Har du noensinne opplevd gleden over selv å hekle eller strikke en gave til et barn du er glad i? Hvis ikke synes jeg absolutt at du skal gi det et forsøk. Hjemmelagde gaver til barn er nemlig rett og slett magiske.

Vel, det er jo vanligvis lettere å finne noe i butikken, og handleturen kan også være ganske koselig. Selv kan jeg bruke timesvis på å kikke på alle de fargerike lekene og kjenne på de flotte, myke klærne i butikkene. Også kan man alltid be ekspeditøren om å sette en byttelapp på.

Men gleden ved å skape gaven selv er det bare vanskelig å slå!

I fjor fikk jeg den nye, flotte tittelen “tante”. Eller, ikke ordentlig tante. Bestevenninnen min beæret meg med tittelen da hun fikk en liten jente. Det teller kanskje ikke helt, men det har en helt spesiell plass i hjertet mitt å høre venninnen min kalle meg tante Milla 💗

Før det hadde jeg bare prøvd å hekle til meg selv, men da jeg fikk nyheten om det lille nye livet som snart skulle være være iblant oss hoppet jeg i det og bestemte meg for å hekle en gave.

Valget falt på et heklet babyteppe, men før jeg overhode kunne sette i gang skulle jeg bestemme meg for oppskrift, farge og materialer. Det var så koselig å kunne skreddersy gaven, men de mange beslutningene tok litt tid.

Så skulle jeg selvfølgelig vente på at garnet kom med posten. Ventetiden var hard, for jeg ville så gjerne sette i gang.

Gleden ville ingen ende ta da pakken endelig kom. Jeg kastet meg over det med det samme, men så ble jeg utålmodig. Var det overhode verdt tiden? Var det ikke bedre å bare kjøpe noe?

Nå kan jeg trygt fortelle deg at det endte med å være verdt alt sammen. Hekleprosessen var spesielt fin, for mens hendene arbeidet møysommelig med teppet kunne jeg ikke la være med å tenke på venninnen min, det lille livet i magen hennes og min store kjærlighet til dem begge to. De mange hekletimene var ikke bare koselige - de fylte meg med glede.

Dessuten var det helt spesielt å kunne overrekke gaven til slutt. Ikke bare fordi gaven var skapt med kjærlighet, men også fordi den ble akkurat sånn som jeg visste at venninnen min ville like den. Jeg har aldri vært mer lykkelig for å gi en gave.


Har jeg overtalt deg?

Flott! Så er det bare å sette i gang. Hvis du er i tvil om hva du skal begi deg ut på kan du finne inspirasjon her under.

Klær

Klær til de minste ser alltid så bedårende ut. Det er ingenting som kan måle seg med en fin cardigan eller et par sokker i miniformat. Og fordi du selv lager klærne kan du velge garnfargen helt fritt også. De klassiske lyseblå eller lyserosa fargene er ofte sikre vinnere, men hvis du tør er det fritt frem for å leke med andre farger.

Flotte røde og mørkegrønne nyanser passer fantastisk til barn som blir født om vinteren, mens lysegul og pastellfarger er perfekt til vårbarn.

Hvis foreldrene har valgt et spesielt tema eller fargepalett til barneværelset kan du med fordel lage klærne i matchende farger. Grønne nyanser passer perfekt til et flott jungel- eller naturtema, mens et astronauttema legger opp til kaskader av blått i alle variasjoner.

Hvis barnets kjønn er en overraskelse, eller hvis foreldrene foretrekker kjønnsnøytrale gaver til den lille, kan flotte brune, hvite og grå farger også alltid brukes. Det er enkelt for foreldrene å sette sammen med annet tøy, og det trenger slett ikke være kjedelig!

Vårt nydelige Gry sett med votter og lue ses her i en flott grå farge som gjør at de passer til nesten alt. De kan f.eks. hekles i BabyWool som finnes i flere flotte grå nyanser. 


"Jamen, det er så vanskelig å finne rett størrelse”. Er det en tanke du har hatt? Det er ingen skam i det! Heldigvis er det mange andre ting man kan gi til et barn - ting som ikke trenger å være i en bestemt størrelse, og som kan brukes gjennom flere år. Blant annet: 

Pynteting

Dekorasjoner kan være til stor glede for nysgjerrige barneøyne. En uro er f.eks. perfekt til å ha over grindsengen. Så har barnet noe å kikke på mens søvnen langsomt lukker de små øyelokkene. Når barnet blir større kan uroen flyttes over i vinduet eller til et hjørne i rommet der den kan pynte opp.

Eventuelt kan du lage en fin barnevognskjede som kan underholde den lille på farten. En sånn en pynter like fint opp i vinduet når den lille vokser seg for stor til barnevognen. 

