En av mine favorittaktiviteter innenfor den kreative verden er å hekle amigurumi. Disse prosjektene går så fort at man ser utviklingen gjennom hele prosessen. Det som tar lengst tid med amigurumi er selve monteringen – det drar ut tiden! Derfor har jeg samlet mine beste tips og triks til å gjøre monteringen litt lettere.


 Hvis ikke du vet hva amigurumi er kan du finne en fin forklaring her der Josefine gir deg flere tips og triks


1. Når du avslutter kan du etterlate en lang ende

Det er alltid en god idé å etterlate en lang ende når du avslutter en del av amigurumien din. Denne enden kan senere brukes til å sy den pågjeldende delen til det endelige prosjektet. Det er mye lettere enn hvis man skal bruke en helt ny tråd – også er det kun en ende som skal festes.


Noen designere skriver allerede i oppskriften at man skal la en ende være til montering, men det er ikke alle som gjør dette. For sikkerhetsskyld bør du derfor gjøre det, også kan du bare feste den hvis ikke du får bruk for den.

Hvis du mangler garn til det neste amigurumiprosjektet ditt da bør du prøve Rainbow Cotton 8/4 som finnes i 100 flotte farger.

2. Bruk knappenåler til å holde delene på plass

Når jeg begynte med å montere slet jeg fordi jeg skulle holde på bamsen og den delen som skulles sys fast samtidig med at jeg skulle sy – det var absolutt ikke enkelt kan jeg si deg.

Jeg fikk et godt råd av en heklevenninne: Bruk knappenåler! Med knappenålene får du en ekstra hånd til å holde fast, slik at du kan konsentrere deg om å sy uten at det beveger seg hvis du mister taket et øyeblikk.


3. Legg en plan for hvordan og hvor delene skal sitte

En annen fordel med å bruke knappenåler er at man kan legge en plan for hvilket uttrykk amigurumien skal ha. Skal ørene sitte langt fra hverandre eller nærme? Skal øynene være høyt på hodet eller lengre nede mot munnen?

Når du bruker knappenåler til å holde de forskjellige delene fast er det lettere å bestemme hvordan du vil gjøre det. Man kan bruke mye tid på å få frem det riktige uttrykket, men det lønner seg til slutt.

4. Sikkerhetsøyne vs. heklede øyne vs. broderte øyne

En del oppskrifter bruker sikkerhetsøyne, men til de minste (under 3 år) kan det være en god idé å vurdere heklede eller broderte øyne som du lager selv. Da unngår du risiko for kvelning hvis sikkerhetsøynene av en eller annen grunn skulle falle av.

Videre kan det gi prosjektet ditt et helt annet uttrykk og det kan faktisk være litt kjekt å leke med. Personlig foretrekker jeg heklede eller broderte øyne, fordi jeg synes det gir litt mer liv 😊

5. Tips til broderte detaljer

Det kan være vanskelig å finne ut hvordan man fester ender når man lager broderte detaljer som øyne eller munn – det synes i hvert fall jeg i begynnelsen.

Nå har jeg funnet en metode; jeg begynner med å føre garnet inn på baksiden av hodet, hvis jeg for eksempel skal lage øyne, og etterlater en lang nok ende på baksiden til at jeg kan feste den når jeg er ferdig. Når jeg har brodert det som skal broderes fører jeg garnet ut samme sted som den garnenden jeg etterlot begynte. Deretter binder jeg en knute på de to endene og fører garnet inn i hodet igjen, slik at knuten forsvinner inn i arbeidet. Dette gjør jeg med begge ender – og vips så er man ferdig! Dermed blir man ikke redd for at det plutselig går opp.


En annen fordel er å brodere øyne, nese og munn samtidig – især hvis de skal være samme farge – latskapen lenge leve!

6. Fyll etter at du lukker

Når man monterer deler med fyll (f.eks. en kropp til et hode) kan det noen ganger være litt vanskelig å komme til hvis der er fyll helt opp til kanten.

Jeg pleier å etterlate litt luft før jeg syr en del fast, og når jeg da har 5-10 masker igjen å sy fast (alt etter hvor stor delen er og hvor mye ekstra fyll som skal i) så fyller jeg hulrommet. Det kan være en god idé å fylle i mer enn ved første øyekast, for når et barn leker med det ferdige prosjektet så samler fyllet seg og resultatet blir en litt slapp bamse/dukke – og det er jo kjedelig.


Jeg liker best å bruke fyllevatt fordi det er mykt og enkelt å forme.


7. Smør deg med tålmodighet

Det viktigste er å være tålmodig! Tålmodighet med deg selv og tålmodighet med prosjektet. Øvelse gjør mester og selv blir jeg overrasket over hvor raskt det går nå når jeg har montert i over tre år.

Montering tar tid, men hvis man gir det tid blir det som regel veldig fint 😊


Dette var noen av mine gode råd. Hvis du har noen gode råd du vil anbefale for å hjelpe andre så skriv dem gjerne i kommentarfeltet.

Kos deg med de nye amigurumiprosjektene dine!


Hjertelig hilsen

Eva


 

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

27 kr.

Stoppenåler – 3 stk - Clover

86 kr. Ikke på lager