Gobelinstrikk - også kalt intarsia - er en god teknikk når du skal skifte mellom flere farger for å lage et større motiv i glattstrikk. I dette blogginnlegget blir du kjent med teknikken så du kan begynne å strikke alle slags flotte, fargeskiftende motiver etter diagram. 

Nå skal vi se på en strikketeknik som - hvis jeg skal være helt ærlig - tok litt pusten fra meg da jeg hørte om den for første gang, nemlig gobelinstrikk.

Teknikken, som også er kjent som intarsia, er en teknikk for å skape fargemotiver i glattstrikk, og den innebærer at du jobber skiftevis med forskjellige farger garn i arbeidet ditt.

Høres det vanskelig ut? Før du får hjertebank og svette håndflater vil jeg bare slå noe fast: Gobelinstrikk er slett ikke vanskelig å lære, selv om man lett kan bli fristet til å tro det. Jeg vil faktisk påstå at du vil kunne lære deg teknikken ganske kjapt. Og det aller beste er at når du først har blitt fortrolig med grunnprinsippene, ja, så er det nærmest ingen grenser for alle de flotte og morsomme motivene du kan skape når du slipper fantasien løs.

Gjør deg klar til å bli begeistret! 😍

I dette blogginnlegget får du svar på:

  • Hva er gobelinstrikk?
  • Hvordan strikker man gobelinstrikk? (med videoguide)
  • Gobelinstrikk eller tofargestrikk - hvilken teknikk skal jeg bruke?
  • Hva kan man strikke i gobelinstrikk?

Jeg vil begynne med å forklare hvorfor gobelinstrikk er så smart. 


👆 Denne ‘Sheepy’ Genseren er strikket med intarsia. Finn den gratis oppskriften her.

Hva er gobelinstrikk?

Gobelinstrikk eller intarsia er som nevnt en fargeteknikk du kan bruke når du arbeider med to eller flere farger for å lage et motiv i glattstrikk.

Det smarte ved teknikken er at du - i motsetning til andre fargeteknikker - bare arbeider med én aktiv farge om gangen. Resten av fargene henger løst fra prosjektet ditt frem til du skal bruke dem igjen.

Du strikker oppdelte blokker eller forløp med forskjellige farger, og gobelinstrikk krever derfor god planlegging. Et strikkediagram er helt uunnværlig og vil inngå som en del av den oppskriften du velger. 

Psst! Feltene i et strikkediagram leses i strikkeretning. Det vil si at du skal lese fra høyre mot venstre når du er på rettsiden, men fra venstre mot høyre når du er på vrangsiden. Begynn i nederste høyre hjørne. 

Når du strikker gobelinstrikk må du studere diagrammet ditt grundig. Legg merke til hvor mange forskjellige farger du skal bruke på neste rekke, og om du skal bruke den samme fargen flere ganger. Hver gang du skifter farge i gobelinstrikk skal du nemlig bruke et nytt, separat garnnøste.


👆Sånn kan et strikkediagram se ut. Prøv å følge en rekke med fingrene for å finne ut av hvor mange ganger du skal skifte farge.

Tips: Rull opp garn i mindre nøster med garnspoler

Det kan være en fordel å rulle noen mindre nøster - eller ‘bunter’ - opp i hver farge. Til det formålet kan du bruke garnspoler. En garnspole er et genialt redskap når du strikker med flere farger på en gang, siden du ruller alle fargene - og kanskje flere av samme farge - opp på spoler. Du kan kjøpe et sett med 6 garnspoler her.

Videoguide: Sånn strikker du gobelinstrikk

I denne videoen kan du lære hvordan du strikker gobelinstrikk:

Sånn skifter du farge uten at det blir hull

Når du strikker gobelinstrikk må du passe på at det ikke kommer hull når du skifter farge. 

Det gjør du ved å tvinne de to garnene rundt hverandre, som du kan se i videoen over. På den måten låser du garnene og får et enkelt fargeskift.

Sånn tilføyer du en ny farge på rettsiden

  1. Plasser tråden med den nye fargen så garnenden ligger på rettsiden av arbeidet, mens garnnøstet eller bunten er å finne på vrangsiden.
  2. Hold den gamle og den nye fargen i venstre hånd og legg den gamle fargen over den nye. 
  3. Strikk videre med den nye fargen.


👆 På rettsiden: Plasser den nye fargens garnende på rettsiden av prosjektet. Legg den gamle fargen over den nye - og strikk videre med den nye fargen.

