor som spiller en rolle, er garnet du har valgt å jobbe med. Har du for eksempel valgt å jobbe med et litt tykkere garn kan du selvfølgelig ikke ha like mange masker på strikkepinnen, som hvis du har valgt å jobbe med et litt tynnere garn.

Hvilket slags materiale skal din strikkepinne være i?

En strikkepinne er ikke bare to pinner lagt av tre – det er mye mer enn det. Strikkepinner finnes nemlig i mange forskjellige materialer og det kan være vanskelig å vite hva slags materiale man skal velge, og hvilket materiale som egner seg best til det prosjektet man skal starte på.

De mest populære materialene er bambus, plastikk eller aluminium. Ditt strikkenivå samt hvilken type garn du bruker har også betydning for hvilket materiale som er optimalt til deg. Hvis du er nybegynner vil jeg anbefale deg å velge et materiale som ikke er spesielt glatt, slik at maskene ikke faller av så lett. Er du derimot en litt mer erfaren strikker kan du med fordel velge et glatt materiale, så maskene lett kan bevege seg.

  • Bambus:
    Bambus strikkepinner er et veldig sterkt materiale, og lettere enn aluminium. Med en strikkepinne i bambus kan du være sikker på at maskene dine ikke faller av, og det er derfor en veldig god strikkepinne til nybegynnere. Bambusmaterialer egner seg godt til de fleste typer garn, men især lette og luftige garntyper vil være bra til denne typen strikkepinne. Utover det er bambuspinnene også mer fleksible enn metall, men mindre fleksible enn plastikk.

  • Metall:
    Metallpinnene er forholdsvis tunge, men likevel de sterkeste strikkepinnene, og bøyer seg derfor ikke så lett. De fleste erfarne strikkere foretrekker strikkepinner i metall, da maskene glir lett på den glatte overflaten. Utover dette er strikkepinner i metall gode å bruke til alle slags garntyper, men særlig god til ull, ullblandinger og akryl.

  • Plastikk:
    Strikkepinner i plastikk har litt den samme effekten som metallpinnene, da de også har en glatt overflate som gjør det lett for maskene å bevege seg på pinnen. Denne type strikkepinne egner seg godt til alle typer garn.

  • Tre:
    Strikkepinner i tre har en glatt overflate, men ikke på samme måte som metall eller plastikk, fordi maskene ikke glir så lett av. Derfor er strikkepinner i tre optimale til nybegynnere.

Få det riktige mål

Det er utrolig viktig å måle det du strikker, så målene passer til det du lager. Dette gjelder hvis du for eksempel skal strikke en bluse eller en nederdel til deg selv eller noen andre, så den ikke blir for stor eller for liten. Skal du derimot strikke et skjerf, et sjal eller et teppe, er det ikke like viktig med helt korrekte mål, da størrelsen ikke har den største betydningen.

For å unngå feil i strikkefasthet er det alltid lurt å lage en strikkeprøve. Strikkeprøven kan du godt lage litt større enn målet som står i oppskriften, da du på den måten kan finne fram til hvor mange masker du strikker på et gitt mål.

Jeg håper at du har blitt klokere på hvilken strikkepinne som er best til akkurat ditt strikkeprosjekt, og at du har blitt inspirert til å komme i gang snart. Du kan faktisk finne mange forskjellige strikkepinnesett fra Knitpro i vår nettbutikk, som har noe til enhver smak. 

Beste hilsen
Karoline, Hobbii

Basix Aluminium Rundpinner - KnitPro

KnitPro Basix Aluminium Rundpinner

Fra 39 kr.