Kanskje du allerede kjenner til Maria Bjerg, som står bak det etterhvert velkjente navnet Skaberglæde, en fargerik og inspirerende Instagramprofil der hun deler gleden ved å strikke og skape. Maria er 24 år, bor i Århus og studerer psykologi på 3. semester på Århus universitet. Hun er født og oppvokst i Århus, men bodde 6 år på vestjylland da hun gikk på videregående og mens hun holdt noen friår. I tillegg til Instagramprofilen har Maria nå også fått sin egen hjemmeside, der hun blant annet deler strikkeveiledninger og garnalternativer til diverse prosjekter! Vi har startet et samarbeid med Skaberglæde, en nyhet vi har gledet oss til å dele med dere. Vi har laget et intervju med Maria der vi blant annet snakker om gleden ved å strikke og stiller spørsmål om hennes fargerike og inspirerende univers, så dere kan lære henne bedre å kjenne.


Når startet du Skaberglæde, og hva er tankene bak strikkeuniverset ditt?

Jeg strikket litt som barn, men ikke mer enn noen skjeve skjerf. Da jeg var syk med stress våren 2017 bestemte jeg meg for å lære det på ordentlig. Jeg er så heldig å ha en bestemor som hjalp meg med pinner, oppskrifter, garn osv. Jeg ble virkelig bitt av basillen - og gikk snart over til å lære nye teknikker fra YouTube fordi jeg ikke kunne vente til bestemor hadde tid. For moro skyld prøvde jeg å søke på strikk i Instagram (jeg var slett ikke vant til å bruke Instagram på den måten!) og så åpnet det seg bare en hel verden som jeg forelsket meg i med deg samme. Så opprettet jeg en profil til all strikkingen min, i begynnelsen mest fordi jeg tenkte at vennene mine ville bli lei av å se på strikketøyet mitt.

Navnet Skaberglæde kommer av historien min med strikk. Jeg vurderte “skabertrang”, men på det tidspunktet trengte jeg (og det gjør jeg egentlig fremdeles) å gjøre noe som var drevet av gleden ved å gjøre det istedenfor å være noe som jeg skulle eller burde. Jeg har alltid elsket å være kreativ og har f.eks. også jobbet som bl. a. bryllupsfotograf, så det ble til gleden ved å skape og ikke gleden ved bare å strikke.

Bildene og strikkeprosjektene dine stråler av glade farger. Hvordan utviklet du den unike stilen din, og hvor finner du inspirasjon?

I begynnelsen var jeg veldig opptatt av å “passe inn”. Dvs. at hvis det var populært å strikke i sandfarger, så strikket jeg også i sandfarger. Ikke fordi jeg følte meg presset til det, men fordi jeg nok bare ikke hadde funnet min egen stil. Men etter en reise til bl.a. Cuba om våren 2019, hvor jeg for alvor fikk øynene opp for farger - og gjerne mange av dem - så har jeg faktisk kun strikket i farger som gjorde meg glad. Og fargeeksplosjoner gjør meg virkelig glad! Inspirasjonen min kommer først og fremst fra Instagram, men faktisk også bare hvis jeg ser en flott farge i naturen eller på noen klær i en butikk.


Hva synes du er det beste og det verste med å strikke?

Åh, det er mange “beste” ting ved å strikke. Muligheten for å fordype seg i noe der man samtidig skaper et ferdig produkt var noe av det som opprinnelig fanget interessen min for strikking. Jeg synes det er så mange muligheter for å sette sitt eget preg på det, og det elsker jeg. Også er fellesskapet på Instagram virkelig noe jeg setter stor pris på - det er noe helt spesielt! Det verste… Hmmm… Altså, å rekke opp, strikke ermer eller vrangmasker og feste ender er ikke akkurat favorittene mine, men det er en del av prosessen, så selv det har jeg etterhvert lært meg å kose meg (noenlunde) med!

Hva er noen av de beste opplevelsene eller øyeblikkene du har hatt i forbindelse med strikking og Skaberglæde?

