Vi hadde nylig gleden av å snakke med Brendan Girak, også kjent som Knitwits & Yarns. Hvis du er en fan av Instagram-profilen hans, er du sannsynligvis allerede forelsket i hans fantastiske lue-samling. Vel, spennende nyheter: Brendan har nettopp sluppet tre splitter nye lueoppskrifter, og de er tilgjengelige gratis!



Nok en gang snakker vi med talentfulle og inspirerende designere, og denne gangen er vi begeistret over å presentere den talentfulle og inspirerende australske designeren Brendan Girak. Du kjenner kanskje Brendan som ‘lue-fyren’ fra Instagram, hvor han er kjent for sine unike og stilige luer, vist frem på kontoen hans @knitwitsandyarns. Han har laget hundrevis av dem, hver med en distinkt stil.

Leter du etter en dose strikkeinspirasjon, eller kanskje en vennlig dytt til å plukke opp pinnene? Du er på rett sted! Brendans tilnærming til strikking handler om å omfavne enkelhet og skaperglede. Han finner enorm tilfredsstillelse i de repeterende, meditative aspektene ved strikking, og verdsetter reisen like mye som det ferdige stykket.

Vi har hatt gleden av å stille Brendan otte spørsmål om hans tilnærming til strikking. Følg med – vi er sikre på at hans filosofi og positivitet vil vekke din egen motivasjon! 

Forresten, nevnte vi dette? I samarbeid med Hobbii har Brendan nettopp sluppet 3 splitter nye strikkeoppskrifter for luer på Hobbiis hjemmeside, tilgjengelig gratis! Ikke gå glipp av disse fantastiske oppskriftene – last dem ned nå og start ditt neste strikkeeventyr! 🧶


1. Når begynte du å strikke?

“Jeg begynte å strikke da jeg var rundt 21, soå det er snart 10 år siden nå. Mamma strikket og jeg var interessert i hva hun gjorde, så hun endte opp med å lære meg å strikke rett og vrang. Hun la opp og strikket de første radene for meg, og rettet så alle feilene jeg gjorde.

Etterhvert dro jeg til den lokale garnbutikken min og begynte å lære å legge opp og rette opp mine egne feil. Fra det tidspunktet ville jeg bare strikke luer og eksperimentere med ulike størrelser og teknikker.”




2. Hva liker du best med strikking?

“Jeg liker de repeterende bevegelsene og det å kunne se og være stolt av tingene jeg kan lage med hendene mine. Til å begynne med var det definitivt givende å kunne se plaggene jeg kunne lage, men senere i reisen min har jeg virkelug likt det mentale aspektet ved strikking.

Jeg ble diagnostisert med ADHD, angst og depresjon flere år før jeg begynte å strikke, og jeg fant ut at strikking har bidratt til å lette mange av mine indre problemer. Jeg gleder meg over at jeg har evnet å strikke, dele reisen min og så hjelpe andre på deres egne reiser.”


3. Hvorfor luer?

“Jeg liker luer av flere grunner. Strikking er et tidkrevende håndverk og jeg tror at du noen ganger bare trenger de raske prosjektene for å få deg til å føle deg produktiv. De er også lettere å designe og skrive mønstre for.

Med gensere tar det LANG tid å komme til et punkt hvor jeg er tilfreds med å slippe de, mens luene er ganske enkle (nå som jeg har øvd så mye…). Jeg liker også at jeg lett kan trene på nye teknikker med luer. Det er ingen stor investering hbis designet ikke fungerer, så jeg føler at jeg bare kan gi det en sjanse og håpe at det fungerer.”


4. Hva er ditt favorittsted å strikke?

“Jeg liker virkelig å strikke overalt. Å strikke utendørs under den australske våren er alltid hyggelig. Det er generelt sol uten å være for varmt.” 




5. Hva er ditt favoritt strikkeverktøy som du bare ikke kan leve uten?

“Sannsynligvis bare rundpinner, maskebøker og sport. Rundpinner har virkelig bidratt til å lette trykket på håndleddene mine når jeg strikker. Jeg opplever at det fordeler vekten mye jevnere. Maskebøkene mine hjelper meg å mikse og matche forskjellige masker når jeg lager nye design. Jeg har sett gjennom de fleste maskene, men på en gitt dag kan jeg føle at en bestemt maske vil fungere perfekt i et nytt design. Til slutt er det sport. Jeg bruker å strikke og se på en eller annen type sport. Jeg tror det er den perfekte kombinasjonen og at det hjelper til med å holde hjernen min engasjert.”


6. Hva er dine favoritt strikketeknikker eller mønstre for øyeblikket?

“Jeg liker veldig godt å strikke rett og vrang. Jeg synes det er beroligende å sette meg ned og strikke uten å måtte tenke for mye på det. Hvis jeg føler meg mer tilstede, så er det noen enkle fletter med 4 eller 6 masker. Jeg synes virkelig at disse kan gi et effektfult utseende uten å være for vanskelig.”


7. Hva er dine 3 beste tips for nybegynnere i strikking?

1 – SMÅ STEG! Når jeg underviser i strikking, vil jeg st strikkerne skal fokusere fullt og helt på å strikke rettmasker, og mestre denne masken før de går over til vrangmasken. Jeg vil at folk skal føle seg komfortable og trygge med strikking.

2 – START ENKELT! Jeg forteller alltid nye strikkere at strikking kan være så enkelt eller vanskelig som du vil.

3 – NYT PROSESSEN! Å nyte prosessen er like viktig som å ha et ferdig produkt.”




