Har du noensinne hatt lyst til å farge garn selv? Det kan du enkelt gjøre - med solfarging! Det krever kun noen enkle remedier, solskinn og en smule tålmodighet.


Solfarging er en metode der du bruker solen som varmekilde for å binde fargen til garnet. I stedet for å stå over en gryte med varmt vann kan du la garn og fargestoffer stå i solen over flere uker. Fargene får du fra naturmaterialer, dvs. alt det du kan finne i naturen, som f.eks. blomster, planter, frukt og grønnsaker 🍏

Prosessen er langsommere, men gir virkelig noen flotte resultater. Dessuten er det noe helt spesielt ved selv å kunne skape farger med naturingredienser og følge med på prosessen der vann og garn langsomt skifter farge 🌈

Jeg har prøvd solfarging selv og har blitt helt bitt av basillen. Mitt første solfargingsprosjekt ga meg garn i en nydelig lysebrun nyanse, og jeg kan nesten ikke vente med å bruke det 🤎

Det trenger du:

Et stort patent- eller syltetøyglass

Det er viktig at det er god plass til garnet og alle ingrediensene. Jo mer sammenklemt det ligger, jo mindre fordeler fargen seg, noe som kan føre til at den blir mer konsentrert på enkelte steder. Begge deler er helt fint, og det finnes ikke noe riktig eller galt. Selv bruker jeg et patentglass på 5 liter. 

Fargeingredienser

Her kan du virkelig slå deg løs. Du kan selv gå ut i naturen og samle blomster, blader, planter, bær osv. 🍓 eller du kan dykke ned i grønnsaksskuffen etter frukt og grønt som rødkål, løkskall og hva du ellers kan finne 🧅 Ingredienser som kaffe, teblader og bønner kan også gi flotte nyanser ☕ Hvis skuffene er litt for tomme og naturen er for langt vekk kan du også velge å kjøpe naturmaterialene dine på nettet. Du kan typisk finne flere spennende fargematerialer i online helsekostforretninger.

Du kan i prinsippet bruke alt som har en farge, men vær oppmerksom på at den fargen ingrediensene dine har ikke nødvendigvis resulterer i den samme fargen på garnet. Avokadostein- og skall kan f.eks. gi en rosa farge 🥑

Det er også viktig å bemerke at de fargene du kan oppnå med naturingredienser ofte er begrenset til de fargene du kan finne i naturen. Mange av ingrediensene gir nyanser av gul, brun, grønn og rød. Det kan også være nesten umulig å garantere bestemte nyanser. Likevel kan enkelte plante- og tresorter gi spennende resultater, som f.eks. Logwood eller Blåtre, som gir blålilla nyanser 💙

Solfarging er en naturlig prosess, så det gjelder å prøve seg frem. Det gir også litt spenning å ikke vite hva det endelige resultatet blir. 


TIPS: Det er utrolig vanskelig å gjenskape farger, og dermed vanskelig å få flere nøster som er helt like når man solfarger. Husk derfor å farge rikelig garn samtidig, i samme eller flere glass, så du har nok til hele strikke/hekleprosjektet ditt 🧶


Garn

Her har du igjen massevis av valgmuligheter. Naturlige fibre som bomull, ull, bambus og silke virker best, da de har lettest for å absorbere farge 🐑 Syntetiske fibre som akryl og polyester har vanskeligere for det. 

Hvis du velger garn av 100% syntetiske fibre kan du risikere at de absorberer for lite farge. Derfor vil jeg alltid anbefale at du velger garn med minst 50% naturlige fibre.

Husk at garnets egen farge også har innvirkning på solfargingen. Jeg har f.eks. farget med lyng på naturfarget garn, noe som gir en gul farge, men hvis man farger med lyng på grått garn gir det en grønnlig farge. 

Bindemiddel

For å sikre at fargestoffene binder seg til garnet og holder bedre i vask skal du bruke et bindemiddel som f.eks. alun.  Alun kan fås på enkelte apotek og i mer spesialiserte hobbybutikker, og det er enkelt å bruke. Du trenger ca. 20 gram alun pr. 100 gram garn.  

Solskinn

Solfarging har fått navnet sitt av en grunn - man trenger sol! Det betyr ikke at det ikke kan la seg gjøre hvis det er noen dager uten solskinn, men glasset skal stå og varmes opp i prosessen.

Sørg for å stille glasset der det kan få aller mest sol og varme, f.eks. i et drivhus, i en solskinnskrok i hagen eller i vinduskarmen. Glasset skal helst stå i solen i 3 uker - mitt har stått utenfor i 3 uker og sugd til seg varme.


Sånn gjør du:

Når du har samlet alle ingrediensene dine er det bare å komme i gang!

Først forbereder du garnet. For å sikre at fargen kan nå alt garnet skal det være i hesper, ikke i nøster. Her kan du gjøre det lettere for det selv ved å kjøpe garnet i hesper. Hos Hobbii kan du f.eks. få Unicorn Solid i fargen Cream (01) som allerede kommer i hesper. 

Eventuelt kan du selv lage hesper ved f.eks. å vikle garnet om ryggen på en stol, eller du kan bruke en garnvinde. For at garnet ikke skal danne knuter binder du korte stykker snor eller garn flere steder på hespet. Du kan med fordel binde en lenger snor rundt garnet så du lettere kan få det opp av glasset igjen når fargeprosessen er ferdig.

Nå skal garnet legges i bløt så det er helt vått før du legger det i glasset. Mens garnet ligger i bløt kan du forberede alun-blandingen ved å helle det i en bøtte eller skål med varmt vann så det løses opp. Det skal røres helt ut til du ikke kan se det lenger 👀

Heretter legger du materialene dine i glasset. Begynn med å legge den ene enden av hespet ditt i bunnen av glasset. Legg deretter noen av fargematerialene oppå og fold hespen på midten, så det kommer mer garn ned i glasset. Deretter putter du mer fargemateriale i, og til slutt resten av hespet ditt og resten av fargematerialene. På den måten ligger garnet og fargematerialene i lag, så alt garnet ligger tett inntil fargematerialer. Du bestemmer selv hvordan du vil blande materialene og hvor mye du vil putte i glasset. På denne måten kan du virkelig eksperimentere med fargingen. 


Du kan også legge noen av fargematerialene mot siden av glasset - det gjør hele venteprosessen morsommere siden du bedre kan se de flotte materialene, og dessuten fordeler det fargen flott ✨

Til slutt heller du alun-blandingen i glasset og topper opp med lunkent vann så det dekker alle materialer og når opp til halsen på glasset. 

Nå lukker du glasset og stiller det så det kan få seg noe sol. Over de neste par ukene skal du bare sørge for å sjekke opp på prosessen og åpne glasset en gang imellom. Prosessen kan nemlig gjære en smule, og det kan derfor komme trykk i glasset.

Det er viktig at garnet alltid er dekket av vann. Hvis noe av vannet fordamper skal det toppes opp med mer lunkent vann.




TIPS: Det kan fort grise litt både når man pakker solfarginsglasset og når man åpner det igjen, så det kan være en god idé å gjøre det utenfor eller på badet.


Etter 3 uker i solen skal garnet bare tas ut. Skyll det i en bøtte vann og prøv å få materialene ut av garnet. 

Hvis du har problemer med å få alle fargematerialene ut av garnet kan du velge å la garnet tørke først. Jeg tørket garnet mitt ved å la det henge på et kosteskaft i skyggen. Da det var tørt kunne jeg riste det meste av.


Husk å være forsiktig siden garnet lett kan filtre seg sammen hvis man kaster for mye rundt på det.

Til slutt la jeg garnet i en vaskepose og vasket det på ullprogram med litt ullsåpe før jeg hang det til tørk igjen. Det er viktig at garnet er helt tørt før du nøster det opp, så det ikke råtner.  

Vips - flott, solfarget garn 🤩

Her kan du se resultatet av min første solfarging 👇 Her brukte jeg lammeull- og silk mohair-garn. Jeg farget begge garnene med knust valnøtt og knust krapprot - og lammeullen fikk en bunt med lyng i tillegg 🌿


Den siste solfargingen min ble laget med Unicorn Solid i hvert glass. Det ene er farget med lyng, som har gitt en nydelig gulfarge, og det andre med valnøtt og en smule krapprot. Du kan se resultatene under 👇 


Jeg har allerede flere prosjekter i tankene og har fått kjøpt meg litt lavendelblomst, knust hibiskus, knust mariatistel, perikum og gullris. Hvem vet hvilke farger det kan trylle frem?


Varme solskinnshilsner, 

Mette


 

Unicorn Solid - Hobbii

75% Superwash Merinoull, 25% Polyamid

179 kr.

Baby Cotton Organic - Hobbii

100% Egyptisk Bomull

53 kr.