Kan du heller ikke skjønne hvorfor alle tyter ørene dine fulle med snakk om den famøse strikkeprøven og den riktige strikkefastheten? Ikke vær redd! Vi har samlet alt du bør vite om strikkeprøver her. 


Foto: Karoline Vind Uhre Larsen 


Du synes kanskje det er bortkastet bruk av den dyrebare tiden din, men det er faktisk dyrere å la være med å lage en strikkeprøve. I verste fall kan strikketøyet ditt bli for stort eller smått hvis prøven bare avviker 1 maske fra oppskriftens strikkefasthet. Det kan fort føre til mye bortkastet jobb.


Ikke vær redd, så snart du vet hvordan du skal lage strikkeprøven din blir det lett som en lek. Vi vil prøve å guide deg gjennom alt som er godt å vite når det kommer til strikkeprøver og strikkefasthet. 


Guiden er satt opp som spørsmål så du enkelt kan finne et punkt som passer til utfordringene dine: 


Hva betyr strikkefasthet, og hvorfor er strikkeprøven viktig? 


Alle oppskrifter oppgir en strikkefasthet. Strikkefastheten er et uttrykk for hvor store maskene er, og derfor hvor mange masker det skal være på 10x10 cm for at arbeidet ditt skal stemme overens med de målene designeren har utregnet for oppskriften.


Fordi vi alle strikker forskjellig er det viktig å understreke at de anbefalte pinnene i oppskriften ALLTID er veiledende. Derfor er det viktig å lage en strikkeprøve til hvert eneste nytt prosjekt for å finne ut av hvordan du kan treffe den helt riktige størrelsen.


Hvordan måler jeg strikkefastheten på strikkeprøven min? 


Når man måler strikkefastheten skiller man mellom masker i bredden og masker i høyden.


Hvis strikkefastheten er 22x30 betyr det at strikkeprøven din skal ha 22 masker i bredden og 30 masker i høyden10x10 cm:


Du finner bredden på banderolen her 👇🏻


Du finner høyden på banderolen her 👇🏻



Du kan bruge et helt vanlig målebånd til å måle strikkefastheten din, men hvis du vil ha et enda mer nøyaktig resultat anbefaler vi en fasthetsmåler som du kan legge direkte på strikkeprøven din og få nøyaktig 10x10 cm.


Sånn teller du maskene:


Når du teller masker skal du telle alle V’ene. Det er viktig at du ikke måler helt ute ved oppleggskanten, men lenger inn mot midten for å få et nøyaktig tall. Husk å telle alle maskene med - også de halve.


På dette bildet er bredden 17,5 masker 👇🏻 


Du teller høyden i V’er på samme måte. Her er det 24 masker 👇🏻


OBS: Du skal aldri telle med masken fra oppleggskanten 


Hvor mange masker skal jeg legge opp til strikkeprøven min?


Du skal alltid legge opp minimum 10 ekstra masker i forhold til det som er oppgitt i strikkefastheten. På den måten får du en fin, stor prøve som du enkelt kan måle.


Det er tallet i bredden som forteller det antall masker som skal legges opp:


Eks. Bredden i strikkefastheten sier 22. Derfor skal du legge opp minimum 32 masker for å være sikker på at du får en fin prøve som også har plass til en god kant på siden. 


Hva om strikkeprøven nesten passer - er ikke det bra nok? 


Det korte svaret er: NEI! 


Det er veldig viktig at strikkeprøven passer helt nøyaktig. Et avvik på bare 2 masker virker kanskje lite på prøven, men det kan bli til mange ekstra eller mange færre masker i det store bildet hvis du f.eks. strikker en genser.


Eks. Du skal strikke en genser med 15 masker i bredden, men ender med å få 13 masker.
Hver gang du har strikket 10 cm har du altså 13 masker når du skulle hatt 15, og har derfor 2 masker i “overskudd” i forhold til oppskriften. I det store bilde gjør det genseren en hel del større enn planlagt:

  • 10 cm / 15 masker = 0,66 cm
  • 0,66 cm*2 ekstra masker = 1,32 masker i overskudd på hver 10 cm 

Hvis du skulle legge opp 90 masker til en str. M vil det altså bety 90*1,32 = 118,8 masker. I dette tilfellet svarer avviket på 2 masker til at genseren nå rent faktisk blir i str. XXL i stedet for M.
Hvis du derimot har for mange masker på de 10 cm blir genseren for liten.

OBS: I noen tilfeller vil kanskje ikke 1 maske gjøre så mye i det store bildet. Derfor er det viktig å måle ut fra det prosentvise avvik. I eksempelet med 2 masker for mye ut av 15 betyr det en del. Det svarer til dette regnestykket: 2 maskers avvik / de 15 masker fra opprinnelig strikkefasthet i bredden * 100 = 13,3% for stor i forhold til oppskriften.  


Hvad gjør jeg hvis strikkefastheten ikke passer? 


Det finnes heldigvis gode råd hvis du ikke treffer den nøyaktige strikkefastheten:


  • Hvis du har for få masker: Gå en pinnestørrelse ned, så fylder maskene nemlig mindre på 10x10 cm. 

  • Hvis du har for mange masker: Gå en pinnestørrelse opp, så fylder maskene mer på 10x10 cm (du kan også bruge en følgetråd så garnet blir tykkere).

  • Bruk en anden pinnetype: Noen ganger endrer strikkefastheten seg alt etter om du strikker med pinner av tre eller aluminium.

