Den morsomste delen av et prosjekt er å få lov til å svinge strikkepinner og heklenål. Og når man først har gjort arbeidet ferdig kan man fort få lyst til å gå i gang med et nytt prosjekt. Men blokking kan altså gjøre mye for prosjektene dine.
Når man hekler eller strikker er det mange elementer i spill som kan gi prosjektet ditt en annen form enn den du hadde planlagt 💔
Hekle- og strikkefastheten er som regel en av de største grunnene. Hvis du f.eks. har en ujevn fasthet kan prosjektet ditt bli litt skjevt. Eller det kan være at fastheten din er jevn, men at den har blitt litt for stram, så ermet ikke passer i ermhullet.
Etter mange timer på et varmt fang kan prosjektet dessuten bli krøllet, så det ikke faller som det skal.
Eller kanskje du har laget et perfekt prosjekt som krymper en smule eller forvrenger seg i vask 🧺
Ja, det kan være mange grunner til at alle timene med hardt arbeid ikke blir til det snorrette resultatet du hadde forestilt deg. Det er her blokking kan redde dagen 🦸♀️
Å blokke er en måte å få strukket fibrene ut på så de får den ønskede form. Helt generelt blokker man ved å gjøre prosjektet vått og så tørke det i den formen man ønsker det skal ha.
Likevel er det forskjell på hvordan du blokker avhengig av prosjektets form og garnets fibre.
Trinn 1: Finn frem utstyret
Når du skal blokke kan redskapene gjøre stor forskjell. Du kan, med litt kreativitet, slippe unna med å bruke en jevn overflate som f.eks. en seng, en sofa eller en yogamatte, men du skal bruke nåler for å holde prosjektet på plass mot overflaten mens det tørker - og det kan gi huller over tid.
Derfor vil jeg alltid anbefale utstyr som tåler å bli brukt til blokking.
På hjemmesiden vår kan du finne blokking matter. Disse praktiske mattene kan settes sammen uavhengig av prosjektets størrelse og form. Når du er ferdig kan det hele tas fra hverandre igjen så du ikke står der med en kjempematte som kan være vanskelig å oppbevare.
Mattene er lette men faste i strukturen, så de holder godt på nålene du setter i 💪
Du kan også kjøpe t-nåler eller knappenåler på hjemmesiden vår. Selv liker jeg t-nåler godt fordi hodets form gjør dem lette å holde fast i når du skal trykke dem ned i matten og trekke dem ut igjen
Når du skal blokke tepper, sjal og andre firkantede prosjekter
Prosjekter med like siden kan lett komme til å røpe enhver liten ujevnhet i fastheten. For å unngå å skulle sette store mengder nåler i kan du bruke en vaier i stedet for. Når du er klar til å feste prosjektet ditt skal du bare “tre” vaieren gjennom alle maskene på de 4 (eller flere) sidene.
Hvis du vil se hvordan de praktiske vaierne brukes kan du sjekke ut denne videoen.
Når vaierne er tredd skal du bruke nålene til å feste vaierne til overflaten. Du slipper ikke helt unna å bruke nåler, men du kan kanskje nøye deg med 20 stykker i stedet for 200.
Når du skal blokke mandalaer og andre runde prosjekter
Her kan du også slippe å skulle bruke mange hundre nåler ved i stedet å bruke en fleksibel vaier. Vaierens fleksibilitet gjør at du kan tre dem i maskene hele veien rundt prosjektet. Heretter kan du feste vaieren med nålene.
Når du skal blokke gensere, cardigans og annet tøy
Prosjekter uten store geometriske fasonger kan som regel blokkes kun ved bruk av matter og nåler.
Hvis prosjektet ditt består av flere forskjellige deler som skal settes sammen kan du prøve å blokke de forskjellige delene før du setter dem sammen. På den måten får du pene, rette åpninger og ender som er lettere å sette sammen.
