Har du nogen gang stått i en situasjon hvor det har vært nødvendig å vite hvor mye garn du skulle bruke til å lage et teppe, før du gikk i gang? Det er jeg sikker på at mange strikkere og især heklere kan nikke gjenkjennende til. 

Unngå problemer med feil antall garn

Hvis du lager et teppe ut i fra en oppskrift står det alltid hvor mye garn du trenger. Men, hvis du freestyler eller velger en annen type garn enn det som står anbefalt i oppskriften kan det oppstå problemer.

Selv har jeg begynt på et teppe uten å ha oversikt over garnforbruket på forhånd. Dette har ført til at jeg har vært nødt til å handle garn inn i fire omganger for å være sikker på at jeg har nok 😱

For å sikre at dette ikke skjer igjen har jeg forsøkt å finne en metode til å beregne hvor mye garn jeg trenger, slik at jeg kjøper nok første gangen 😉 Hvis du også har problemer eller bare vil være føre-var, så les med videre her når jeg beskriver prosessen med å regne ut hvor mange garnnøster som trengs til et teppe.

Lapper, lapper og atter lapper

Hvis du skal lage et lappeteppe kan det være vanskelig å se for seg størrelsen på teppet på forhånd. Dette gjelder spesielt hvis du ikke har en oppskrift å gå ut fra, men lager ditt eget design.

Kjøp de garnene du trenger med hjem. Jeg anbefaler at du begynner med å kjøpe et garn slik at du ikke sitter igjen med for mye garn. Du kan kjøpe alt garnet når du har regnet ut for mye du skal bruke totalt. På denne måten ender du ikke opp med for mye eller for lite.

Steg 1: Lag den første lappen

Velg mønster og garn. Jeg vil lage et teppe i C2C mønster. Jeg har valgt å bruke Drops Loves You 8. Teppet mitt skal være 120 cm x 150 cm. 

Steg 2: Mål lappen du har laget


Finn ut hvor mange lapper som trengs til teppet ved å måle den første lappen. Min lapp måler 10 cm x 10 cm.

Bredden på teppet mitt er 120 cm – dvs. at det går 12 lapper i bredden (se regnestykke nedenfor)

120 / 10 = 12

Lengden på teppet mitt er 150 cm – dvs. at det går 15 lapper i lengden (se regnestykke nedenfor)

150 / 10 = 15

For å finne ut hvor mange lapper som trengs til hele teppet ganger du antall lapper i bredden (12) med antall lapper i lengden (15) – sånn her:

12 x 15 = 180 lapper totalt

Steg 3: Veie lappen


Ok, så nå vet jeg at jeg trenger 180 lapper (bredde x lengde), men jeg vet enda ikke hvor mye garn som går til en lapp, og derfor skal man veie lappen. Min lapp veier 11 gram, og nå vil jeg finne ut hvor mye hele teppet kommer til å veie. Det finner jeg ut ved å gange antallet av lapper (180) med vekten til en lapp (11g):

180 x 11 = 1980 gram – det er vekten til hele teppet i gram

Teppet mitt kommer derfor til å veie 1980 gram. Det er et veldig tungt teppe, men til gjengjeld hekles det i 8/8 bomull som veier mer enn f.eks. akryl, som er et veldig lett garn.

Steg 4: Regn ut antallet garn

Vekten til teppet skal omregnes til et nøsteantall. Dette er siste steg i utregningen. Det endelige antall garnnøster finner man ved å dividere vekten av teppet med vekten av et garn. Jeg bruker Drops Loves You 8, og vet derfor at et garn veier 50 gram.

For å finne antallet garnnøster gjør jeg sånn:

1980 g / 50 g (et garnnøste) = 39,6 garnnøster, men jeg runder opp til 40 for å være sikker på at jeg har nok. 

Her er svaret! 40 garnnøster trengs til teppet mitt på 120 cm * 150 cm i Drops Loves You 8


40 nøster kan virke som et stort antall, men det er fordi jeg hekler i 8/8 garn, som har en kort løpelengde. Dette betyr automatisk at det skal mange flere nøster til enn hvis man velger et garn med en lengre løpelengde per 50 gram.

Hvis du vil hekle i 8/4 bomull anbefaler jeg Rainbow, Cotton 8/4 eller Cotton Junior.

Mitt regnestykke er bare et eksempel, med et bestemt mønster og garn. Du får automatisk andre resultater når du velger en annen type garn og andre mål.

Du kan bruke samme metode hvis du lager et teppe som hekles i ett - som det her søte babyteppet i Rainbow. Du kan starte med å lage en lapp for å regne ut, og etterpå kan du ta den opp igjen og begynne med mønsteret. Jeg pleier likevel å hekle et par rekker på teppet, og deretter gjøre steg 2-4 – bare med starten av teppet fremfor én lapp.

Jeg håper at dette innlegget hjelper deg med å finne den riktige mengden garnnøster til det neste teppet ditt! ❤️
Hjertelig hilsen
Josefine, Hobbii