Hver gang jeg har delt noe som jeg virkelig har hatt på hjertet, f.eks. tankene mine rundt å være str XL, har jeg opplevd å bli sett og få støtte, og det har gitt meg blod på tann til å fortsette med å dele. Generelt synes jeg faktisk bare at jeg har verdens beste følgere, som hver dag sender søte og koselige beskjeder, som gidder å diskutere alle mulige strikke/kreative prosjekter og som gir meg muligheten til å bruke så mye tid på Skaberglæde-prosjektet. Jeg føler meg så heldig for å ha muligheten til det!

Det er jo ingen hemmelighet at Instagramprofilen din har blitt voldsomt populær og har tiltrukket seg massevis av strikkeentusiaster og håndarbeidsbegeistrede sjeler. Hva tror du folk liker spesielt godt ved strikkeuniverset ditt?

Jeg skjønner ikke helt selv at det er så mange som har lyst til å følge med - men jeg er virkelig takknemlig for det! Hva som gjør det synes jeg derimot er vanskelig å si. Jeg prøver å skape plass til at alle kan være med og har derfor f.eks. laget en del videoveiledninger og hjelp til å finne billigere garnalternativer, og det håper jeg mange kan ha glede av!

Du har startet en bevegelse på Instagram som heter “Smuk i Strik”. Det handler om å dele bilder av seg selv i strikkegenserne sine så vi kan omfavne og normalisere alle de størrelsene og formene som kroppene våre kommer i. Hva har det betydd for deg å se så mange mennesker støtte opp om de kroppspositive innleggene dine, og å se de mange bildene som blir delt med emneknaggen #smukistrik?

Helt vanvittig mye! Det har gitt meg blod på tann til å fortsette, men det har først og fremst gjort meg oppmerksom på at jeg jo er langt fra den eneste som har det sånn. Ønsket mitt den gang jeg startet var at det skulle bli lettere å speile seg i andre på Instagram. Da jeg slo det opp var det stort sett ingen bilder av strikkegensere på kropper over str L. Nå er det mer enn 5000 bilder under #smukistrik, og det er jeg kjempestolt over at vi har skapt i fellesskap!

Har du en annen (kreativ) hobby utover å strikke? Eller er det noe du har lyst til å lære?

Jeg har tatt bilder i en del år og har også jobbet som bryllupsfotograf en periode. Men ellers kaster jeg meg gjerne ut i nye prosjekter, f.eks. bestemte jeg meg for å lære å sy under lockdown. Jeg elsker å skape noe med mine egne hender, enten det er med strikkepinner, symaskin, broderinål eller ved å tegne i min Bullet Journal. Jeg er ikke like flink til alt sammen, men ofte er det også mest prosessen som gir meg glede.


Hva er dine beste tips for å gjennomføre et vellykket strikkeprosjekt?

Lag en strikkeprøve før du begynner! Man kan godt strikke noe fint på billige pinner (selv om jeg for hendenes skyld vil anbefale at du skaffer noen gode!) og med billig garn, men hvis strikkefastheten ikke blir overholdt kan man ikke regne med målene i oppskriften, og så er det bortkastet tid. Jeg har snakket om det på profilen min flere ganger, og jeg har også laget en video der jeg forklarer det mer i dybden. Det er litt surt å skulle begynne med å strikke en prøve, men det er så absolutt verdt det til slutt!

Vi sier tusen takk til Maria og gleder oss til et fantastisk samarbeid!

Hvis du ikke allerede følger Maria//Skaberglæde må du skynde deg å sjekke ut universet hennes. Hun heter @skaberglaede på Instagram, også finner du selvfølgelig også massevis av spennende innhold på bloggen hennes.


Beste hilsner fra Hobbii <3


Baby Cotton Organic - Hobbii

100% Egyptisk Bomull

53 kr.

Baby Snuggle Solid - Hobbii

100% Polyester

85 kr.