Hvis du har heklet en stund har du sikkert møtt på uttrykket ”magisk sirkel” i en oppskrift. Det er en hekleteknikk som du nødig unngår med mindre du kun hekler tepper og kluter ;-) Du bruker den magiske sirkel når du f.eks. hekler kurver eller bamser. Det kan være vanskelig for både nybegynnere og lett erfarne å lage en magisk cirkel. Det krever trening og du skal holde tungen beint i munnen. Selv brukte jeg lang tid på å mestre denne teknikken, og hvis det er lenge siden sist jeg lagte en så kan det ta litt tid å friske opp.

Jeg har laget en liten trinn-for-trinn guide slik at du kan bli mester i å hekle en magisk ring ;-)

Start med å lage en løkke, hvor garnenden ligger nederst (den ende som ikke er i garnet)

Tre nålen inn i løkken og under den nederste tråden – heretter tar du fatt i den øverste tråden fra samme vinkel som nålen på bilde 1 viser. Trekk tråden med tilbake gjennom den store løkken.

Slå garnet rundt nålen, og trekk det gjennom den lille løkken som du har på nålen.

Du har nå laget den magiske sirkel hvor du har én enkelt luftmaske.

De fleste oppskrifter krever 4 eller 6 fastmasker i den magiske sirkel – lag fastmasker som normalt, men rundt den store løkken (begge tråder)

 Deretter trekker du i garnenden for å stramme løkken. Dermed samler du de 6 fastmaskene til en liten sirkel – du kan avslutte omgangen med å lage en kjedemaske i den første fastmasken. 

Synes du det er vanskelig å lage magisk ring?

Frykt ikke, hvis du synes det er vanskelig å lage den magiske sirkel så finnes der også en annen metode. Metoden går ut på å lage 4 luftmasker, samle dem til en kjedemaske og dermed lage en ring. Det kan være vanskelig å få hullet mellom maskene til å strammes 100 % inn i forhold til den magiske ringen, men du kan absolutt bruke den som et alternativ – spesielt hvis du lager kurver fremfor bamser. Det er nemlig viktig at det ikke er noen store hull når du lager bamser, for da kan fyllet falle ut.

Lag 4 luftmasker

 Bind de 4 luftmaskene sammen med en kjedemaske i 1. luftmaske 

Lag 8 fastmasker direkte i luftmaske-hullet (hullet mellom de 4 luftmaskene) – du har nå begynnelsen på en sirkel helt uten en magisk ring.

Jeg håper at denne lille guiden har vært til hjelp, og at du nå er klar til å bli en heklemester i magisk ring :-)


Kjærlig hilsen,


Josefine, Hobbii