TIPS: Hvis tøyet, eller deler av tøyet, har en bestemt størrelse kan du bruke et målebånd for å sikre at du strekker det langt nok ut. 📏
Når du skal blokke sokker
Sokker kan også blokkes med en matte og nåler, men hvis du er en stor sokke-entusiast kan du gå enda et skritt lenger og kjøpe deg et par praktiske sokkeblokkere 🧦
Når sokkene er klar til å bli festet skal du bare trekke dem over sokkeblokkene og henge dem til tørk.
Trinn 2: Bestem deg for hvordan prosjektet skal vætes
Garnets fibre bestemmer som regel hvordan du skal væte prosjektet 💦 Før du kaster deg ut i blokking skal du derfor kikke på garnets banderole og finne ut hva det er laget av.
Hvis garnet består av ull…
… kan du bruke den klassiske metoden der prosjektet legges i bløt i lunkent vann. Bløtleggingen sikrer at vannet kan trenge inn i garnet og gi et effektivt resultat.
Når prosjekter har lagt i bløt i ca 10-20 min. tar du det opp av vannet, legger det i et håndkle og klemmer forsiktig, så prosjektet er vått med ikke drypper. Det er viktig at du ikke vrir eller trekker i prosjektet, for det kan forvrenge fibrene. Heretter er prosjektet klart til å bli festet til overflaten.
Vær oppmerksom på at ull kan filte under bevegelse. Pass derfor på å være forsiktig når du legger prosjektet i bløt og unngå å bevege for mye på det.
Hvis garnet har veldig lett for å filte kan du bruke spraymetoden i stedet for. Her skal du feste prosjektet i tørr tilstand og deretter gi det en omgang med sprayflasken. Når tøyet har blitt fuktig skal det bare få lov til å tørke.
Hvis garnet består av bomull…
… kan du også bruke den klassiske metoden. Men bomull kan finne på å strekke seg en del når det blir helt vått. Hvis du står med et stort prosjekt, som f.eks. en genser eller et teppe, kan du ende opp med at det får strukket seg for mye når du tar det opp av vannet.
Her kan du bruke dampmetoden i stedet. Ren bomull kan nemlig fint tåle høy varme. Du starter prosessen ved å feste prosjektet til mattene. Heretter damper du prosjektet med et strykejern satt på dampfunksjon. Hold strykejernet med 1-3 cm avstand til prosjektet så dampen kan få lov til å arbeide.
OBS: La være med å presse strykejernet ned på prosjektet. Hvis du presser kan du risikere at maskene blir helt flate, så de mister tekstur. Pass derfor på å holde avstanden! Hvis du ikke synes strykejernet damper nok kan du fukte tøyet underveis med en sprayflaske.
Hvis garnet består av akryl, polyester og andre syntetiske fibre…
… skal du være forsiktig med varme. Syntetiske fibre er svært varmefølsomme og kan smelte hvis man ikke passer på. Jeg vil derfor anbefale at du unngår dampmetoden her.
Du kan i stedet prøve deg med den klassiske metoden, så lenge du sørger for at vannet bare er lunkent, typisk ikke varmere enn 40 grader celsius. Alternativt kan du bruke spraymetoden.
Står du med et blandingsgarn i hendene?
Ja, så er det lurt å prøve seg frem. Det finnes ikke en riktig måte å gjøre det på, siden det avhenger av hvilke materialer garnblandingen består av og hvor mye det er av hvert materiale i garnet.
Her kan du med fordel bruke strikke- eller hekleprøven din som forsøkskanin.
Når jeg selv skal blokke et blandingsgarn begynner jeg som regel med spraymetoden, fordi den er ganske trygg å bruke på allslags garn. Hvis det ikke gir resultater går jeg videre til den klassiske metoden.
Trinn 3: Nyt prosjektet!
Ja, det skal egentlig bare to trinn til for å få et flott resultat. Så nå er det på tide å nyte arbeidet ditt. Husk at gensere og andre prosjekter fint kan blokkes igjen og igjen hvis de mister fasongen.
Har du spørsmål til blokking? Spør i vei i kommentarfeltet under 👇
Skriv en kommentar