Glattstrikk er en grunnleggende og ofte brukt strikketeknikk som danner en glatt og jevn mønsterstruktur. Lær hvordan du strikker glattstrikk med denne korte og svært enkle veiledningen.



Glattstrikk (forkortet Glstr) preges av en rad med rettmasker etterfulgt av en rad med vrangmasker.

Merk: Hvis du strikker glattstrikk rundt i omganger på rundpinne, trenger du kun å strikke rettmasker. Lett som en plett! 

Det kontinuerlige mønsteret ved glattstrikk gir arbeidet en glatt og jevn struktur som er perfekt for gensere, luer, skjerf og andre plagg.

Når du først er kjent med rettmasker og vrangmasker, vil glattstrikk være en lek å mestre. Ditt nye strikke-mantra blir: strikk en rad rett, og den neste vrang.

Er du klar til å strikke? Her er en trinn-for-trinn veiledning til hvordan glattstrikk gjøres: 


Hvordan strikke Glattstrikk 

  1. Opplegg: Legg opp ønsket antall masker. Hvis du er her for å prøve ut eller øve på glattstrikk, la oss bare si 20 masker for denne veiledningen.
  2. Rad 1 (Rettside): Strikk alle masker rett all. Det stemmer, hver eneste en!
  3. Rad 2 (Vrangside): Strikk nå alle masker vrang.
  4. Gjenta: Fortsett å strikke disse to radene, vekselvis i rett og vrang.
  5. Fell Av: Fell av når du har nådd ønsket lengde.


Proff-Tips: Glattstrikk har en lei tendens til å krølle seg i kantene. For å unngå dette, kan du vurdere å legge til en kant med riller (rettstrikk) eller ribb (vrangbord). 

Og voilà! Du har nettopp laget et stykke med glattstrikk! Det er på tide å bruke denne teknikken til å lage vakre prosjekter. Hva skal du strikke? En genser? Eller kanskje et skjerf?

Ha det gøy, og lykke til med strikkingen! 


Rettmasken: Slik gjør du det 


Videotips! Klikk på “Innstillinger” (det lille tannhjulet under videoen ⚙) for å skifte språk på undertekstene. Du kan også justere hastigheten, hvis du har bruk for å se teknikken i et saktere tempo.


Vrangmasken: Slik gjør du det