JA du leste riktig – amigurumi! Det er ikke et ord som bare ruller av tungen, og du er kanskje i tvil om hvordan man uttaler det – men det er heldigvis ikke så viktig. Til gjengjeld er det viktigere at du vet hva det er hvis du skal få noe ut av dette innlegget ;-) La meg begynne med å presentere fenomenet:

Kosete og søte kosedyr

Amigurumi er et japansk ord som dekker flere design av små kosete dyr. Løst oversatt betyr amigurumi små heklede eller strikkede kosebamser med fyll – ami betyr heklet/strikket og nuigurumi betyr kosete/søte dyr/bamser/dukker. Sjekk f. eks. ut denne søte oppskriften på Teddy Bamser. Den er SÅ søt og lever virkelig opp til Amigurumi-navnet ;-)

Nå vet du hva amigurumi er, så la meg fortelle deg litt om teknikkene som brukes, dyrenes utseende og hvilke materialer de kosete kreasjonene krever, og sist men ikke minst – hvordan du best mulig kan få til monteringen. Jeg kan dessverre ikke hjelpe med strikketeknikker, men jeg vil forsøke å guide deg gjennom de generelle hekleteknikkene.

Hva skal du kunne?

Den viktigste teknikken å kunne når du hekler amigurumi er magisk ring. Å kunne lage magisk ring er forutsetningen for å hekle rundt, og det er derfor uunnværlig i amigurumi. Tidligere har jeg skrevet et innlegg om hvordan man mestrer den magiske ringen - les det her. Du bør kunne lage en magisk ring siden amigurumi alltid har elementer hvor det skal hekles rundt. Det f. eks. være hodet på en bamse, lange ører på kaninen eller potene til en katt. Når du hekler med en oppskrift vil det alltid stå oppført hvor mange masker du skal ha i den magiske ringen for hvert element. Magisk ring er ikke den eneste teknikken som er avgjørende for prosessen. 

Du klarer deg ikke uten økninger og inntak/felling. Jeg har skrevet to innlegg hvor jeg går i dybden med hver teknikk og gir deg forskjellige tips til å oppnå best mulige resultat. Her kan du se hvordan du lager de perfekte økninger, og her kan du lese om inndragninger. Man bruker som oftest enkle fastmasker, så hvis du allerede kan lage dem er du godt på vei mot å lage ditt første kosedyr!

Farveskift kan være problematisk! I amigurumi hekler du som regel i spiral, og det kan gi noen veldig grimme overganger i fargeskiftet. 

Selv har jeg hatt suksess med to forskjellige metoder:

1. Avslutt hver omgang med en kjedemaske og start nye omganger med en luftmaske. Det betyr at du hele tiden hekler en ny omgang, i stedet for å fortsette rundt og rundt i spiral. På den måten starter fargeskiftet med en ny omgang og ikke som en fortsettelse på forrige omgang. Sånn som dette 👇

Etter at du har avsluttet omgangen med en kjedemaske og luftmaske, starter du med en ny omgang hvor det skiftes farge.

Legg den nye fargen rundt om nålen og trekk garnet gjennom de to løkkene på nålen. Du har nå skiftet farge.

Fortsett som normalt. Når du når enden av omgangen lager du én kjedemaske i 1. fastmaske og starter den nye omgangen med én luftmaske. 

1. Hvis du IKKE vil avslutte hver omgang, men følge oppskriften så kan du det. Det krever bare litt mer innsats. Det er min favoritt metode fordi jeg foretrekker å hekle i spiral fremfor å avslutte hver omgang. Når det er på tide å skifte farge så kan du lage en kjedemaske og klippe garnet (hvis du er helt ferdig med denne fargen). Deretter setter du den nye fargen fast et vilkårlig sted på omgangen. Det betyr at du starte en ny omgang igjen og dermed får en noenlunde fin overgang. Det kan du gjøre hver gang du skifter farge. Du kan med fordel feste den nye fargen fast forskjellige steder på omgangen – hvilket fører til en del hefte-arbeid, men hvis du trekker garnendende med inn i arbeidet så er det ikke så vanskelig. Sånn her 👇

Fest den nye fargen fast et tilfeldig sted på omgangen.

Lag én luftmaske.

Fortsett som vanlig og avslutt omgangen med en kjedemaske i 1. luftmaske. Fortsett i spiral med kun en kjedemaske i denne omgangen.

Hvordan skal det se ut?

 Amigurumi kan se ut akkurat som du vil. De originiale amigurumi har alltid en veldig koselig og søt look. Det koselige preger de fleste oppskriftene man kommer over. Slik som denne oppskriften på Sjiraffen Gigi – det er en oppskriftspakke som inneholder alt du trenger til å hekle søte giraffer.

Hva med materialer?

De mest brukte materialene til amigurumi er nesten alltid bomullsgarn samt en passende heklenål. Det er viktig at det ikke blir for store hull i hekletøyet slik at fyllet faller ut. Jeg anbefaler en nål på str. 2,5 mm, men hvis du hekler veldig løst kan du alltids gå ned en størrelse til 2,00 mm. Hvis du lurer på hvilket garn som passer best til amigurumi vil jeg anbefale Rainbow. Rainbow er kjempe fint og finnes i 60 forskjellige farger! Videre trenger du bamsefyll. Hvis du hekler til babyer kan sikkerhetsøyne være en god idé, da små barn og babyer har en tendens til å putte ting inn i munnen ;-) Hvis du vil brodere øynene direkte på bamsen trenger du noen garnrester og en stoppenål.

Jeg foretrekker Clover Soft Touch 2,5 mm til amigurumi. Denne nålen ligger godt og fast i hånden og det er nesten uunnværlig når man jobber med så små og detaljerte hekleprosjekter.


 

Det kan være det bare er meg som synes det er vanskelig å montere alle de små delene... Men det kan gjøres litt enklere ved å bruke knappenåler til å holde ører, snuter, armer osv. på plass. Du sørger dermed for at hver del sitter samme sted på begge sider og at bamsen blir symmetrisk – selv om det selvfølgelig er sjarmerende med asymmetriske kreasjoner. Det prøver jeg i hvert fall å innbille meg ;-)


Kjærlig Hilsen

Josefine, Hobbii


Spar 30%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

19 kr.  27 kr.