Tips! Uroer og barnevognskjeder inviterer til å slippe kreativiteten løs! Du kan fint erstatte figurene i oppskriftene med akkurat de figurene du helst vil ha. Søte enhjørninger, lekre donuts, små hjerter eller noe helt annet. OBS! Sørg alltid for å sjekke størrelsen på figurene før du setter i gang. Figurer på 7-10 cm fungerer som regel godt til en uro eller barnevognskjede.


Leketøy

Sanseleker, som f.eks denne fine heklede sommerfuglen er virkelig en hit for nysgjerrige barn, siden de ofte har masser av teksturer, lyder og farger. 


Finner du ikke den perfekte oppskriften på sanseleketøy? Så kan du fint selv gjøre et kosedyr om til en sanseleke.
Dragen Dirk er en opplagt oppskrift å gjøre om til en sanseleke. Han kan enkelt utstyres med en squeaker eller rangle som gir ham lyd og liv, mens horn og ører kan erstattes med biteringer.

Tepper og svøp

Har du god tid før gaven skal gis? Så kan du prøve å kaste deg ut i større prosjekter som f.eks. babysvøp eller tepper. De kan følge med barnet mens det vokser og brukes i barnesengen, barnevognen, barnesetet og mange, mange andre steder, så dette kan brukes i årevis. 

Prøv vårt eget Zoey babysvøp, som måler cirka 84 x 84 cm. Det hekles i Sultan Deluxe, et garn av 100% bomull som kommer i et vell av fargekombinasjoner.


Praktiske gaver til hverdagen

Smekker og vaskekluter er gode eksempler på praktiske gaver. De er spesielt godt likt av foreldre siden de er med på å gjøre hverdagen deres lettere. Sånne er nemlig ofte utsatt for dagligdagse strabaser (tenker du også på gulp nå?), så det er alltid en kjempehjelp for foreldrene å ha flere for hånden når uhellet er ute.


Jeg har noen tips og triks til deg også!

Småbarn skal selvfølgelig få gaver som er sikre i bruk. Derfor har jeg samlet noen tips og triks og laget en liten liste over ting du skal være forsiktig med:

Monteringen: Hvis du lager noe i flere deler som skal settes sammen (f.eks. en uro) er det spesielt viktig å sikre at monteringen er robust. Hvis ikke kan delene falle av og svelges.

Tips! Når du har avsluttet et stykke og skal til å klippe garnet kan du med fordel gi deg selv en litt lengre snor enn vanlig. Så er du sikker på at du har nok til å lage en solid montering.

Størrelsen: Barn er nysgjerrige av natur og liker ofte å putte ting i munnen. Hvis du f.eks. lager en dukke er det derfor viktig at den ikke har små løse deler. Dukkens hatt, klær og andre småting skal helst monteres fast. 

Smokkesnorer og andre avlange ting som barnet kan få fingrene i må ikke være lenger enn 22 cm. Er de lenger enn det kan de nemlig vikles rundt om barnets hals. 

Materialene: Enda en fordel ved selv å lage en gave er at du har større kontroll over materialene. Lager du tøy eller tepper til barnet er naturfibre som bomull og ull alltid å foretrekke fordi det puster godt. Til leketøy er spesielt bomull helt fantastisk, siden det også er slitesterkt og kan tåle høyere vasketemperaturer enn f.eks. ull.

Det garnet jeg bruker mest til mine hekleprosjekter til barn er Baby Cotton Organic. Garnet består av 100% Egyptisk bomull av fineste kvalitet. Dessuten er det GOTS-merket, noe som betyr at det er produsert med omtanke og respekt for miljøet og helt uten bruk av kjemiske pesticider. 


Meeen, det er dessverre sånn at noen barn ikke tåler ull. Skal du lage en lue, bluse eller annet som skal direkte på barnets hud er det derfor en god idé å sjekke med barnets foreldre før du legger garnet i kurven. Man vil selvfølgelig helst at gaver forblir en overraskelse, men når det kommer til gaver til de små er det alltid best å være på den sikre siden.

I noen oppskrifter på kosedyr vil du også finne instruksjoner til bruk av sikkerhetsøyne. De fungerer godt til pynt og er lette å sette på. Men skal leketøyet brukes av helt små barn kan du med fordel selv hekle eller brodere øynene. Når du lager øynene selv kan du dessuten gi dem en masse personlighet! 

I vår egen Confetti Unicorn-oppskrift finner du instruksjoner til morsomme øyne heklet i garn.

Så, er du klar til å kreere gaver som skaper glede hos både barn og foreldre?

Jeg håper at mine tips og triks har gitt deg mot til å prøve. Husk at en hjemmelaget gave ikke trenger å være perfekt. En mistet maske eller et litt skjevt svøp er med på å gi gaven karakter og minne mottakeren om at gaven har kommet fra dine hender - og ditt hjerte 💗