Er du også helt forelsket i Japandi-trenden? Så bør du møte Johanna, strikkedesigneren bak de tre oppskriftene i vår kommende Japandi kolleksjon. Vi har bedt henne dele alt om strikkeeventyret sitt - fra å finne inspirasjon til å ha sin egen virksomhet.



Hvis du elsker fargerik og lekent strikkedesign like mye som vi gjør, så har du kanskje allerede hørt om strikkemerket “kolibri by johanna”. Johanna Böhme er den talentfulle designeren bak merket, og hun har skapt et fantastisk univers som hyller moderne minimalisme med en twist. Og vi er ikke de eneste som elsker designene hennes! Med mer enn 115.000 følgere på Instagram har Johanna definitivt gjort seg bemerket som en fantastisk oppskriftdesigner. 

Vi er såååå begeistret for samarbeidet med Johanna, og vi gleder oss virkelig til å vise dere de tre oppskriftene hun har designet i forbindelse med Japandi-kolleksjonen. Alle oppskriftene omfavner Japandi-stilen og hyller enkelhet, struktur og elegante silhuetter. Vis oss dine fantastiske kreasjoner og finn inspirasjon via emneknaggen #KolibribyJohannaxHobbii.


Psst! Vår egen Japandi-kolleksjon kommer i begynnelsen av 2024. Inntil da kan du starte med å strikke kolleksjonen fra kolibri by johanna!




1. Kan du fortelle oss om den kreative bakgrunnen din?

“Jeg har strikket helt siden jeg var barn, og da jeg hadde strikket mitt første Harry Potter-inspirerte sjal falt jeg pladask for håndverket. Bestemor lærte meg de grunnleggende teknikkene, og jeg utviklet evnene mine ved å følge oppskrifter i blader. 

Jeg strikket for det meste skjerf, men da jeg begynte på universitetet strikket jeg flere og flere klesplagg som gensere og cardigans - som nå er det jeg fokuserer på når jeg designer strikkede klær.”


2. Hvorfor tiltrekkes du av strikking og å arbeide med garn?

“Jeg elsker fibrene og de forskjellige fargene. Jeg elsker å leke med forskjellige fargekombinasjoner, og jeg elsker å lage mine egne klær. Det er virkelig en fantastisk følelse når et plagg du har jobbet med i timevis - eller kanskje til og med uker! - endelig er ferdig og klar til å taes i bruk.

Jeg elsker det bæredyktige aspektet med slow fashion og at du kan lage dine egne klær. Det er derfor jeg alltid prøver å velge garn laget av naturfibre, eller med et så lite innhold av plast som mulig.”


3. Hva er historien bak navnet kolibri by johanna?

"Designene mine er vanligvis fargerike og har en spesiell design-twist. Derfor bestemte jeg meg for å oppkalle designene mine etter fuglen kolibri. Jeg synes kolibrien utstråler alle fasettene i designrepertoaret mitt."



Raoul - Sweater


4. Hva karakteriserer “kolibri by johanna”-universet?

“De fleste av oppskriftene mine er relativt enkle å strikke eller inkluderer steg for steg-bilder eller hjelpsomme videoveiledninger, så selv nybegynnere innen strikking kan lage nydelige plagg.

Alle designene mine har et spesielt designelement. For eksempel er en av genserne vendbar, en har vertikale linjer heklet på, og en har dekorative volanger med en uventet plassering."


5. Hvor søker du inspirasjon til oppskriftene?

"Jeg blir inspirert av mye forskjellig! Garnet og fargene på garnet er en stor kilde til inspirasjon for meg. Da jeg fremdeles bodde i Berlin ble jeg også inspirert av menneskene der og stilen deres.

Jeg prøver alltid å samle inspirasjon til senere bruk. Jeg har for eksempel en samling av blonder og flettemønstre som jeg gjerne vil bruke som inspirasjon til en kommende genser eller cardigan. Inspirasjonen kan også komme fra å se noe jeg virkelig liker, men ikke er villig til å kjøpe, og så prøver jeg å realisere idéen ved å lage den selv.

Dessuten blir jeg inspirert av forskjellige anledninger. For eksempel ble jeg inspirert av bryllupet mitt til å lage en tversoversløyfe til mannen min.”



Paul - Cardigan


6. Hvordan ser designprosessen din ut?

"Jeg lærte meg å lage skisser fordi jeg fikk så mange idéer at det ble fullt i hodet, og jeg glemte de første idéene. Nå har jeg en liten skissebok der jeg pleier å tegne alt jeg kommer på. Noen ganger, når jeg ikke har med meg skisseboken, tar jeg notater på telefonen min eller bruker et tilfeldig stykke papir til å tegne hva jeg tenker på. Begynnelsen av prosessen er alltid ganske rotete, selv om jeg prøver å organisere den.

Etter å har laget en skisse begynner jeg å tenke på hva slags garn som kan passe til designet jeg gjerne vil lage - og jeg må si at det mest tidkrevende er å velge fargene. Deretter lager jeg en prøve og strikker opp en prototyp i min størrelse.

Så skriver jeg ned oppskriften, graderer den til forskjellige størrelser og sender den ut til en håndfull teststrikkere som har vært så fantastiske å melde seg frivillig med både tid og garn, så vel som deres tilbakemelding på både passform og størrelse. Så tar jeg bilder av det ferdige plagget, og alt er klart for publisering!”


7. Hva er favorittstrikketeknikkene dine for tiden?

“Jeg har nylig oppdaget jacquard-strikking, og jeg tror det må være favoritteknikken min akkurat nå.”



Edgar - Slipover


8. Hva er dine topp 3 tips eller triks for garnelskere og håndarbeidere?

“1 – Alltid lag en prøve! Og husk å alltid våt-blokke prøven din FØR du måler den.

2 - Ikke overtenk instruksjonene i oppskrifter. De fleste oppskrifter er skrevet veldig intuitivt, spesielt når det gjelder blondestrikking.

3 - Youtube er alltid det første stedet du bør sjekke når du ikke skjønner hvordan du skal gjøre en spesiell teknikk.” 


9. Kan du fortelle oss om Japandi-oppskriftene?

“Japandi-oppskrifene er en blanding av nybegynnervennlige oppskrifter og avanserte oppskrifter:

Raoul genseren er den perfekte nybegynneroppskrift siden den gir flotte resultater på grunn av det spesielle ribbmønsteret på genseren.

Paul cardigan blir strikket ovenfra og ned, og er derfor perfekt for erfarne strikkere som vil lære noen nye teknikker som raglanøkninger, dobbelstrikking for knappestolpen osv.

Edgar vesten blir også strikket ovenfra og ned, og det er den mest avanserte oppskriften i kolleksjonen fordi du skal lage både økninger og fellinger, vridde masker og ikke vridde masker, strikke en splitt i kanten nede og en dobbel foldet halskant - men resultatet vil definitivt være verdt det!”


10. Hva likte du best ved garnet som er brukt i oppskriftene?

“Jeg elsker Friends Extra Fine Merino kombinert med Friends Kid Silk! Det er en fantastisk og veldig anvendelig kombinasjon som passer til mange forskjellige oppskrifter, og jeg elsker de mange flotte fargene som er tilgjengelig i Friends ‘familien’.

Jeg har også brukt Friends Wool i kombinasjon med Friends Kid Silk til disse oppskriftene. Det kommer også i mange nydelige farger, og det tykkere garnet gir deg et kjappere resultat.”


Finn alle oppskriftene her