Har du sett Rainbow-serien vår og tenkt: "hva betyr egentlig de kryptiske tallene i navnet, mon tro?"

Tallene er - kort fortalt - en gammel metode til å angi et garns tykkelse. Metoden kan ha forskjellige navn avhengig av land og region, men er ofte kjent som “count”-systemet.

Count-systemet bruker tall til å angi tykkelsen på garnets individuelle tråder samt antall tråder brukt i garnet.

Det første av de to tallene (tallet før skråstreken) angir tykkelsen på en enkelt garntråd, mens det andre tallet (etter skråstreken) står for antallet av enkelte tråder man har spunnet garnet av. 

I gamledager ble systemet brukt til mange forskjellige garn, og derfor kunne du f.eks. finne 8/2 bomullsgarn, 20/2 lingarn og 6/3 ullgarn. 

I dag er count-systemet for det meste erstattet av nye standard-kategorier for tykkelser, som du kan se i tabellen under: 


Selv om produsenter for det meste bruker de nye standardene er det noen som også angir tykkelsen på bomullsgarn etter det gamle count-systemet.

Hos Hobbii gjør vi det også, som du kan se på banderolene under. Du finner både strikkefasthet samt anbefalte pinne- og heklenålstørrelser, men vi har også inkludert 8/4, 8/6 og 8/8 på banderolene.


8/4-garn er altså spunnet av 4 tråder i tykkelse 8, og garnet hører til kategorien Super Fine.

8/6-garn er spunnet av 6 tråder i tykkelse 8 og hører til kategorien Fine.

8/8-garn er spunnet av 8 tråder i tykkelse 8 og hører til kategorien Light

På bildet under ser du Rainbow Cotton 8/4 (øverst), Rainbow Cotton 8/6 (i midten) og Rainbow Cotton 8/8 (nederst). Som du kan se er de enkelte trådene som garnet er laget av like tykke, men 8/4 er laget av 4 tråder, 8/6 av 6 tråder og 8/8 av 8 tråder som er spunnet sammen.


8/6 er altså 1½ gang så tykt som 8/4, mens 8/8 er dobbelt så tykt som 8/4. På dette bildet kan du se forskjellen i tykkelse 👇Hvorfor er det viktig å vite tykkelsen på garnet?

Når du skal kjøpe inn garn til et prosjekt er det helt essensielt at du velger garn av den riktige tykkelsen. Det er nemlig sånn du forsikrer deg om at du oppnår den riktige hekle- eller strikkefastheten og dermed også den riktige størrelsen på prosjektene dine. 

Under ser du forskjellige prøvelapper. Alle tre er laget med det samme antall masker og rekker, men fordi garnet har forskjellige tykkelser blir maskene, rekkene og dermed hele prosjektet større jo tykkere garnet er. Prøven helt til venstre er laget med 8/4, den i midten med 8/6 og den til høyre med 8/8.


Hvis du vil vite tykkelsen på garnet vårt kan du alltid finne det på hjemmesiden vår rett under produktbildene. Du kan også finne det på banderolene. 


OBS: Selv om tykkelsen er angitt ut fra standardiserte kategorier er det alltid en god idé å sjekke den angitte strikkefastheten på garnet også - bare for å være på den sikre siden.

Hvis du skal strikke eller hekle etter en oppskrift er det også alltid en god idé å lage en strikke- eller hekleprøve. Det er fordi strikkefastheten, og dermed størrelsen på det endelige prosjektet, også kommer an på hvor løst eller stramt du strikker/hekler.


Les mer her om hvorfor du aldri bør droppe strikkeprøven.


Hva kan jeg bruke 8/4, 8/6 og 8/8-bomullsgarn til?

Bomullsgarn er utrolig allsidig. Det kan brukes til både strikking og hekling, det er slitesterkt, og det tåler å vaskes i vaskemaskinen. Dessuten er ren bomull ganske formfast. Det betyr at det holder godt på formen, og du risikerer mindre formendring etter bruk og vask.

Vi har mange oppskrifter på håndklær, kjøkkenkluter og grytelapper laget i bomull, fordi det tåler daglig slitasje. F.eks. er denne kluten laget med Rainbow Cotton 8/4. Den kan lastes ned gratis her


Dessuten er rent bomullsgarn fantastisk til amigurumi-prosjekter! På grunn av garnets struktur holder det godt på formen, så heklede kosedyr og dukker lettere får den riktige fasongen uten å bli slaskete. 

Mange amigurumi-oppskrifter er laget basert på 8/4 bomullsgarn, men en gang imellom er de også laget av 8/6 og 8/8 bomullsgarn. 

Du kan f.eks lage Nesehornet Hollie i bomullsgarn 🎀 I oppskriften anbefaler vi Rainbow Cotton 8/4, men du kan fint lage det i 8/6 eller 8/8 hvis det skal være større. Bare husk at garnforbruket øker hvis du bruker et tykkere garn.


Bomull fungerer også virkelig fint sammen med følgetråder. Det kan du f.eks. se her i vår egen Tender Tallulah-oppskrift, der det brukes Rainbow Cotton 8/4 i fargen Antique Rose (061) sammen med en tråd Mohair Delight i Light Pink (17). Her danner Rainbow Cotton 8/4 en god base, som er pustende og gir struktur, mens Mohair Delight gir et mykt og fluffy utseende.


Er du klar til å utforske det store utvalget vårt av 8/4, 8/6 og 8/8 garn?

Jeg vil alltid anbefale den klassiske Rainbow Cotton-kolleksjonen vår hvis du vil kaste deg ut i det. Du kan se Rainbow Cotton her i 8/4-, 8/6- og 8/8-versjon

Vi har laget noen fine pakker med flotte fargekombinasjoner også. De er perfekt hvis du skal bruke flere farger i et prosjekt og har problemer med å finne ut hva som passer sammen. 

Jeg har i hvert fall selv opplevd å stå i en situasjon der jeg skulle finne noen gode pastellfarger til et teppe jeg skulle lage, og da var det virkelig praktisk å bare kunne gripe en sånn pakke

Rainbow Cotton 8/4 og 8/8 kommer også med fargeskift hvis det skal skje litt mer i prosjektene dine. Jeg kan slett ikke få nok av fargen Emma (08), som har mange fine vårnyanser.


Hvis du skal lage et stort prosjekt kan du prøve Cotton Kings Cone 500 i stedet for. Det er den samme fine garnkvaliteten, bare i store spoler på hele 1700 meter!

Klikk her for å se hele det store utvalget vårt av 8/4 garn, eller her for å se 8/6 garnet vårt og her for å sjekke ut alt 8/8 garnet vårt.  


Har du noen prosjekter du vil lage med Rainbow Cotton? Fortell oss om dem i kommentarfeltet under 👇 


 

Rainbow Cotton 8/8 - Hobbii

100% Bomull

28 kr.