Når du skal tilføye en ny tråd mens du er på vrangsiden gjør du det samme. Du skal altså plassere garnenden på rettsiden, som vender bort fra deg. Tvinn de to fargene ved å legge den gamle over den nye, og strikk videre derfra. 

Psst! Du skal ikke bekymre deg over at det blir tråder hengende ned på forsiden av arbeidet. Bare ta dem rundt på vrangsiden når de skal festes 😉

Sånn skifter du mellom fargene dine på vrangsiden

  1. Ta den gamle fargen frem foran arbeidet (på vrangsiden).
  2. Ta den nye fargen, som henger løst fra arbeidet, og legg den over den gamle fargen.
  3. Strikk videre med den nye fargen.


👆 På vrangsiden: Skift farge ved å bringe den nye fargen rundt på prosjektets rettside.

Sånn skifter du mellom fargene dine på rettsiden

  1. Legg den nye fargen over den gamle, så de to fargene blir tvunnet (på vrangsiden).
  2. Strikk videre med den nye fargen.
Tips: Husk å løpende stramme litt på de løse trådene, så strikkingen din får et jevnt resultat.


👆 På rettsiden: Tvinn de to fargene om hverandre.

Lås garnet fast løpende, når du flytter det

Når du arbeider med gobelinstrikk er det en god idé å tenke litt fremover. Følg derfor alltid med på hvor du skal bruke fargene dine i neste rad.

Du kommer nemlig i den situasjonen at du må flytte garnet på vrangsiden alt etter hvor fargen skal brukes neste gang. Det kjenner du kanskje til fra andre teknikker for fargestrikk.

Hvis du skal flytte garnet over mange masker bør du løpende låse tråden fast på vrangsiden av arbeidet. Det gjør du - helt i stil med gobelinteknikken generelt - ved å tvinne de to garnene rundt hverandre på vrangsiden, og så strikker du bare videre. På den måten unngår du de irriterende lange trådene på vrangsiden. Lås garnet etter hver 3.-4. maske.

Gobelinstrikk eller tofargestrikk - hvilken teknikk skal jeg bruke?

Kanskje du allerede har erfaring med tofargestrikk og lurer på om du ikke bare kan bruke denne teknikken til å skape fargeskiftene dine? Og joda, det kan du godt, men det er både fordeler og ulemper ved denne teknikken. 

Tofargestrikk egner seg til hyppige skift mellom to farger

Tofargestrikk er også kjent som jaquardstrikk og brukes bl.a. i Fair Isle-strikk. Det er en teknikk der du arbeider med to farger og hyppige fargeskift for å skape alle slags mønstre.

Du arbeider altså med to farger på én gang, der den fargen som du ikke bruker aktivt føres med på baksiden av prosjektet. Siden du skifter farge ofte gir det god mening å føre med begge trådene, så du hele tiden har dem begge til rådighet og fritt kan skifte mellom dem.

Tofargeteknikken egner seg imidlertid ikke til å arbeide med flere enn to farger, fordi prosjektet ditt fort blir veldig tykt og tett. Hvis du f.eks. strikker en genser risikerer du at den blir altfor fast og varm. 

Teknikken egner seg dessuten ikke til lange pauser mellom fargeskiftene, siden du ender opp med et unødvendig stort garnforbruk på grunn av de inaktive trådene på baksiden av arbeidet. Og det er vel bedre å bruke det ekstra garnet på et annet prosjekt, er det ikke?

Enda en forskjell på jacquardstrikk og intarsia er at jacquardstrikk strikkes rundt, mens intarsia strikkes frem og tilbake.

👆 Når du bruker intarsia-teknikken vil fargeskiftene se ut sånn som dette på vrangsiden.

Spar garn med gobelinstrikk

Ved gobelinstrikk arbeider du som tidligere nevnt med bare én aktiv garntråd av gangen. Det betyr at du bruker langt mindre garn, samtidig som du oppnår et luftigere og lettere resultat.

Derfor er gobelinstrikk et opplagt valg hvis du holder på med et stort motiv i glattstrikk med flere enn to farger, der det kan være langt mellom fargeskiftene.

Hva kan man strikke med gobelinstrikk?

Her har jeg samlet noen av oppskriftene våre med flotte motiver, som du kan strikke med gobelinteknikken.

Gratis oppskrifter med intarsia


👆 Strikk f.eks. en nydelig ‘Love Games’ Genser med intarsia. Design av AnxiousGirlKnits. Finn den gratis oppskriften her.


God strikkelyst!