Hvis jeg skal beskrive mandalaer med ett ord må det være: symmetri. For meg er det akkurat det som gjør mandalaer så magiske. Nemlig sammensetningen av strålende fargekombinasjoner og den regelmessige gjentagelsen av mønstre. Det er behagelig både for øynene og for sjelen 💆‍♀️


Min første mandala ble ikke en fryd for øyet, det kan jeg godt avsløre 😅 Symmetrien var ikke helt på plass, så det ble mer et tilfeldig rundt teppe enn en mandala. Du trenger slett ikke å frykte samme skjebne. Med fikse triks og teknikker kan du lett unngå fallgruvene og få laget de nydeligste mandalaer.

Strekk ud! 🧘‍♀️

Mange timers svetting over et hekleprosjekt kan fort føre til stiv nakke og skuldre. Så det er viktig å strekke ut en gang imellom, f.eks. mellom hver heklede omgang.

Og mens du likevel står oppreist er det faktisk også en god idé å strekke prosjektet ut før du begynner på neste omgang.

Når man hekler kan man lett komme til å trekke litt i omgangene når man holder på prosjektet mens man hekler. Det kan gjøre maskene mer avlange og mindre brede, og det kan godt virke forvirrende, spesielt når man hekler rundt.

Så selv om man har laget det riktige antall masker og økninger kan omgangen likevel krølle litt sammen så det begynner å ligne en skål i stedet for et flatt stykke. Da er det fort gjort å tro at man har heklet for stramt - men det kan godt være at maskene bare har strukket seg litt lange. Hvis du rekker alt sammen opp og prøver igjen med en løsere fasthet kan du plutselig ende opp i den andre enden av skalaen, der prosjektet bølger seg i stedet for. 


Dette kan du unngå ved å stoppe opp etter hver avsluttet omgang og “lufte ut” i omgangen hele veien rundt. På den måten får maskene rettet seg ut, og du kan lettere se om du har heklet for stramt eller ikke. 

Sånn lufter du ut

Legg prosjektet ditt på gulvet eller på en overflate som er stor nok til at hele prosjektet ditt kan hvile på det. Ta tak i prosjektets kant med begge hender og rist det, som om du skal lufte ut under en dyne. Gjenta prosessen hele veien rundt prosjektet.

Kast så et blikk på prosjektet mens det ligger og se om det ser pent og flatt ut. 


OBS: Når du lufter ut er det viktig at du ikke trekker i maskene for å tvinge dem til å bli brede nok. Hvis du får tvunget maskene til å strekke seg for brett kan du risikere at omgangen ser riktig ut selv om den ikke er det. Hold skånsomt i prosjektet og rist lett.



(Fra venstre til høyre) før og efter “utlufting” ☝


Psst… Utlufting er også en god måte å strekke skuldre og nakke på. Hvis det ikke er nok skal du nesten prøve en heklepute. Den sørger for en god, høy posisjon for hender og armer. Så unngår du å sitte med hodet ned over prosjektet og skuldrene opp over ørene.


Bruk maskemarkører

Som hekler er maskemarkører virkelig praktiske! Når jeg hekler en mandala bruger jeg dem ofte til å: 

Markere økninger

På noen mandalaer er økningene “stablet”, så hver omgangs økninger lages på forrige omgangs økninger. Jeg har blitt ganske flink til å få øye på økningene mine, men det er likevel lett å overse dem hvis jeg blir distrahert (les: ser på tv). 

Her er maskemarkøren god å ha siden den gir en fysisk påminnelse om at jeg skal til å lage en økning. Når jeg nærmer meg økningen berører jeg automatisk markøren med den hånden som holder i prosjektet, og så blir jeg minnet om at jeg skal til å lage en økning. 


Markere starten på luftmasker

Mandalaer lages ofte i runder fremfor i en spiral, og hver runde starter ofte med en rekke luftmasker. Avhengig av hvilket garn du bruker kan det være en smuuule vanskelig å få øye på hvor den siste luftmasken slutter og den første fast-, halvstav- eller stavmaske i runden starter. 

