Stine Hoelgaard er den talentfulle designeren bak hekle- og strikkeoppskriftene i årets adventskalender. Her kan du bli bedre kjent med henne.
Ingen desember uten en adventskalender! Og i år blir det en helt spesiell en i sitt slag 🎄🎁
Vi har nemlig slått oss sammen med Stine Hoelgaard, som er en særdeles erfaren og talentfull designer! Og vi gleder oss veldig til du åpner de fire pakkene til adventskalenderen og ser de skjønne prosjektene som vi, sammen med Stine, har forberedt til dere 🙊
I dette blogginnlegget kan du bli bedre kjent med Stine – les alt om hennes yndlingsteknikker, få hennes tips og hør om hendes juletradisjoner. Stine løfter også på sløret for en liten ting eller to om årets adventskalender!
1. Hva var det med håndarbeidet som fanget deg i sin tid?
“Som ganske liten så jeg min mor strikke og sy, og som 6-åring fikk jeg mine første garnnøster og strikket et skjerf i rettstrikk på bare en liten uke. Det var på midten av 70-tallet, hvor hønsestrikk var det helt nye, og fargene brun og oransje var en hit. Det neste prosjektet mitt var en busserull, som besto av mange ruter i gul, rød, blå, oransje og brun, og som moren min sydde sammen for meg.
Jeg har strikket siden. Nesten daglig. Jeg strikket gjerne i friminuttene på skolen, og på gymnaset gikk jeg også i mine egne kreasjoner.
Etter gymnaset ble jeg tatt opp på et håndarbeidsseminar hvor jeg fikk prøve forskjellige håndverk, som hekling, håndstrikk, maskinstrikk, mønsterkonstruksjon og sying i stoff og skinn. Jeg utviklet meg mye i årene etter, hvor jeg begynte å designe strikke- og hekleoppskrifter til ukeblader, magasiner og garnfirmaer. Jeg har også skrevet flere bøker og undervist på kveldsskole, strikkefestivaler, i garnbutikker og nå sist også på tekstilformidler-utdannelsen."
Stine står bak disse fine, grafiske putene. De har navnene Lula - Pute (til høyre), Laki - Pute (til venstre) og Lulo - Pute (forrest).
2. Hvordan vil du beskrive designene dine, og har du en favoritt?
“Jeg designer gjerne noe jeg selv har lyst til å gå med. Jeg prøver for det meste å strebe etter at designene mine inneholder en eller annen form for teknikk, men i kombinasjon med noe helt enkelt, f.eks glattstrikk, slik at man også kan slappe av mens man strikker.
Mine favorittkreasjoner er for øyeblikket genseren Vintertern og barnegenseren Minitern. Begge er strikket i en klassisk teknikk, tofarget ribb, som man i sin tid brukte som ribbkant på Fair Isle-blusenes fargerike flerfargestrikk. Den ”gamle” ribben er her brutt opp med omganger i glattstrikk, slik at det i stedet ligner ruter. Det er vanskelig og lett i en skjønn forening.
Det spennende ved de to designene er at man kan kombinere og leke med fargene og kreere sin helt egen og unike modell. Designet legger opp til at man utfolder seg kreativt – og det er de designene jeg er mest stolt av.”
Matchy matchy! Stines Vintertern - Genser passer perfekt til hennes Minitern - Barnegenser.
3. Hva er dine yndlings teknikker?
“Min yndlings hekleteknikk er bestemorruter, hvor jeg elsker å hekle med rester og se hvor forskjellige rutene blir alt etter fargevalg og rekkefølge.
Min yndlings strikketeknikk er i øyeblikket tofarget ribb. Jeg har designet flere modeller med denne teknikken – en genser til voksne, en genser til barn og fem forskjellige puter.
Alt i alt er jeg veldig glad i ruter for tiden, så min Tartan pute, hvor man først strikker puten og i ettertid hekler de loddrette linjene, synes jeg også er en skjønn teknikk! Jeg er også veldig begeistret for å veve på et stykke rettstrikk i striper for på den måten å danne ruter.”
Klar for en utfordring? Kast deg over den flotte Tartan - Pute med Friends Wool.
Vil du se flere av Stines design? Klikk her.
4. Hva er dine 3 beste tips til andre garnglade kreative?
“Mitt første tips til alle som elsker å arbeide med garn, er at de bare skal kaste seg ut i det og prøve seg frem! Det skjer feil, og så rekker man opp og prøver igjen.
Mitt andre tips er at man ikke må være for streng mot seg selv hvis resultatet ikke er helt perfekt. Jeg synes faktisk at det er flott at man kan se at det er hjemmelaget.
Og mitt tredje tips er å alltid ha strikke- eller hekletøy med i vesken – man vet jo aldri når man får bruk for det!”
5. Hva kan man glede seg til i årets adventskalender?
“Man kan glede seg til at alle designene i årets julekalender også kan brukes etter jul. Det var veldig viktig for meg å designe noen modeller og bruke noen farger som ikke handlet om jul, men som like godt kan brukes i tiden etter."
6. Hvordan vil du beskrive nivået i årets adventskalender?
“Nivået ligger mellom nybegynner og litt erfaren. Man skal helst ha prøvd litt forskjellige masker og teknikker fra før.”
Skal du være med når vi åpner den første pakken i årets adventskalender? Så skynd deg at få fatt i adventskalenderen til heklere eller adventskalenderen til strikkere – eller begge, hvis du ikke kan bestemme deg! 😉
En adventskalender gjør desember liiiitt ekstra magisk! ✨
7. Hva er din beste juletradisjon?
“Det er å snike meg ned i kjelleren og dra det kunstige juletreet vårt opp ut av esken! Å sette det sammen, sette på lyskjeden og juletrefoten og så koble i stikkontakten. Vips – på mindre enn 20 minutter er det julestemning i stuen!
Så tar det selvfølgelig litt lengre tid å pynte treet. Vi pynter det med all den skjønne og fargerike julepynten som de to barna mine har laget siden barnehagealderen, og som jeg fortsatt passer på og i den grad nyter å kikke på i desember."
8. Hvorfor er en adventskalender et must i desember?
“Det er et must med en adventskalender med hekle- eller strikkeprosjekter, fordi det er superhyggelig å ha noe å gå og glede seg til søndag etter søndag. Å pakke opp, bli overrasket og glede seg til å komme i gang med prosjektet. Og så har man noe å strikke eller hekle på når man skal se på julekalenderen på tv! Gledelig jul alle sammen!”