Det er ikke alltid så enkelt å se om du hekler på rett- eller vrangsiden – her snakker jeg mildt sagt av erfaring. Hvilken side du hekler på har kanskje heller ikke så stor betydning for prosjektet ditt, men mange ganger kan uttrykket på hekleprosjektet ditt bli litt mer loddent eller fluffy hvis du hekler med vrangsiden utover.

Er det nødvendig å vite forskjell på rett- og vrangside?

Som nevnt tidligere er det ikke avgjørende for prosjektet ditt om du hekler på den ene eller andre måten, men noen oppskrifter skiller mellom sidene, og derfor er det veldig greit å vite forskjellen.

Skal du for eksempel hekle i forreste eller bakerste maskeledd, eller en kombinasjon av de to, så er det kjekt å kunne forskjellen på rettside og vrangside. De usynlige innhentningene blir mindre synlige hvis du hekler på rettsiden, hvilket kan resultere i en mer jevn og pen struktur på hekleprosjektet ditt.


Som du ser her er det litt forskjell på om du hekler vrang eller rett. Her det laget en magisk ring som er det man som regel starter med når det skal hekles rundt.

Lær trikset – slik hekler du på rettsiden

Selv lærte jeg det på den harde måten, da noe av det første jeg skulle hekle var en skilpadde. Som fersking innenfor hekling var det kanskje et noe overambisiøst prosjekt, men så er man da i gang. Når du hekler små dyr hekler du rundt i omganger, og hvis ikke man har et trent hekleøye kan det være litt vanskelig å vite forskjell på rett- og vrangside. Måten jeg fant ut at jeg heklet på vrangsiden var at jeg rett og slett ikke kunne ”komme til” i slutten, fordi jeg hele tiden heklet på innsiden og ikke hadde fått snudd arbeidet mitt så rettsiden ble vendt utover. Dette resulterte i at jeg bare ikke kunne få nålen inn i maskene fra innsiden siden det ikke var plass.

Egentlig hadde jeg ikke gjort noe galt, for når man skal hekle et hode til et lite dyr så begynner man som regel innefra med en magisk ring. Man hekler derfor per automatikk på rettsiden, som er den siden man stikker heklenålen inn i maskene fra. Siden man hekler rundt i omganger vil det etter hvert begynne å forme seg rundt, og derfor kommer rettsiden til å vende innover og vrangsiden utover. Hvis man fortsetter på denne måten vil man, som i eksempelet mitt ovenfor, ende med å ”låse seg inne”, fordi man alltid stikker nålen inn i maskene fra rettsiden.

Hvis man vil unngå dette kan man med fordel vende arbeidet før man når helt til toppen og ”lukker” det. Etter mitt lille uhell med skilpadden snur jeg alltid arbeidet mitt så snart det begynner å få en rund form. Dermed er jeg sikker på at jeg får vendt i tide og samtidig hekler med rettsiden utover. Alt i alt betyr det altså at etter jeg har snudd arbeidet mitt så stikker jeg nålen inn i maskene utefra og dermed får vendt rettsiden utover.


Jeg håper at du ble litt klokere på hva som er rettside og vrangside, og at du ikke begår samme feil som meg.


Kjærlig hilsen

Karoline, Hobbii