Er du like glad i amigurumi som jeg er? Så er dette blogginnlegget absolutt noe for deg!

Jeg har laget mye amigurumi i min tid som hekler, og underveis har jeg lært en rekke triks som sikrer et jevnt og flott resultat hver gang. Dem vil jeg gjerne dele med deg her 🥰


Nr. 1: Bruk riktig garn

Jeg er en stor fortaler for at det ikke finnes noen riktig eller gal måte å hekle på. Hele poenget med hekling er vel å ha det gøy og å være kreativ? Men med amigurumi kan garnvalget ditt gjøre en stor forskjell på resultatet.

Velg garn med jevn tykkelse

Noen garn er spunnet så det varierer i tykkelsen, som f.eks. vårt eget Winter Glow. Denne typen garn er fantastisk å bruke til klær og tepper, fordi de forskjellige tykkelsene gir liv og blikkfang. Men med amigurumi er det viktig at maskene er så jevne som mulig for å sikre et pent resultat som ikke ser skjevt ut. 

Til amigurumi bruker jeg vanligvis Rainbow Cotton 8/4 eller lignende bomullsgarn, fordi formfast bomull fører til jevne masker og god struktur i det ferdige prosjektet ditt. 


Her ser du hvordan Rainbow Cotton 8/4 er jevn i tykkelsen, mens Winter Glow varierer ☝


Når du kikker gjennom amigurumioppskrifter vil du fort legge merke til at de fleste bruker rene bomullsgarn.

Noen oppskrifter bruker også andre garn, som f.eks. Baby Snuggle eller Teddy. Og det kan også fint brukes! Her er det bare viktig at du er ekstra oppmerksom på heklefastheten så resultatet blir jevnt uten å bli løst. Du kan se hvordan under. 

Nr. 2: Sørg for en stram heklefasthet

Til amigurumi anbefaler jeg en litt strammere heklefasthet enn man vanligvis bruker når man hekler f.eks. klær. Hvis du ikke gjør dette risikerer du at prosjektet blir løst og mister fasongen, og at fyllet kan ses gjennom maskene.

En måte å teste det på er å lage en hekleprøve av fastmasker med det valgte garn og heklenål. Når hekleprøven din er ca. 10x10 cm kan du ta prøven din, legge en kule av fyll på midten og klemme hekleprøven rundt fyllet, som om du ville lukke den bakpå.

På bildet her har jeg laget hekleprøven min og stappet litt fyll i midten 👇


Hvis du også kan se fyllet gjennom prøven din sånn som på bildet bør du prøve å oppnå en strammere heklefasthet. Det kan du gjøre ved å: 

Gå ned i nålstørrelse

Du kan begynne med å bruke den anbefalte størrelsen som en retningslinje.

Til Rainbow Cotton 8/4 anbefaler vi vanligvis 2,5 - 3,5 mm heklenål. Disse størrelsene fungerer godt til tepper, klær og andre prosjekter som krever at maskene ikke blir for stramme.

Til amigurumi kan du derfor begynne med en 2,5 mm heklenål og prøve deg frem derfra ved hjelp av en hekleprøve. Hvis det virker for løst kan du prøve å gå ned en halv størrelse og fortsette til du treffer den riktige heklefastheten.

Få det riktige grep om garnet ditt

Opplever du ujevne masker, eller kan fyllet synes gjennom maskene? Så kan du prøve å stramme garnet litt mer når du hekler. Det kan du gjøre ved å få et fastere grep om garnet.


Når jeg lager amigurumi pleier jeg å vikle garnet rundt håndleddet for deretter å føre det opp langs håndflaten og over pekefingeren. Dermed bruker jeg peke- og langfingeren til å styre spenningen, men garnets runde rundt håndleddet strammer garnet litt ekstra for meg.


Les mer om forskjellige grep her.


Bare fyll lett opp underveis

Når du følger en amigurumi-oppskrift vil det typisk stå skrevet når du skal begynne å stappe fyll i. Her er det viktig at du ikke begynner å fylle så mye fyll som mulig ned i det halvferdige stykket. Hvis du gjør det blir det plutselig vanskelig å få laget stramme masker.

