Har du noensinne stått i en situasjon hvor du oppdager at garnkurven er helt tom, midt i et hekle- eller strikkeprosjekt?  Kan du ikke ferdiggjøre prosjektet ditt nå?

Hvis du kan nikke gjenkjennende nå synes jeg du skal lese med videre og se hvordan du kommer videre – uten å ta opp maskene dine!

Du tenker kanskje at den selvsagte løsningen er å kjøpe mer garn, og hvis det er mulig bør du selvfølgelig gjøre det. I noen tilfeller har man dessverre ikke muligheten. 

Du kan ikke kjøpe mer garn, fordi:

  • Du strikker eller hekler med en bestemt farge – et garn fra et bestemt parti
  • Det er garn du har hatt liggende siden tidenes morgen og bare ventet på å bli brukt, og nå selges det ikke lengre
  • Du har tatt banderolen av og nå er du usikker på navn, merke og fargekode på garnet

Du må ikke la frustrasjonen ta overhånd, jeg har nemlig funnet noen løsninger som kan redde prosjektet ditt 👇

Juster nål-/pinnestørrelsen

Når du oppdager at du ikke har nok garn bør det første du gjør være å skifte til en mindre nål eller pinne. En halv eller hel størrelse mindre kan gjøre susen. Hvis du allerede strikker/hekler veldig stramt kan du gå ned en størrelse uten problem. Husk å hekle/strikke løst slik at det passer med den nåværende fastheten.

Jeg anbefaler de herlige Clover Soft Touch heklenåler. De er helt perfekte å holde om og finnes i mange størrelser

Den nye trenden

Hvis du er nesten ferdig med arbeidet ditt så kan du legge til en kant i kontrastfarge, det kan bli veldig fint. En kant var kanskje ikke planen, men du kan lett slippe unna med det! Selv har jeg stått med samme problem og valgt å lage de siste rekkene i en ny farge før jeg nådde kanten. Det så ut som om det var meningen at det skulle være sånn, og ikke at jeg var gått tom for garn 😉 Hvis du har lyst til å lage en kontrastkant i bomull bør du prøve Rainbow som finnes i 100 forskjellige farger.

Forårsaker fargen problemer?

Det kan være vanskelig å finne samme farge som den man har begynt med. Forskjellen på fargene er ofte ganske tydelige. Er du heldig så betyr det ikke så mye, spesielt hvis arbeidet ditt består av flere farger. Da kan du nemlig skjule fargeforskjellene mellom alle de andre fargene – f.eks. hvis du strikker striper.

Du kan være så heldig og skaffe den riktige fargen. Prøv å ring til bedriften du kjøpte garnet fra og be dem sjekke fargene på de garnnøstene de har på lager.

Vær kreativ!

Hvis garn har utgått på dato og det er umulig å finne et maken til så må du tenke kreativt. Har du et garn som matcher fargen men ikke tykkelsen? Dette er et problem som heldigvis kan løses – enkelte ganger lettere enn andre. Det ideelle scenario er at garnet du bruker er veldig tykt og garnet som matcher i farge er for tynt, fordi du da kan fortsette arbeidet med dobbel tråd. Når du legger de to trådene fra det tynne garnet sammen kan det se ut som tykkelsen på det opprinnelige garnet, og hvis det er en liten forskjell er det sjelden noe man legger merke til. Alternativt kan du justere nålstørrelsen slik at det passer med det du allerede har heklet eller strikket.

Jeg foretrekker strikkepinner som er ergonomiske. Prym ergonomiske parpinner- og rundpinner er absolutt mine favoritter!

Er erstatningsgarnet for tykt?

Hvis garnet er for tykt kan du splitte opp det tykke garnet. Garn består ofte av flere tråder som er spunnet sammen, 8/8 bomull har for eksempel dobbelt så mange tråder som 8/4 bomullsgarn. Dette gir deg mulighet til å bruke garn som ikke er den rette tykkelsen. Bruk kun det antall tråder som svarer til tykkelsen på det garnet du har gått tom for. Jeg vet at dette kan være et stort prosjekt hvis det dreier seg om et helt garn eller mer! Selv har jeg gjort det på slutten av et prosjekt da jeg var for sta til å gi opp! Derfor anbefaler jeg dette som en nødløsning – med mindre du er en veldig tålmodig person 😉

Tenk langsiktig!

Det siste forslaget mitt er nok mer et råd til fremtiden enn en ”her og nå-løsning”. Gode råd kan bli dyre hvis du har kastet banderolen og ikke vet hvilket garn du har i hendene. Jeg anbefaler at du fremover sparer på banderolen og fester en tråd fra garnet rundt den. Tidligere har jeg stått i den situasjonen at jeg hadde 3 banderoler med mørkeblått garn, og ikke fant ut av hvilket garn som passet til det teppet jeg holdt på med. Du kan også oppbevare banderolen med resten av prosjektet for å sikre deg at du ikke kommer i tvil. Det er også lurt hvis du går tom for garn og må kjøpe mer.

Det er lett å være etterpåklok, og jeg vet at det ikke løser problemet akkurat nå, men jeg er sikker på at du kommer til å takke deg selv hvis du begynner å spare på banderolene allerede nå!

Jeg håper du har fått litt inspirasjon og noen løsninger til nåværende og fremtidige problemer.


Hjertelig hilsen

Josefine, Hobbii


P.S. Spør andre du kjenne som hekler og strikker om noen av dem har det garnet du mangler!