Har du vurdert Sultan eller Sultan Deluxe til det neste prosjektet ditt, men vært i tvil om hvilket av dem du skal legge i kurven?


Sultan og Sultan Deluxe er ganske like i uttrykket: de kommer i store nøster og har helt magiske fargeforløp.

Begge garnene er dessuten spunnet av 4 tynne tråder av 100% bomull og har samme tykkelse. Med det blotte øye kan det derfor være vanskelig å se forskjell på de to, men noen forskjeller er det: 


Sultan til venstre og Sultan Deluxe høyre ☝ 

Garnene er spunnet litt forskjellig

En av forskjellene ligger i hvordan trådene er spunnet sammen - eller rettere sagt, hvordan de ikke er spunnet sammen. For mens Sultan består av fire løse tråder, er de fire trådene i Sultan Deluxe lett tvunnet, noe som gjør det lettere å arbeide med. 

Spinningen gir Sultan Deluxe et fyldigere utseende og gjør det lettere å arbeide med, spesielt hvis du er nybegynner, fordi trådene lettere holder seg samlet.

Begge garnene gir den samme myke strukturen når de er strikket eller heklet opp. Garnenes bomullsfibre betyr også at sjal, skjerf og tepper er pustende og får en flott drapering. 


Sultan til venstre og Sultan Deluxe høyre ☝


Måten fargene skiftes ut på er også den samme i begge garnene. De lange fargeskiftene skjer ved at trådene skiftes ut til nye farger 1 tråd av gangen. Skiftene lages med små knuter.


Denne måten å skifte på er ganske fantastisk, for det gir nydelige, lange fargeskift uten de tydelige overgangene man ofte kan se på andre garn. Fargeskiftene kommer spesielt til sin rett når du lager store prosjekter som f.eks. sjal, skjerf og tepper. Du kan se flere eksempler på fargeovergangene i oppskriftene våre. 


Løpelengden - vil du ha 800 eller 1000 meter?

Hvor Sultan nøster har en vekt på 200 gram og en løpelengde på cirka 800 meter, strekker Sultan Deluxe seg en smuuuule lenger. Sultan Deluxe har nemlig en vekt på 250 gram, som gir cirka 1000 meter å leke med. 

Grunnet løpelengden og den lette spinningen er Sultan Deluxe litt dyrere enn Sultan. Men jeg kan love deg at kvaliteten er på topp i begge garnene. Her er det ikke spart på fiberkvaliteten! 😍

Få det beste ut av Sultan og Sultan Deluxe

Hvis det er første gang du prøver garnet kan jeg anbefale: 

Trekk garnet gjennom en perle

Som nevnt ovenfor består Sultan av 4 løse tråder - altså tråder som ikke er spunnet sammen. Når du arbeider med det kan de godt finne på å skille seg fra hverandre på sin vei fra nøstet til hånden din.

Før du gir deg i kast med nøstet vil jeg anbefale at du trekker garnet gjennom en perle som denne, så trådene holder seg samlet 👇


Lek med fargeforløpene

Fordi skiftene lages med en knute er det lett å skille, forlenge, forkorte og bytte om på fargeforløpene. Jeg er f.eks. i gang med å hekle et stort teppe som krever flere nøster. I stedet for å bruke nøstene en eller en har jeg valgt å klippe fargeforløpene opp og sette dem sammen så jeg oppnår enda lenger forløp. 

Du kan gjøre det samme, sånn:

Start med første nøste. Når du når til det første fargeskiftet klipper du garnet over ved knuten. Nå tar du enden av garnet du har arbeidet med, binder det sammen med neste nøste og fortsetter med det. Fortsett sånn til du har brukt den spesifikke fargen på alle nøstene. 

Så går du videre til neste farge på nøstene dine og gjentar prosessen.


Lær om forskjellige knuter her.

Vil du forlenge en enkelt farge? Så kan det være du skal kikke på Twister. Akkurat som Sultan-serien er Twister også et garn med lange fargeskift. Her har vi også laget Twister Solid - samme garn, men i ensfargede nøster som matcher Twisters nyanser.

Twister og Twister Solid er laget av 55% bomull og 45% akryl, som gir et enda mykere og luftigere garn. Finn Twister og Twister Solid her


☝ Twister i fargen Light Elegance (21), med Twister Solid i tilsvarende farger (fra venstre til høyre): Silver Grey (102), Light Grey (103), Natural white (101), Light Peach (136) og Dusty Rose (110)


Vi har notert alle de forskjellige fargematchene på hjemmesiden. Bare klikk på Twister og kikk nederst i produktbeskrivelsen på hjemmesiden. 

Unngå knutemor

Knutemor kan være morsomt, men ikke når det er garnet som leker den leken. Hvis du begynner på nøstet fra midten vil du på et tidspunkt ende opp med en tynn sirkel av garn som kan kollapse og danne knuter. 

For å unngå dette kan du fylle hullet ut etterhvert som du bruker garnet, f.eks. med en flaske, en hermetikkboks eller lignende.

Hvis du foretrekker å bruke nøstet utenfra trenger du ikke å bekymre deg for kollaps, men hvis du vil unngå at nøstet triller fra deg kan du kjøpe en fiks garnholder eller garnskål. De er både fine og praktiske ✨

Gi prosjektene dine litt ekstra

Hvis fargene ikke er nok i seg selv kan du bruke Sultan Deluxe Shine eller Twister Glitter ✨ Garnet er som Sultan Deluxe, men med en tynn glittertråd spunnet med som gir en skinnende effekt i solen.

Tråden er tynn og fleksibel, så den klør ikke. 


Vil du selv bestemme fargen på glittertråden kan du i stedet kombinere Sultan eller Sultan Deluxe med en tråd Glitter Deluxe. Tråden kommer i en rekke flotte farger, fra svart og hvit til rosa og flere toner av blå og grønn. 

Finn Glitter Deluxe her

Utforsk hele fargeuniverset med de andre seriene våre

Fant du ikke aaakkurat den nyansen du ønsket deg blant Sultan, Sultan DeluxeSultan Deluxe Shine og Twister?

Tro det eller ei, vi har faktisk enda flere muligheter 🎉

Dahlia - garn i alle blomsterbedets farger

Dahlia er nesten identisk med Sultan, men kommer i en egen kolleksjon av farger. Dahlia-garnet er nemlig inspirert av Dahlia-blomsten, som kommer i et hav av nyanser. 


Azalea - garn med temaet “tone-i-tone”

Mens Sultan og Dahlia som regel har flere forskellige farger i 1 nøste fokuserer Azalea på å utforske enkeltfarger så alle tonene - fra mørk til lys - kommer frem. 

Her ser du Homebush (03), Aurore (08) og Royal Command (06), der grøn, lilla og blå får lov til å være i sentrum.


Jeg håper du har blitt inspirert til å kaste deg ut i et prosjekt. Husk at vi har mange fantastiske oppskrifter som fungerer til Sultan, Sultan Deluxe, Twister, Dahlia og Azalea. Det er bare å sette i gang 🏃‍♀️


Vil du vite mer om Sultan-serien eller et av de andre garnene våre? Spør i vei i kommentarfeltet under 👇


 

Universe - Hobbii

98% Premium Akryl, 2% Polyester

129 kr.