8. Kan du fortelle oss litt mer om de 3 lueoppskriftene?

“Hvert av designene jeg har laget var inspirert av tidligere luer som jeg har laget gjennom årene. Før jeg begynte å designe offisielt, lekte jeg ofte med forskjellige masker og mange av disse designene hadde små feil eller så var jeg ikke fornøyd med garnet jeg brukte. INNTIL NÅ!

Hvert design benytter Hobbiis Friends Wool, som er et vakkert og elastisk garn med enormt mange farger å velge blant. Det absolutt perfekte garnet for disse luene.

Navnene på disse luene ble inspirert av ulike steder i Great Southern-regionen i Vest-Australia. Jeg flyttet til denne regionen i begynnelsen av 2023 og tenkte at det ville være en fin ode å navngi disse luene etter området.”


Torbay Luen

“Som alle disseluene, var Torbay Luen designet for mange år siden. Den ble opprinnelig laget med et tykt garn, noe som gjorde at oppskriften bare ville ha én eller to størrelser. Når jeg lager lueoppskrifter, liker jeg å sørge for at designene mine kan komme i minst tre størrelser. Det betyr at både garnet og selve oppskriften må være helt riktig.

Jeg likte den forenklede naturen til mønsteret og ideen om at kun hver 12. rad var en flette. Design som er enkle, men unike, interesserer meg virkelig, og det var motivasjonen bak denne luen.”




“Flettestrikk kan ofte oppleves som skremmende, men jeg vil vise at en fletterad her og der virkelig kan gi et flott design med minimal innsats. Jo tryggere du kan bli med enkle fletter, desto mer komfortabel blir du når du gir deg i kast med vanskeligere design. Det er definitivt målet mitt som designer.

Dette var den vanskeligste luen å navngi. Den har forskjellige naturlige elementer som fossefall og trær, men jeg kunne ikke finne et navn som passet. Jeg spurte en venn og hun sa at det minnet henne om hodene på asparges som vokser i en by som heter Torbay.”



Få den gratis oppskriften til Torbay Luen her!


Manypeaks Luen

“Dette flettelue-designet er et av de aller første jeg noengang har laget. Jeg har alltid elsket den originale luen og endte opp med å gi den bort for omtrent åtte år siden… Problemet med det originale designet handlet ikke om fletten eller oppbyggingen, det var garnet jeg brukte. Det noe tykkere garnet gjorde at forskjellene mellom hver størrelse var ganske stor, tatt i betraktning at designet er en repetisjon av 16 masker. Dor å gjøre dette til en gjennomførbar oppskrift, måtte jeg finne et tynnere garn som fortsatt har mye fleksibilitet i seg.”




“Jeg beholdt opprinnelig den samme pinnestørrelsen fra vrangborden til fletten, og dette skapte en veldig tettsittende lue for mitt hode, spesielt med tanke på maskeantallet jeg la opp. Jeg måtte bestille mer garn og strikke luen på nytt, men bruke en tykkere pinne på flettedelen. Dette ga en alle tiders passelig lue, og en som jeg var veldig glad for å gi ut som en oppskrift.

Oppskriften er også super fordi det er en repetisjon av 6 rader, noe som betyr at du kan øke eller minske høyden på lua med svært liten innsats. Det er også en fantastisk måte å øve på fletter og forstå hvordan fletter utvikler seg gjennom et design.

Jeg bestemte meg for å kalle lua Manypeaks Luen på grunn av de mange toppene som flettemønsteret skaper. Jeg synes det er et enkelt, men passende navn for denne lua og jeg gleder meg virkelig til å bruke den slik jeg gjorde for mer enn 8 år siden.”



Få den gratis oppskriften til Manypeaks Luen her!


Cheynes Luen

“Det siste luedesignet var Cheynes Luen. Jeg var faktisk ikke klar over at Cheynes ble uttalt ‘chains’ (kjetting) inntil for noen måneder siden. Jeg tenkte at det absolutt var det perfekte navnet for dette kjettinglenke-designet.

Jeg tror jeg har sagt det et par ganger nå, men jeg liker virkelig å ha forenklede design med et snev av et unikt element som gjør at det skiller seg ut. Jeg tror ikke at dette designet er annerledes og det er en flott introduksjon til mønsterstrikk. Designet er fantastisk fordi du med fire garnnøster kan lage to luer med omvendt fargevalg.”




“Som i mange av mine tidligere eksperimenter, er det små feil her og der. Etterhvert som jeg har blitt tryggere på strikkingen min, har jeg begynt å se på noen av disse designene på nytt og gjøre dem til faktiske oppskrifter. Mye av Cheynes Luen og originalen er likt, men jeg synes at fargen på bremmen og fargen rett før mønsteret ser litt feil ut på originalen.

Cheynes-designet har en jevn farge gjennom hele lua, med kun mønsteret som endrer seg. Jeg føler at dette gir lua et mer avrundet utseende, MEN fargeplasseringen og -valgene er 100% opp til deg!

Det fine med strikking er (for det meste) at en oppskrift bare er der for å veilede deg til suksess, MEN, du kan prøve å tilpasse fargene og størrelsen slik du ønsker. Noen ganger fungerer det, andre ganger ikke, det viktigste er at du prøvde og at du forhåpentligvis lærte noe underveis.”


Få den gratis oppskriften til Cheynes Luen her!


Klar for å strikke en Brendans vakre luer?

Brendan har nettopp publisert tre nye lueoppskrifter, som blander enkelhet med stil. Disse trendy designene er nå tilgjengelige for nedlasting på Hobbiis hjemmeside. Så samle garnet ditt, sett deg godt til rette og velg din favoritt lueoppskrift. La oss sette i gang å strikke! 🧶✨