Har du også sett de mange restegenserne på Facebook og Instagram og tenkt at det kunne være kult å strikke en selv? Så er dette blogginnlegget akkurat noe for deg! Jeg vil nemlig guide deg trygt gjennom hvordan du kommer i gang, og dessuten vil jeg gi deg noen gode forslag til andre morsomme resteprosjekter som kan hjelpe deg med å rydde opp i garnlageret.

Kom godt i gang med din helt egne restegenser

Det kan være en god idé å bestemme seg for hvilken modell man gjerne vil strikke før man går i gang med å lage garnnøstene sine, så man vet hvilken pinnestørrelse man kommer til å arbeide med. Man kan fint bruke forskjellige tykkelser garn, men hvis man har valgt en oppskrift som f.eks. krever en pinne 6 kan man med fordel legge det tynne garnet dobbelt når man binder det sammen.

Jeg har valgt å lage restegenseren min etter et enkelt design, så fargeskiftene virkelig kan få lov til å komme til sin rett. Dere kan tro det er en fryd å se hvordan fargene arter seg, og det kan være vanskelig å legge prosjektet fra seg fordi man bare er nødt til å se hvordan den neste fargen kommer til å se ut.

Lag ditt eget garn av rester

Når du vet hvilken oppskrift du vil følge har tiden kommet for å lage garnet ditt.

Det beste ved å lage en sånn restegenser er at man kan bestemme helt selv hvilken rekkefølge fargene skal komme i, men du kan også velge å la skjebnen bestemme ved å bare stikke hånden ned i bunken og fiske en tilfeldig farge opp. Jeg har valgt å være litt bevisst på hvilke farger som kom etter hverandre, og det ga god mening for meg.

En annen ting man skal ta stilling til er om man bare vil binde restene sammen eller om man vil ha en gjennomgående farge innimellom restene. Selv valgte jeg løsning nr 2 og gikk for hvit som gjennomgående farge, siden jeg likevel hadde noen forskjellige enslige hvite nøster til overs fra tidligere prosjekter. Dessuten har jeg valgt å bruke hvit Diablo som følgetråd, noe som er med på å skjule samlinger og ujevnheter.

Nå skal du i gang med å binde restene sammen, og det er mye morsommere enn du kanskje tror. Jeg brukte uten problemer et par kvelder på det, helt uten å kjede meg.

Jeg valgte å bruke den knuten jeg har beskrevet i et tidligere blogginnleg som heter Magic - No Ends - Knot. Den er effektiv og holder i stort set alt garn, dog har jeg erfart at den er aller best i akryl og ull som ikke er altfor glatt. Du kan finne guiden til knuten her.

Er det noen kvaliteter man ikke kan bruke?

Det vil jeg mene er helt opp til deg. Jeg har brukt alt mulig forskjellig som jeg hadde liggende - eller hadde fått av strikkevenninnene mine - dog har jeg valgt å ikke bruke pelsgarn og bomull. Bomullsrestene min har jeg nemlig brukt til et annet prosjekt som jeg nok skal vise dere senere i innlegget ;)

Hvis man synes det er litt lenge å vente på at man har nok rester kan man fint bruke de enslige nøstene man eventuelt måtte ha til overs fra andre prosjekter. Man kan bare klippe dem opp i de lengdene man ønsker og binde dem sammen akkurat som man har lyst. Det er fritt frem, og det er kun deg selv som setter grenser.

Så er det strikketid

Så er du klar til å strikke i vei. Og det gode ved at du selv har laget garnet er at du helt selv kan bestemme om det skal endres underveis. For eksempel fant jeg ut at det ikke fungerte så godt for meg å bruke pelsgarn, så det klippet jeg bare ut og bandt endene sammen igjen eller satte inn en ny farge, hvis det var det jeg hadde lyst til. Det samme kan du gjøre, hvis det er en farge som viser seg å ikke passe inn eller hvis du synes det kommer for mange fargeskift rett etter hverandre.

Kan man gjøre det samme med bomullsrestene sine?

Man kan absolutt bruke samme prinsipp til bomullsgarn - her brukte jeg dog den vanlige magiske knuten som også er beskrevet i det blogginnlegget  jeg nevnte lenger oppe. Her valgte jeg å bare binde restene mine sammen etterhvert som jeg fant dem. 

Jeg har sett at flere lager stilige kluter og kjøkkenhåndklær og restene sine, men jeg stod akkurat og manglet et etui til heklenålene mine, så jeg gikk i gang med å lete i det store oppskriftsbiblioteket vårt for å se om det ikke var en oppskrift som egnet seg til formålet. Jeg endte med å ta utgangspunkt i oppskriften til Heklet Sminkepung, som hadde akkurat den størrelsen jeg trengte. Jeg valgte å hekle restenøstet mitt sammen med en hvit tråd Rainbow 8/4 så det passet til oppskriften, noe jeg synes gir en kjempefin effekt. Jeg fant fort ut at teknikken med de dype fastmaskene ikke egnet seg så godt til de voldsomme fargeskiftene, men det gjorde ikke noe. Jeg valgte bare å lage den i fastmasker istedenfor, og det har jeg ikke angret på. Fargeskiftene får virkelig lov til å komme til sin rett på den måten.

Bruk restene dine til en lekker detalj

En klok kvinne sa en gang at hvis du kjøper et enkelt garnnøste, så kjøper du restegarn, og det er jo egentlig sant nok. Men selv om du ikke kan lage så mange prosjekter med bare et nøste kan man til gjengjeld bruke det til den detaljen som runder prosjektet av og gjør det helt unikt. Bruk det til en flott i-cordkant på et sjal, ram genseren din inn med svarte eller hvite ribbkanter, eller hva med en stilig kontraststripe på bærestykket eller nederst på ermene? Mulighetene er mange, og det er kun fantasien som setter grenser.

Hvis du mangler en smart detalj på kurven eller sofaputen din, så er pomponger og rester helt perfekt til akkurat det. Selv elsker jeg å lage pomponger, særlig etter at jeg oppdaget Pompon Makers. Mine favoritter er fra Clover og kommer i både små og store.


Jeg håper dette blogginnlegget har gitt deg litt inspirasjon til hva du kan bruke restene dine til, og kanskje til og med gitt deg blod på tann til å lage din egen restegenser. Det er bare å kaste seg ut i det - og husk! Det er deg selv som lager reglene ;)

Kjærlig hilsen

Eva fra Hobbii

Spar 37%

Diablo Glitter - Hobbii

37% Akryl, 31% Polyamid, 28% Mohair, 4% Polyester

40 kr.  63 kr.