Du har kanskje hørt at man skal vite sin egen hekle- og strikkefasthet, men hvorfor er det så viktig? Det vil jeg forsøke å gi deg svar på i dette blogginnlegget.

Hva betyr hekle- og strikkefasthet?

At noe skal ha en bestemt hekle- eller strikkefasthet er i grunnen en indikasjon på hvor løst eller fast du hekler eller strikker. Dette kan reguleres ved å gå et halvt eller helt nummer opp i pinne- eller heklenålsstørrelse. Fastheten har ikke betydning for alle prosjekter, så med mindre du skal lage et bekledningsplagg – f.eks. klær, så er ikke fasthet det viktigste.

Nybegynner

Alle sammen har vi vært nybegynnere en gang og derfor kan du sikkert huske det første strikke-/hekleprosjektet ditt. Det er kanskje ikke i oppstartsfasen at man gidder å bruke så mye tid på å finne ut hva hekle- og strikkefastheten ens er; da ligger fokus hovedsakelig på å finne ut av teknikken og hvordan man holder pinnene eller nålen riktig. Som nybegynner handler det om å finne ut hvordan man kan strikke eller hekle uten å få plager eller vanskeligheter med å jobbe med prosjektet.


Dette kan være en utfordring i starten, og kan resultere i at mange hekler enormt stramt og får vansker med å jobbe videre. Det kan ta litt tid før man føler seg helt trygg med både garn og nål/pinne, og får slappet mer av i hendene.

Når skal man begynne å tenke på hekle- eller strikkefasthet?

Når du skal begynne med prosjekter hvor størrelsen har en reell betydning for det ferdige resultatet kan du begynne å vurdere hekle- og strikkefasthet. Hvis du skal strikke eller hekle klær med bestemte mål, så er det her hekle- og strikkefasthet kommer inn i bildet.


Hekle- og strikkefasthet finnes som regel i oppskriften du skal følge, ellers står det på selve garnet. Det kan for eksempel stå 27 m x 38 rekker = 10 x 10 cm på nål 2,5-3,5. Dette betyr at du skal strikke 27 masker på 38 rekker, slik at det måler 10 x 10 cm. Hvis ikke dette passer så kan du prøve med en mindre eller større nål/pinne frem til du får den riktige størrelsen og hekle-/strikkefastheten.


Nedenfor kan du se et eksempel på hvordan heklefastheten din kan ha stor betydning for den størrelsen som prosjektet ditt ender med å ha.
Når skal man ikke bekymre seg for hekle- eller strikkefasthet?

Hvis du skal hekle eller strikke et teppe, grytekluter, vaskekluter eller lignende prosjekter som ikke behøver å ha en bestemt størrelse i det ferdige resultatet, så er ikke fasthet det viktigste.


Jeg håper at blogginnlegget mitt har vært til hjelp eller inspirasjon.


Kos deg og lykke til med neste prosjekt!


SPAR 36%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

14 kr.  22 kr.

Bamboo Parpinne - KnitPro

KnitPro Bamboo Parpinne 

Fra 67 kr.