Derfor setter jeg som regel en maskemarkør i siste luftmaske før jeg setter i gang med runden, så jeg vet helt nøyaktig hvor jeg skal samle omgangen. 


Du kan finne et stort utvalg av maskemarkører her.


Dropp kjedemasken

Du trenger faktisk ikke å avslutte omgangen med en kjedemaske. Kjedemasker er vanligvis lette å få øye på, og de ødelegger den fine rekken av like masker. 

Hvis du vil unngå det kan du heller: 


1️⃣ Klippe garnet og trekke den nåværende løkken opp

2️⃣ Træ enden gjennom en stoppenål

3️⃣ Føre nålen inn gjennom den masken som kommer etter den masken du normalt ville laget en kjedemaske i (ville du f.eks. laget kjedemasken i den siste luftmasken, skal du nå føre nålen inn i masken etter den siste luftmasken)

4️⃣ Føre nålen inn gjennom de to maskeleddene i den siste masken i omgangen

5️⃣ Stramme og feste enden bakpå prosjektet



Stoppenålen på bildet finner du her.


Denne teknikken betyr at du er nødt til å klippe garnet over etter hver omgang, og derfor feste flere ender. Men resultatet er helt fantastisk, og jeg synes absolutt at det er verdt det.


Dropp luftmaskene

Mens vi snakker om pene samlinger kan vi like godt gjøre noe ved starten på omgangene også. Der de vanligvis lages med luftmasker kan du faktisk jukse deg til en fast-, halvstav- eller stavmaske i stedet for.

Hvis omgangen krever halvstav- eller stavmasker gjør du sånn: 


1️⃣ Lag en løkke og sett den på heklenålen din, på samme måte som man typisk gjør når man skal legge opp en rekke luftmasker

2️⃣ Kast så garnet om heklenålen, som du typisk vil gjøre for å lage en halvstav- eller stavmaske. Sett en finger på løkken mens du gjør det så du kan holde den fast og den ikke vikler seg om heklenålen

3️⃣ Før nå heklenålen inn i den masken hvor du normalt ville starte med luftmaskene og lag en halvstav- eller stavmaske som normalt




OBS: Det er viktig at du holder fast om løkken underveis så den ikke vrir seg løst. Så snart masken er ferdiggjort låser løkken seg fast så du kan gi slipp og fortsette omgangen som normalt.


Hvis du skal bruke fastmasker er prosessen nesten den samme. Du skal bare la være å kaste om heklenålen. 


1️⃣ Lag en løkke og sett den på heklenålen din, som man typisk gjør når man skal legge opp en rekke med luftmasker

2️⃣ Før så heklenålen inn i den masken der du normalt ville starte med luftmaskene og lag en fastmaske som vanlig (kast og trekk gjennom den første løkken, kast og trekk gjennom resten)



Sikksakk deg til suksess

I ren begeistring over å bli ferdig kan det være fristende å gjøre noen kjappe trådfester. Men fester som går opp kan virkelig ødelegge alt det harde arbeidet 😢

Ta deg heller litt ekstra tid til å feste endene til perfeksjon - det tar faktisk ikke så mange sekunder ekstra å sikre dem ordentlig.

Når jeg fester ender pleier jeg å bruke sikksakkmetoden. Med sikksakkmetoden er det mindre fare for at festene går opp, blir løse, eller at enden titter frem når teppet tas i bruk.

Sikksakken lager du ved å feste halvparten av enden i en retning og deretter feste resten av enden i motsatt retning, som på bildet under 👇


Jo flere ganger du skifter retning, jo bedre sikrer du tråden.

Sånn!

Nå står du igjen med en flott mandala ✨

Har du allerede heklet en mandala? Eller holder du på med en? Du kan dele bilder av den med oss ved å: 


Vi ELSKER å se alle de nydelige prosjektene som hopper av heklenålene deres! Så send gjerne massevis av bilder i vår retning 😍


 

Spar 25%

Rainbow Cotton 8/8 - Hobbii

100% Bomull

21 kr.  28 kr.
Spar 20%

Rainbow Cotton 8/8 Color Pack 10 - Hobbii

100% Bomull

199 kr.  249 kr.