Kan dere kjenne dere igjen? 

Man har funnet en super fin oppskrift man vil prøve, men oppskriften er på engelsk og garnet man skal bruke finnes ikke i Norge?

Eller er det kanskje en oppskrift du har funnet i mormor sin kurv og garnet som skal brukes har for lengst gått ut av produksjon?

Er du kanskje litt eventyrlysten og vil lage en oppskrift i et annet garn enn det som blir foreslått fra designerens side?

Alle disse situasjonene har det til felles at man da skal finne et alternativ til det garnet som står i oppskriften – og det er ikke alltid så lett, men frykt ikke! Jeg vil i dette og en rekke kommende blogginnlegg innvie dere i den store forunderlige verdenen av garntyper, deres fordeler og ulemper og hva de kan brukes til.

Garn av dyrefibre

Den mest velkjente garntypen innenfor denne kategorien er nok garn i saueull. Saueull har veldig mange gode egenskaper, men er nok mest kjent for å stikke litt. Dette vil jeg ta opp i dette blogginnlegget; det avhenger nemlig av hvilken type sau ullen kommer fra, hvor på dyret ullen sitter og hvordan selve ullen er forarbeidet.

Ull

Saueull har en del naturlige fordeler man kan dra nytte av: det holder på varmen, puster veldig godt og kan oppta helt opp til 35% fukt uten at man hverken føler seg kald eller varm.

Saueull er temperaturregulerende, hvilket gjør at man ikke blir for varm. Dette gjør også 100% ull perfekt til babyer og mindre barn siden de ikke kan regulere varmen selv.

For noen mennesker er ikke saueull en mulighet. Ullen inneholder nemlig et stoff som heter lanolin. Dette gjør ullen skitt- og vannavvisende, men det finnes noen allergikere overfor denne type ull. Senere i dette blogginnlegget kommer jeg inn på hvilke alternativer det finnes til nettopp denne gruppen mennesker.

Merino

Hvis man vil ha ull som ikke stikker er ull fra Merinosauen et fantastisk valg. Strukturen i fibrene gjør merinoullen fin og myk samtidig med at fibrene inneholder en stor mengde luft som gjør materialet lett, men med en utrolig varmekapasitet. Disse egenskapene bidrar til å gjøre merinoull opplagt til klær som sitter nært på huden, f.eks. babyklær og undertøy.

Unicorn Solid: 75% Merinoull, 25% Polyamid

Meriono blir også ofte brukt til treningstøy, fordi det er fukttransporterende, puster og kan absorbere store mengder vann uten å kjøle deg ned.

Merinoull passer perfekt til oss skandinaver. Den varmer oss på vinteren, men den kan også brukes om sommeren. Ullen er så lett og har som sagt evne til å regulere temperaturen og fungerer derfor utmerket til sommerklær som cardiganer og lette gensere.

Denne myke, deilige ullen kan brukes til nesten alt man ønsker. Den kan varme barnene, men den fungerer også godt til tepper til hele familien, eller til litt ego-strikking/hekling til deg selv. Merino ser ekstra luksuriøst ut hvis du strikker eller hekler med en følgetråd i mohair.

Mohair

Mohair består av tynne, glatte fibre fra angorageiten. Disse blir samlet til en tråd ved å spinne det sammen med en annen slags fiber, f.eks. ull, polyamid eller silke. Her hos Hobbii er alle mohairproduktene våre spunnet med silke.

De fine, løse fibrene gjør at garnet får en utrolig høy isoleringsevne og er varmeregulerende, samtidig med at tråden får et «fluffy» utseende – selv etter fargning. Det er dette fluffy utseendet som gjør mohair så luksuriøst.

Som tidligere nevnt brukes mohair ofte som følgetråd sammen med andre garn, men det kan også brukes alene til for eksempel en lett sommercardigan, eller kanskje til et fint sjal på de kjølige sommerkveldene?

Super Kid Silk Print: 76% Mohair, 24% Silke

Alpakka

Alpakkagarnet er spunnet av ull fra alpakkaen som sin underpels er veldig attraktiv for garnindustrien, fordi det er så mykt. Alpakkagarnet er også et godt alternativ til allergikere overfor saueull. Ikke nok med det så er det lanolinfritt, så det er helt fritt for kjemikalier samtidig med at det har mange av de samme fordelene som saueull. Det er varmt, men regulerer temperaturen slik at man ikke svetter, og det kan med fordel også brukes om sommeren.

Man skal likevel være oppmerksom på at alpakkagarnet ikke er så formstabilt og derfor kan miste fasongen litt. Alpakka er ofte blandet med andre fibre, blant annet saueull, så allergikere bør ta en ekstra kikk på banderolen før man begynner på neste alpakkaprosjekt.

Baby Alpakka er enda mykere, da det kommer fra den første klipningen fra alpakkalammet. Prøv eventuelt Baby Alpaca.

Silke

I gamle dager var silke forbeholdt adelen og finslige folk, men i dag er det heldigvis en luksus som er tilgjengelig for oss alle.

Silke er spunnet fra morbærsommerfugllarven kokon og er et rustikt garn som ikke krymper. Silkefibrene blir ofte blandet med andre fibre som alpakka og mohair for å gjøre det mykere og bedre varmeisolerende. Dette gjør også at et silkegarn kan brukes til både sommer- og vinter prosjekter.

Silke er forresten enda et godt alternativ til de som er allergikere.

Melkegarn

Det seneste innslaget på stammen for garn av dyrefibre er melkegarn.

Det høres kanskje ut som noe hokus pokus at garn kommer fra noe flytende, nemlig melk, men resultatet er det mykeste garnet man kan forestille seg.

Melkegarn er laget av melkeprotein som blir utvunnet ved at melken dehydreres under oppvarming og skummes når den fortykkes. For å sikre at fibrene holder og forblir sterke blir de kjemiske behandlet med zinkoxid, fordi melk er et organisk materiale. Zinkoxid er ikke bare med til å holde fibrene sterke, det er faktisk et antibakterielt enzym med en helende effekt på sår og eksem. Dette gjør melkegarn meget attraktivt for allergikere.

Vaskeanvisninger

Felles for alle disse garnene er at de er sensitive når det kommer til vask. Noen garn er superwash-behandlet, hvilket betyr at de kan vaskes i vaskemaskinen på 30 grader, helst på ullprogram. Hvis du vil være på den sikre siden burde du vaske det for hånd. Hvis man vasker ull på for høye grader på et vanlig vaskeprogram kan man ødelegge strukturen i ullfibrene og tøyet krymper.

I tillegg er det en god idé å la det lufttørke flatt, slik at man ikke trekker det ut av fasong når det er så mye vann inne i fibrene etter vask.

Jeg håper dere synes det har vært en interessant reise gjennom alle de forskjellige garntypene innenfor denne kategorien. Jeg synes i hvert fall at det har vært enormt spennende å skrive om dem. Jeg gleder meg masse til å komme i gang med neste del; plantebaserte fibre.

Kommenter gjerne hvilke garntyper dere foretrekker å bruke og om dere eventuelt har fått lyst til å begynne på et prosjekt med et garn dere aldri har jobbet med før. Selv har jeg i hvert fall blitt litt nysgjerrig på det med å bruke en følgetråd i mohair.