Opplever du noen ganger ubehag når du strikker? Hvis ja, så les videre her...

Etter innlegget om ergonomisk hekling har noen av dere etterspurt et lignende innlegg om strikking. Det har vært en større utfordring for meg, ettersom jeg ikke har strikket på mange år. Derfor har jeg begynt å strikke igjen for å kunne skrive dette innlegget.

Får du vondt når du strikker? Det bør du ikke!

Strikking skal være en avslappende fornøyelse som gir deg ro i en hektisk hverdag. Det kan være vanskelig hvis du blir plaget av smerter eller ubehag. Du vet det nok allerede, men hvis du får vondt av å strikke er det viktig å ta en pause. Hvis det fortsatt gjør vondt når du begynner igjen så var ikke pausen lang nok.

Symptombehandler du smertene? Stopp en halv og finn roten til problemet heller

Mange velger å symptombehandle smerter, men det er ofte en kortvarig løsning. Symptombehandling betyr at man behandler smertene, men ikke det som forårsaker dem. Det er viktig å finne årsaken til smertene slik at du vet hvordan du unngår dem.

Unngå de dårlige vanene som fører til smerter

Neste gang du strikker kan du prøve å legge merke til håndstillingen din. Mange er ikke oppmerksomme på hvordan de holder pinnene eller hvilken kroppsstilling man har. Bruker du kanskje fingerspissen til å forhindre garnet fra å skli av nålen? Jeg la merke til at dette er noe jeg selv gjør instinktivt. Jeg gjør det for å hindre maskene i å falle av når jeg trekker garnet gjennom den eksisterende masken. Hvis man kontinuerlig setter fingeren på spissen av strikkepinnen så stikker man seg selv gang på gang – og klart dette fører til smerte. Bruker man en stor pinnestørrelse er det ikke så stort problem, men så snart du går ned i pinnestørrelse blir skaden større.

Prøv å styre masken uten å bruke fingeren din


Hold peke- og tommelfinger på pinnen på denne måten – sørg for at grepet er stabilt og at du har kontroll på pinnen


Skubb/gli den venstre pinnen opp mellom fingrene dine helt til spissen av venstre pinnen treffer skaftet på høyre pinne


Bruk fingrene til å stabilisere pinnene. Nå hviler venstre pinne-spiss på skaftet til høyre pinne. Nå kan du skubbe maskene opp mot spissen av venstre pinne. På denne måten styrer du maskene der du vil ha dem uten å legge en finger på den skarpe pinne-spissen.

Dette trikset krever nok litt øvelse, men med tiden blir det lettere og til slutt går det automatisk.

Har du vondt i hender og skuldre? Slapp av, det kan enkelt lindres

Legg merke til hvordan du beveger armer og hender.

Det er avgjørende at du er oppmerksom på å holde kroppen og armene i naturlige stillinger. Hvis du opplever smerter i håndledd kan det være fordi du overdriver bevegelsene når du strikker så de blir større enn nødvendig. Det kan være veldig anstrengende for musklene når man gjør bevegelser som ikke føles naturlige. Kroppen presses på en ikke-hensiktsmessig måte som kan føre til smerter.

Hvordan sitter du når du strikker?

Tenk på kroppsholdningen og sittestillingen din – den er ofte årsak til smerter i nakke og skuldre. Når du synker sammen i kroppen og trekker skuldrene opp så får du spenninger i skuldre og nakke. Prøv å slappe av når du sitter. Det hjelper også på smertene hvis du forsøker å holde armene inntil kroppen slik at du ikke bruker krefter på å holde dem i en anstrengende posisjon når du strikker.

Lar du kroppen din få den nødvendige hvile?

Selv er jeg dårlig til å ta pauser til tross for at jeg vet hvor viktig det er. Jeg har derfor funnet en metode som fungerer godt for meg; jeg setter på en alarm på telefonen som ringer hvert 30.min, og når den ringer reiser jeg meg opp for å hente noe å drikke eller finne på noe helt annet. Det er enormt hjelpsomt for meg å holde en pause fra de gjentagende bevegelsene som kan være anstrengende. Jeg har også forsøkt å ta pause hvert 15.min og riste litt på hender og armer før jeg fortsetter. Det viktigste er at du finner ut hva som funker best for DEG.

Vær oppmerksom på hvor stramt du holder pinnene

Vi kjenner oss alle igjen i frykten for å miste en maske og dermed ødelegge arbeidet før vi når å redde den. Dette gjør at man ofte holder unødvendig hardt fast på pinnene. Det er vanskelig å vedlikeholde dette strammet grepet og når man først blir trøtt mister man kontrollen og det er derfor IKKE hjelpsomt.

For å forhindre et for stramt grep kan du bruke ergonomiske strikkepinner. Disse er utformet til å passe perfekt i hendene dine. Det er selvfølgelig også viktig at du holder pinnene på en naturlig måte, og dette kan oppnås ved å bruke ergonomiske strikkepinner.

Prym har utviklet 3 super gode ergonomiske strikkepinner. Du kan teste den ergonomiske parpinnen, ergonomiske strømpepinnen eller den ergonomiske rundpinnen. De er alle sammen laget med et mykt materiale på stedet hvor du holder i pinnene. Ergonomiske pinner bidrar til å forhindre muskel- og leddsmerter ved å sikre et optimalt håndgrep.

Har du opplevd at strikketøyet ditt føles uendelig tungt og at du må kjempe for å holde pinnene oppe?

Når du strikker med mange masker på en pinne har du mye vekt fordelt på et lite område. Du bruker mange krefter på å holde strikketøyet oppe og hendene dine er det eneste som holder vekten.

Her kan det være smart å prøve en rundpinne slik at strikketøyet kan hvile i kabelen i stedet for på pinnene. På denne måten bruker du ikke like mange krefter på å holde pinnene oppe, og du kan også legge en pute i fanget som strikketøyet kan hvile på.

Hvordan er miljøet du strikker i?

Her tenker jeg på lys og temperatur. Du er nok klar over at lys er en viktig faktor når man strikker. Hvis det er vanskelig å se anstrenger man hele kroppen i forsøk på å se maskene. I dette tilfelle kan man bruke en nakkelampe eller strikkepinner med lys.

Få mennesker tenker over temperaturen i rommet. Når man fryser spenner man til i hele kroppen og bevegelsene blir vanskelige. Sitt i et varmt rom du føler deg avslappet i, så får du suksess med prosjektene dine.

Hekler du også?

Så anbefaler jeg at du sjekker ut innlegget mitt hvor jeg fokuserer på samme problematikk ved hekling – les det HER

Spar 20%

Ergonomisk Rundpinne - Prym

Fra 103 kr.  Fra 129 kr.