  • Til nøds kan du prøve å gå en størrelse opp eller ned - f.eks. ved å strikke en S i stedet for M. Det krever dog at du først regner ut hvor stort det prosentvise avviket er fra den opprinnelige størrelsen.


Ikke prøv å strikke strammere eller løsere. Du strikker som du strikker, og du vil likevel ikke kunne strikke “unaturlig” i forhold til hva som er riktig for deg på en hel genser.


HUSK: Noen ganger må du innse at enkelte garn bare ikke kan treffe strikkefastheten.


Hva er viktigst - bredden eller høyden? 


Bredden, fordi man lettere kan justere høyden siden mange oppskrifter strikkes ut fra mål. Bredden er vanskelig å gjøre noe med, og du risikerer at en genser eller lue f.eks. blir for bred eller smal.


Likevel er det viktig at høyden også passer hvis du strikker etter et bestemt antall økninger, f.eks. ved raglanøkning.


SKAL jeg vaske strikkeprøven min?


JA! Hvis du vil være sikker på at mesterverket ditt passer helt perfekt når du skal ha det på skal du vaske prøven. Altså med mindre du aldri vil vaske det du strikker 😉 


Det er nemlig risiko for at garnet enten utvider seg eller trekker seg sammen i vask, og det ville være så kjedelig hvis det samme skjedde med luen eller genseren din etter en tur i vasken.


Skal strikkeprøven strikkes i samme teknik som oppskriften? 


JA! For å være sikker på at strikkefastheten stemmer overens med oppskriften er du nødt til å strikke prøven i samme teknikk.


Det vil si at hvis du skal strikke en lue i patentstrikk, så skal prøven også være i patentstrikk. Strikker du i glattstrikk skal prøven også være i glattstrikk. Strikker du ribbsegmenter i strikketøyet skal prøven også være strikket i ribb, osv. På den måten sikrer du deg at strikkeprøven din rent faktisk avspeiler det du skal til å sette i gang med. 


Skal jeg lage en strikkeprøve hver gang? 


Som utgangspunkt ja. Alt fra temperaturen utenfor til at du blir mer rutinert i å strikke spiller inn på strikkefastheten.


Du strikker sannsynligvis også i forskjellig garn til forskjellige oppskrifter, og her kan både teknikker og pinnetykkelser jo variere.


Hvorfor er det en god idé å lage en kant på prøven? 


Det er for å gjøre det lettere å kunne måle strikkefastheten, men også fordi du ikke må telle med oppleggskanten på prøven din.


Sånn kan du lage kanten: 


  • Strikk de tre første pinnene rett

  • Strikk deretter de tre første maskene og de tre siste maskene på hver pinne rett under hele strikkeprøven

  • Strikk prøven i den type strikk som er oppgitt i oppskriften (patent, glattstrikk, rettstrikk etc.)

  • Avslutt strikkeprøven med tre pinner rett og fell av.


På den måten får du dannet en fin ramme rund strikkingen der du lett kan måle firkanten i midten uten å bekymre deg for om du kommer til å telle oppleggskanten med.


Er det en god idé å spare på strikkeprøven? 


Det kan det være hvis du har tenkt å strikke med det samme garnet igjen senere. Du kan f.eks. sette merkelapper på prøvene dine der det står alt fra pinnestørrelse, oppskrift, garn, fargekode osv.


På den måten kan du huske hva du har brukt tidligere og enkelt få en idé om hvordan du skal behandle det samme garnet i en annen oppskrift senere, og om det overhode var mulig å treffe strikkefastheten i første omgang.

 



Bør man ikke bare kunne gå ut fra garnet i oppskriften? 


Det kan du ikke alltid 100 prosent, fordi vi alle strikker forskjellig, og kanskje du foretrekker å bruke pinner av bjørk fremfor aluminium eller omvendt. Det er mange faktorer som spiller inn, og derfor kan man alltid komme ut for å skulle gå opp eller ned i pinnestørrelse selv om oppskriften kanskje sier noe annet. 


Det er dessuten godt å vite at man evt. kan strikke oppskriften i et alternativt garn med en annen farge eller kvalitet. Kanskje du ikke tåler ull, og derfor har bruk for å skifte det ut med et garn uten? Kanskje du vil finne et billigere alternativ, eller bare foretrekker en annen farge?


Da er det ekstra viktig å lage en strikkeprøve fordi et annerledes garn kan få et helt annet uttrykk. Likevel kan det godt la seg gjøre med et alternativ.


Hvorfor blokker man strikkeprøven sin?


Strikkeprøven kan bli ujevn eller trekke seg sammen etter vask i takt med at den tørker (spesielt i ribb). Derfor er det en god idé å blokke prøven med nåler mens den fremdeles er våt. Det sikrer at du får en pen, jevn overflate som du lett kan måle strikkefastheten på når den tørker.


Du blokker ved å strekke garnet forsiktig ut til sin opprinnelige form etter vask. Deretter setter du fast nåler i kanten og venter på at strikkeprøven tørker.


Når prøven er tørr kan du sette i gang med å måle.




Er du fremdeles i tvil om strikkeprøver, eller har du lyst til å dele dine egne tips? Så må du gjerne skrive en kommentar i feltet under her👇🏻


 

Tweed Delight - Hobbii

85% Ull, 10% Akryl, 5% Viskose

78 kr.