Kan du også nikke gjenkjennende til ømme håndledd og muskler når du hekler? Da kan du lese videre nedenfor og bli klokere på ergonomisk hekling.

Hva er ergonomi, og hvilken betydning har det for dine hekleprosjekter?

Kort sagt handler ergonomi om hvordan kroppen fungerer når den arbeider. Når du hekler jobber kroppen din, og det er viktig at dette arbeidet foregår under de mest optimale forhold. I verste tilfelle kan du risikere at musklene i håndleddet blir overbelastet, hvilket kan føre til smerter og betennelse, og hvis man har veldig uflaks kan det også føre til varige mén.

Jeg vil prøve å guide deg gjennom de ergonomiske forhold som gjør seg gjeldende når man hekler (og strikker).

Grep på nålen

Jeg lærte å hekle på egenhånd, uten å lære de forskjellige metoder for å holde en heklenål. Derfor gikk det ikke lang tid før jeg begynte å få problemer. Heklenålen gled rundt i hånden min, og i forsøk på å holde nålen stabil merket jeg hvor spent hånden min var. Etter et par dager og flere forsøk gikk jeg online for å finne en løsning. Det første jeg fant ut var at der finnes to måter å holde nålen på:

Kniv-grep


Blyant-grep

Ingen av grepene er bedre enn det andre – det handler om å finne ut hva som fungerer best for DEG. Jeg oppdaget at det grepet jeg brukte ikke fungerte og skiftet dermed grep, og nå hekler jeg utelukkende med kniv-grep.

Det er viktig å understreke at det ikke finnes én ”korrekt” måte å holde nålen på. Når man finner ut hvilket grep man foretrekker kan man også finne ut hvilken nål som er best å hekle med. Det finnes mange forskjellige heklenåler, slik at de passer til forskjellige behov.

Ergonomiske heklenåler – utgjør de noen forskjell?

Det kan være vanskelig å forestille seg at skaftet på en heklenål kan ha betydning for ens komfort, men likevel er dette en realitet.
For å oppnå optimal ergonomisk riktig hekling er den ergonomiske-heklenålen et fantastisk verktøy som finnes i flere forskjellige utgaver.

Den sikrer at du holder heklenålen i et godt grep og skiller seg fra vanlige heklenåler med et rett skaft uten grep (det du holder i). De ergonomiske heklenålene er utformet slik at det myke materialet/håndtaket (grep) ligger naturlig i hånden din, og dette sikrer deg mange timers hekling uten ømme hender eller håndledd.

Du kan for eksempel teste den ergonomiske heklenålen fra Prym. Den fås i str. 6 til 15 mm. Hvis du skal hekle med en mindre nål vil jeg anbefale Aluminium Heklenål fra KnitPro. Denne nålen fås i mange størrelser og har et ergonomisk utformet håndtak. Min personlige favoritt er Soft Touch fra Clover, fordi de har et mer flatt (de andre rundt) utformet håndtak enn de to andre jeg har nevnt, men det passer perfekt til mitt kniv-grep.

Sittestillinger – hvordan skal du sitte, og har det noen betydning?

Ergonomi er ikke kun viktig når man tenker på hekle-grep, men også måten man sitter på når man arbeider. Elsker du å hekle og kan sitte i timevis om gangen slik som meg, så er det viktig at du sitter korrekt.

Er du så uheldig at du får en hekle-skade så krever det ro, ro og atter ro, og det er jo de verste nyhetene en hekleentusiast kan få! ;-) Det avgjørende er at stedet du sitter er et sted du kan sitte flere timer om gangen. Sofaen er kanskje ikke det beste stedet, da den ofte er veldig myk og man har en tendens til å synke litt sammen i ryggen. 

Én av de viktigste tingene er å sørge for at du har plass omkring deg. Selv føler jeg at det er best å hekle når albuene mine er fri for armlener. Hvis du synes det er hardt å holde albuene i riktig vinkel kan man alltids plassere en liten pute under hver arm for å avlaste skuldre, albuer, håndledd og hender.

Garn og lys har en betydning

Det siste jeg vil fortelle dere er hvordan garn og lys har en betydning for ergonomien. Det kan ha en betydning for komforten din at man hekler med et garn som glir lettere, eller med en heklenål med lys så du slipper å anstrenge øynene.

Selv har jeg erfart at det er vanskelige å hekle i stoffgarn som f.eks. Ribbon Garnet vårt, siden det krever litt flere krefter å trekke garnet gjennom maskene. Bomull, som f.eks. Rainbow garnet vårt, glir lett på nålen og jeg føler ikke at jeg bruker noen krefter på å hekle – spesielt ikke hvis jeg bruker en av de ergonomiske heklenålene jeg nevnte tidligere.

Karoline har skrevet et innlegg om hvordan man velger den rette strikkepinnen, og her har hun også skrevet om hvordan forskjellige typer garn glir på forskjellige typer pinner/nåler – Se det her.

Jeg håper at dere får bruk for innlegget mitt, og at dere fremover tenker ergonomi når dere hekler.

Kjærlig hilsen
Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

17 kr

Cotton 8/4 Junior - Mayflower

100% Bomull 

15 kr
SPAR 21%

Aluminium Heklenål - KnitPro

Fra 11 kr  Fra 14 kr