Neste høytid nærmer seg, og vi elsker å pynte våre hjem både jul, påske og halloween, fødselsdag eller andre festligheter i våres liv.

Men garn i seg selv kan ikke holde alle former av seg selv uten at vi må gjøre noe.

Jeg har søkt litt rundt og funnet litt forskjellige veiledninger for å få ditt prosjekt til å holde formen, som du ønsker den.

Likheten for dem alle er, at de gir det beste resultatet, hvis du former ditt arbeid.

Potetmel:

Denne metoden som de fleste kjenner til

1 del kaldt vann, 2 deler potetmel, det røres godt ut.  Hell så kokende vann til blandingen tykner, mens det hele tiden røres grundig i blandingen. Denne blanding kan brukes på alle farger, men er mottakelig for misfarging fra sollys.

Når du har dyppet dine prosjekter i blandingen, er det viktig, at du vrir den overflødig stivelse ut og at du spenner det ut i fasong, mens det tørker. Skal de strykes, skal dette gjøres, mens det er fuktig, men min erfaring er, at hvis de er spennet ordentlig ut fra start, så er det ikke nødvendig.

Hvis du senere bare vil ha det strøket, kan du med fordel bare legge en fuktig koppehåndkle over ditt arbeid. Dette er for å beskytte både ditt arbeid, men også ditt strykejern.

Lim og Vann

Den neste metoden er en halvdel tre-lim og halvdel lunkent vann.

Du kan også bruke porselens-lim sammen med lunkent vann, denne metoden er da en, som kan lure deg litt, fordi det kan du risikere er at ditt prosjekt limer seg fast på det underlaget, hvor du spenner det ut.

En god allround lim kan du kjøpe mange steder og kan som sagt brukes, hvis du ikke har annet. Min personlige erfaring er da, at det ikke alltid gir helt det ønskede resultat første gang, men at det kan oppnås ved å dyppe ditt arbeid i blandingen en eller to ganger til.

En ting du skal være oppmerksom på er, at hvis det er litt mer lim enn vann i din blanding, vil jeg helt klart si, at du skal bruke en ikke-klebende overflate, når ditt arbeid skal tørkes i fasong. 

 - skumgummi fra en sofapute er absolutt ikke å anbefale.- jeg fant løsningen med våre blocking matter fra KnitProp 


Sukkervannsblandinger:

En tredje mulighet er sukkerblandinger.

Det vil jeg da ikke anbefale, da det oppløses ved vask, raskt kommer til å virke skitne og er mer mottakelig for misfarging. Garnet er dessuten ikke beskyttet mot besværlige flekker. Stiving vil samtidig skulle gjentas flere ganger.

1 del sukker og en del vann
Bring blandingen opp til kokepunktet til sukkeret er helt oppløst.

La blandingen avkjøle til romtemperatur - nå er du klar til å bløtlegge ditt arbeid. Vri det grundig, innen det skal tørkes i fasong.

Ikke alle typer kreasjoner er like gode til å bruke de førnevnte stivings metoder på.

Hvis det eksempelvis er bremmen på en sommerhatt, du skal ha stivet, ville jeg nok overveie en plastikwire som denne .

På denne måten unngår du:

  • At din brem drysser på ditt tøy.

  • Blir ujevn

  • Bryet med å tørke i fasong, da det jo kun er selve bremmen på hatten, du vil ha avstivet.

Vi har blant andre denne søte sommerhatten, hvor det er brukt plastikwire til å avstive bremmen

Janni B
deres plastikwire er jeg blitt riktig glad for til mine sommerhatter godt produkt


Er dine prosjekter runde, firkantede eller har andre former, er det  – uansett hvilken form for avstivelse – du bruker viktig, at de kan tørkes i fasong. Det vil som alt annet, gi det flotteste resultat.

Hvilken type garn er best å bruke og hvilke er knapt like gode?

Min egen erfaring med dette er, at jo mere blandet garnet er, som eksempelvis akryl, vil avstivningen gi et sammenfiltret uttrykk, uansett hvilken av de hjemmelagede metoder du bruker.

Jo løsere ditt garn er spunnet opp, jo større er muligheten også for, at du ikke får det vridd ordentligt opp og det derved kan det samle seg små klumper av din avstivning. Så vær omhyggelig med å vri ditt arbeide grundig, innen du tørker det i fasong.

Jeg selv bruker nesten alltid Rainbow cotton 8/4, 86 fortryllende farger.


Jeg vil akkurat her til slutt gi mitt siste råd i denne tråd: lag en liten prøve – det jeg selv kaller en ”toskelapp” - og test, hvordan akkurat det garnet, du har, reagerer på den stivelsen, du gjerne vil bruke. På den måten unngår du, at ditt ferdige prosjekt ikke oppnår det ønskede uttrykk.

Vi gleder oss til å se mange av deres lekre kreasjoner

De kjærligste hilsner

Achena – Hobbii.no

SPAR 14%