Det uberegnelige og sjarmerende Pica Pau universet har blitt utvidet med 5 nye, gratis nedlastbare amigurumi-oppskrifter. Vi snakket med designeren bak merket, Yan Schenkel. Les videre for å få hennes aller beste tips for å lage søte amigurumier med karakter.



Hold fast i heklenålen – det er på tide å møte en helt spesiell designer!

Fem splitter nye amigurumi oppskrifter har ankommet, noe som gjør at vi ønsker å droppe alle de andre prosjektene vi jobber med. 👀

De fem nye amigurumiene inkluderer Frosken Oliver, Hunden Madeleine, Kakaduen Luna, Katten Lenny og Blekkspruten Anita. Alle er designet av argentinske Yan Schenkel, som er den kreative sjelen bak det lekne og lunefulle Pica Pau universet. Hver av dyrevennene har sin egen sære og søte karakter og historie å fortelle – og de er alle kledd i vinterdrakt, drysset med et snev av Julemagi. ✨

Vi tok en liten prat med Yan om alt fra hennes kjærlighet til amigurumier til hennes juletradisjoner i Argentina. Les videre – og få noen tips på veien!


1. Hva er historien bak Pica Pau?

“Jeg begynte å hekle mens jeg pendlet til høyskolen, i friminuttene og mens jeg ventet på fortauskanten på at barnet mitt skulle komme ut fra barnehagen. I 2009 begynte jeg å mikse tegningene mine med den tredimensjonale hekleteknikken og det var slik Pica Pau ble født.

Jeg er født i Argentina, men moren min er fra Brasil, så jeg valgte et portugisisk navn, Pica Pau, som betyr hakkespett. Sannheten er at jeg ikke valgte det for noe spesielt, jeg likte bare lyden av ordet.

Til å begynne med ga jeg alle lekene jeg heklet til vennene mine, så begynte jeg å selge dem i butikker og derfra var jeg så heldig å få delta i flere prosjekter med kunstnere på museer og vise arbeidet mitt i flere publikasjoner.

I 2015 ga jeg ut min første bok på spansk, og i 2017 kom den første boken min på engelsk ut. Den heter ‘Animal Friends of Pica Pau’. Og så var jeg enda heldigere, og bøkene mine ble utgitt på 10 språk – og i begynnelsen av dette året kom det ut et tredje bind.”




2. Hvorfor er du tiltrukket av amigurumi?

“Helt siden barndommen har jeg likt dyre-, fantasi- og science fiction karakterer i tegnefilmer, barnebøker, tegneserier og filmer, inkludert alle produktene rundt dem, det vil si dukker eller leker. Og jeg sluttet aldri å like dem, jeg har fortsatt nesten alle barndomslekene mine, haha!

Så da jeg oppdaget at jeg kunne lage mine egne leker og vekke mine egne karakterer til live med bare en heklenål og litt garn, var det på en måte noe som forandret livet mitt… Faktisk ble det min heltidsjobb. Selv om hekling har vært heltidsjobben min i mange år (Pica Pau blir 15 år i mars neste år!), og det har hatt sine opp- og nedturer, fortsetter det stadig å forbløffe meg med alle sine muligheter.”


3. Hva karakteriserer Pica Pau universet?

“Min første tanke er dyr og masse striper, haha. Men, i tillegg til det, har jeg alltid hatt som mål å lage et veldig enkelt design, men med karakter. Jeg tar sikte på enkle linjer, søker opp de små tingene som er vesentlige for den karakteren spesielt (dyr eller vesen) og at det kan være seg selv uten mange tilbehør (hvem elsker ikke å lage bittesmå klær!), men jeg vil ikke at dyrenes essens skal være avhengig av det, så du kan endre fargene deres og noen detaljer, og de vil fortsatt være gjenkjennelige.

Jeg tenker også på dem som en del av det samme universet, det er derfor jeg liker å dikte opp historier for dem, som om de alle delte den samme verdenen og var venner med hverandre.”




4. Hvilke teknikker vil du anbefale til noen som er nye på amigurumi?

“Bruk den X-formede fastmasken, spesielt når du gjør fargebytter eller Jacquard. Start fra hodet til bena for å unngå å sy, og, selv om jeg vet at de fleste heklere misliker det (og nettopp derfor) lær deg hvordan du syr sammen stykker ordentlig.”


5. Hva er dine topp 3 tips for andre amigurumi-elskere?

“1 – Fortsett å øve og lære nye teknikker.

2 – Ikke bekymre deg så mye for å lage innhold for sosiale medier.

3 – Ikke kopier arbeidet til andre amigurumi-håndarbeidere.”


6. Hva inspirerte deg til de fem nye mønstrene?

“Jeg så etter vintage Juleillustrasjoner og  dekorasjoner, estetikk fra midten av århundret, alt mikset med ‘Baltus Brun Jul’ og mitt personlige preg med striper, haha.”




7. Kan du fortelle oss litt mer om de 5 amigurumiene?

“Som alle karakterene mine er de designet som en familie, en vennegjeng, og de følger samme designstil som alle de andre lekene mine. Bortsett fra det åpenbare julepreget, kan hver og en av dem stå på bena takket være støvlene – eller Julekransen, i kakaduens tilfelle.

Jeg tror det er litt for enhver smak. Noen prosjekter er veldig enkle å lage, andre ikke fullt så enkle, litt Jacquard, mange striper og et snev av gull.”


8. Hvilket garn brukte du?

“Jeg brukte Friends Cotton 8/6. Jeg er vant til å arbeide med et tykkere garn, men sannheten er at jeg virkelig likte å arbeide med denne tykkelsen og jeg klarte å tilpasse det til favorittnålen min uten problemer! Garnet er supermykt, men det beholder figuren på amigurumien veldig godt.

Det tilbyr en veldig bred fargepalett, med både sterke farger og pasteller, og jeg elsker spesielt den ugjennomsiktige finishen. Så det var en sann glede!”


9. Hvilke er dine favorittverktøy for amigurumi?

“Jeg simpelthen elsker den 2.75 mm heklenålen min i rustfritt stål! Den er superbillig og jeg elsker den så høyt at jeg har kjøpt inn to dusin av dem, fordi jeg alltid er redd at de skal slutte å lage dem.

Jeg bruker også hårnåler som maskemarkører! Og saks, men jeg elsker stort sett sakser.”




10. Hvordan feirer du Jul?

“Jeg er ikke en super-"julete" person, men jeg liker å sette ut noen Julelys i huset, og den yngste datteren min elsker å henge opp hjemmelaget pynt på treet. Vi har en som jeg heklet for et par år siden, og døtrene mine legger alltid til noe som de har laget på skolen.

Siden vi bor i Argentina, på den sørlige halvkule, feirer vi Jul om sommeren. Vi tar hovedfeiringen på Julaften. Familier samles vanligvis for å spise middag sammen, med tonnevis av mat (ikke alltid hensiktsmessig for sommer, haha) og vi er oppe til de små morgentimene. Så jeg tror at en av mine favorittradisjoner er å lage mange friske salater (nevnte jeg at det er veldig, veldig varmt her?), å spise middag utendørs med familien min, og å spise mye iskrem med fruktsalat før midnatt, når vi åpner gavene.”


Er du klar til å komme igang med de 5 søte oppskriftene?

Klar for å begynne på ditt neste amigurumi prosjekt med historier, søte karakterer og litt Juleglede? Last ned de fem Pica Pau amigurumi mønstrene gratis: