Kjenner du deg igjen? Du har funnet den fineste oppskriften på en genser med akkurat det designet du har drømt om 😍. Oppskriften er på engelsk, så du titter på ”innholdsfortegnelsen” for å danne deg et overblikk og ser til din store skrekk at det er anbefalt et garn som ikke selges i Danmark og den eneste informasjonen som finnes om garnet er en garnkategori du ikke kjenner til – oi!

Men frykt ikke! I dette blogginnlegget skal jeg gå gjennom de engelske garnkategoriene så du trygt kan velge garn fra Hobbiis hjemmeside, selv om oppskriften er på engelsk.


Standard Yarn Weight System:

Det engelske garnkategori-systemet, kalt Standard Yarn Weight System, består av syv kategorier som rangeres fra 0 til 6, Lace til Super Bulky. Nedenfor vil du finne et skjema som gjør kategoriene overkommelige, med all den informasjonen som trengs for å finne et alternativ, samt en beskrivelse av kategoriene med forslag til garn som du kan finne i butikken vår og som kan brukes istedenfor. Det kunne ikke blitt enklere ;)

Kategori 0, Lace:

Light Fingering, Cobweb

Lace er kategorien som beskriver det tynneste garnet man finner. Det kan være vanskelig å si hvor mange masker det vil være i en strikkeprøve, da garnet ofte arbeides med på større pinner enn det som normalt anbefales. Det skal du dog ikke la deg avskrekke av – det er nemlig både morsomt og utfordrende å arbeide med lace-garnet, og de store pinnene er med på å gi det ferdige arbeidet et nydelig luftig og drapert uttrykk.

I butikken har vi fått inn det fine Lace, som er perfekt til heklede brikker og små figurer. På banderolen anbefales det å bruke pinne 2,5, men hvis man gjerne vil lage figurer så kan man med fordel bruke en heklenål på 1,25 så maskene blir helt tette.

Er du nysgjerrig på å lage små, fine figurer, men mangler nåler til det så kan jeg anbefale dette heklenålsettet. Her får du 10 nåler i størrelsen 0,5-2,75 så du kan finne akkurat den nålen som passer best til deg og din heklefasthet.

Kategori 1, Super Fine:

Fingering, Sock, Baby

Denne kategorien er nok kanskje den mest brukte kategorien innenfor garnverdenen – i hvert fall i vår lille garnbutikk.

Kategori 1 garn lager som regel en strikkeprøve på 27-32 masker og det brukes pinner i størrelsen 2,25-3,25, som gjør at det er i denne kategorien du finner så forskjellige – men veldig populære – kvaliteter som  strømpegarn og Baby Merino.

I Danmark blir garn i Super Fine-klassen ofte brukt til strømper til kalde føtter og klær til både barn og voksne. Det er nettopp allsidigheten i garntypene som gjør denne garngruppen så populær.

Også vårt silkemyke Alpaca Silk er et kategori 1 garn. Lag for eksempel det flotte Wind skjerfet som fungerer perfekt til overgangsperiodene, vår, og høst. Det kan lages i både en lang og en kort utgave.


Kategori 2, Fine:

Sport, Baby

En prøve i garn fra Kategori 2 strikkes opp til 23-26 masker på 10 cm og det brukes som regel pinne 3,25-3,75 for å oppnå den riktige strikkefastheten.

I butikken vår kan du blant annet finne Soft Alpaca, som passer inn i denne kategorien. Soft Alpaca er et lekkert, fluffy garn laget av den mykeste Alpakkaullen som vil holde deg god og varm på en kald dag. Også våre populære og allsidige kake-garn Twister og Sultan Deluxe er Kategori 2 garn.

Kategori 3, Light:

DK, Light Worsted

DK står for Double Knitting, og betyr at garnet er akkurat så tykt som hvis du bruker 2 tråder fingering. Begrepet oppstod i England, men blir nå sett på som et generelt begrep da det beskriver garnets tykkelse nøyaktig.

En strikkeprøve strikkes opp til 21-24 masker på 10 cm og overlapper altså med Kategori 2. Derfor er det en god ide å sjekke pinne/nålestørrelsen som skal brukes slik at du kommer så nærme originalgarnet som mulig.

I butikken vår finner du for eksempel Rainbow 8/8, Happy Feet XL og Baby Merino XL, som alle er dobbelt så tykke som deres «Fingering» motparter.

I utlandet er det faktisk mest vanlig å lage strømper av garn fra denne kategorien fordi de blir herlig tykke og varme. Har du lyst til å slenge deg på moten så har vi hele to oppskrifter som passer til Happy Feet XL, nemlig Damestrømper og Snurrestrømper til hele familien.

Kategori 4, Medium:

Worsted, Aran, Afghan

Medium-garn strikkes på pinne 4,5-5,5 og her begynner prosjektene å gå raskere. Med en strikkeprøve på 16-20 masker kan man se utviklingen skje relativt raskt. Aran-weight er ofte litt tykkere enn Worsted, men disse to kvalitetene kan som regel erstatte hverandre allikevel.

I butikken vår finner du blant annet vårt Happy Sheep Woolpower, som er en klassisk Worsted-kvalitet i 100 prosent ubehandlet ull – en favoritt blant flere av kollegaene mine ;)


Kategori 5, Bulky:

Chunky, Craft, Rug

Strikket på pinne 5,5-8 får man en strikkeprøve på 12-15 masker og en lekker tekstur i prosjektet, som er raskt å strikke. I denne kategorien finnes blant annet det klassiske Léttlopi, som de populære islandske genserne er strikket i.

Kategori 6, Super Bulky:

Bulky, Roving

Med en strikkeprøve på 6-11 masker på 10 cm representerer den siste kategorien det tykkeste garnet på markedet. Arbeidet blir herlig tykt og varmt – perfekt til vinterens prosjekter. Til gjengjeld egner kategori 6 garn seg ikke særlig godt til fine, kompliserte mønstre.

Hos Hobbii har vi det lekre Snowstorm fra Super Bulky-kategorien. Et garn som både kan brukes til varme ponchoer og tøfler.


Kategori 0

Lace

Kategori 1

Super Fine

Kategori 2

Fine

Kategori 3

Light

Kategori 4

Medium

Kategori 5

Bulky

Kategori 6

Super Bulky

Typer garn i kategorien
Light Fingering, Cobweb 
Fingering, Sock, Baby
Sport, Baby

DK, Light Worsted

Worsted, Aran, Afghan
Chunky, Craft, Rug
Bulky, Roving
Strikkefasthet på 10 cm glattstrikk
33-40 m
27-32 m
23-26 m
21-24 m 
16-20 m
12-15 m
6-11 m
Anbefalt pinnestørrelse i mm
1,5-2,25 mm
2,25-3,25 mm
3,25-3,75 mm 
3,75-4,5 mm
4,5-5,5 mm

5,5-8 mm

8 mm og så videre
Anbefalt pinnestørrelse i US størrelse
000-1 
1-3 
3-55-77-99-1111 og så videre
Heklefasthet på 10 cm i fastmasker
32-40 fm
21-32 fm
16-20 fm
12-17 fm
11-14 fm
8-11 fm

5-9 fm

Anbefalt heklenålstørrelse i mm

Stålnål:

1,6-1,4,

Alminnelig:

2,25

2,25-3,5 mm
3,5-4,5 mm
4,5-5,5 mm
5,5-6,5 mm

6,5-9 mm

9 mm og så videre
Anbefalt heklenålstørrelse i US størrelse

Stålnål:

6, 7, 8,

Alminnelig:

B-1

B-1 til E-4
E-4 til 7
7 til I-9
I-9 til K-10½
K-10½ til M-13
M-13 og så videre

Jeg håper at denne lille guiden kan hjelpe deg med å finne det helt riktige garnet neste gang du blir fristet av en engelsk oppskrift. Og husk at de strikkefasthetene jeg beskriver i denne guiden er veiledende. Man skal – som du helt sikkert vet – alltid følge den fastheten som står beskrevet i oppskriften. Lenger opp finner du en oversikt over garnene og de forskjellige strikke- og heklefasthetene.

God fornøyelse!

Kjærlig hilsen

Eva fra Hobbii

Spar 30%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

19 kr.  27 kr.