For å unngå det skal du bare begynne med å legge nok fyll i til å gi litt struktur til prosjektet ditt. Videre kan du tilføye en smule fyll for hver rekke du lager. Først helt til slutt, når du er ved nest siste rad og skal til å lukke arbeidet, skal du fylle opp så fast som du kan.

Hvis du har vanskelig for å få fingeren gjennom åpningen kan du bruke en spisepinne, et sugerør, skaftet på en heklenål eller lignende til å stappe fyllet i med. Det krever litt tålmodighet, men det gir et mye penere resultat. Jeg synes absolutt at det er verdt det!

Nr. 3: Bruk usynlige fellinger

Økninger og fellinger er en stor del av amigurumi siden det er sånn du skaper form på prosjektet, så det er viktig at de blir så pene som mulig for at de ikke skal distrahere for mye. 

Spesielt fellinger kan bli litt ujevne å se på siden de skiller seg ut fra det utseende en fastmaske vanligvis har.

For å unngå dette kan du lage usynlige fellinger i stedet for. De lages på denne måten: 


  1. Før nålen inn i forreste maskeledd av neste maske

  2. Før nålen inn i forreste maskeledd av neste maske, så du nå har to masker på nålen

  3. Kast og trekk gjennom de første to løkkene

  4. Kast og trekk gjennom resten av løkkene



Nr. 4: Lag flotte fargeskift

Noen amigurumi-oppskrifter krever fargeskift, men de fleste legger opp til at du hekler i en spiral. Det betyr at det ikke er en bestemt overgang mellom radene, men at du i stedet hekler i en kontinuerlig rad. Det fører til at overgangen mellom en farge og en annen kan bli ganske tydelig. 

Du kan bruke metoden under med fire enkle trinn for å unngå dette: 


  1. Start en fastmaske med den første fargen ved å trekke garnet gjennom masken fra forrige rekke

  2. Avslutt fastmasken med den nye fargen ved å trekke den gjennom de to løkkene på heklenålen

  3. Lag en kjedemaske med den nye fargen i neste maske

  4. Fortsett nå med fastmasker i den nye fargen



5. Unngå sikkerhetsøyne - lag øyne til amigurumiene dine selv

Sikkerhetsøyne blir ofte brukt til amigurumi. De er enkle å “klikke” fast underveis, og vips har du to runde kuler som øyne. 


Liker du disse amigurumiene? ☝ Finn de gratis oppskriftene til Sauen Frida, Nesehornet Hollie, Dronten Duncan, og Dinoen Dylan på hjemmesiden vår.


Selv har jeg blitt glad i å brodere eller hekle øyne til amigurumiene mine, både fordi jeg kan gi dem kreative ansiktsuttrykk, men også fordi noen amigurumier gis som gave til barn - og det er ikke alle foreldre som er helt trygge på sikkerhetsøyne.

Her er mitt råd å skaffe deg et arsenal av oppskrifter som inneholder instrukser til heklede og broderte øyne, så du alltid kan trekke dem frem når du skal til å lage amigurumi.

Selv har jeg alltid disse liggende fra hjemmesiden vår (de er helt gratis), så jeg kan bruke dem som referanse når jeg skal lage øyne til amigurumiene mine.

Prøv f.eks. en enkel kombinasjon av streker, som gjort her på Kawaii Sitron Ranglen og dukken Elliot.


Du kan også lage et par store, uttrykksfulle øyne med heklede sirkler, som på Confetti Enhjørningen. Eller bruke filt til å hjelpe deg på vei, som vi har gjort på det sprudlende Be Weird Monster.


Alternativt kan du bruke YouTube. Der kan du finne et hav av instrukser på broderte øyne som du kan bruke til amigurumi-prosjektene dine. På YouTube kan du søke på “embroidery eyes amigurumi”

OBS: hvis du foretrekker instrukser på eget språk skal du prøve å søke på “broderte øyne amigurumi”: Bare vær oppmerksom på at det kan være færre resultater å finne. 


Jeg håper disse tipsene kan være til hjelp neste gang du kaster deg ut i amigurumi.


Har du noen amigurumi-prosjekter i tankene? Fortell oss om dem under her 👇


 

Spar 30%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

19 kr.  27 kr.
Spar 45%

Baby Snuggle Solid - Hobbii

100% Polyester

47 kr.  85 kr.
Spar 40%

Ribbon - Hobbii

100% Bomull

89 kr.  149 kr.