Vi setter i gang med den aller første delen av oppskriften. Jeg holder deg i hånden hele veien med videoer og gode forklaringer. Dessuten får du tips og tricks til din fremtid som hekler - uansett om du er nybegynner eller litt mer erfaren. Så deilig at du har lyst til å kaste deg ut i heklingens store verden med Hobbiis koselige hekleskole! Jeg gleder meg til å hjelpe deg sakte men sikkert gjennom oppskriften på den klassiske brødkurven vår i båndgarnet Ribbon.

Før vi setter i gang med å hekle brødkurven vil jeg begynne med å gi deg noen tips med på veien som du garantert kan bruke i din kommende heklekarriere. 


Hekleprøven

Når du kaster deg ut i et nytt prosjekt kan det være en veldig god idé å begynne med en hekleprøve. 

Man lager en hekleprøve for å sikre seg at heklefastheten passer, så prosjektet blir som forventet, og ikke minst så man er sikker på at man har nok garn. 

Det er spesielt viktig å lage en hekleprøve hvis man hekler klær eller annet som skal passe i størrelsen, men det er ikke alle prosjekter som krever en hekleprøve. Det er for eksempel ikke nødvendig for denne kurven. Du skal likevel være oppmerksom på at materialet blir fast nok, så du ikke ender opp med en brødkurv som er for slapp.

Hvis du synes det blir for stramt å hekle kurven med en 5 mm heklenål kan du gå opp i nålstørrelse så materialet blir litt løsere, men husk å være oppmerksom på at det ikke blir for løst. Kurven blir nemlig både finest og mest funksjonell hvis man hekler den så fast som mulig. 


Husk å strekke ut

Ribbon er et båndgarn som kan være veldig hardt å hekle med. Hvis du husker å ta en pause innimellom skal det nok gå bra - du skal jo uansett tanke opp med drikkevarer eller klappe et kjæledyr en gang imellom. Du kan også gjøre forskjellige strekkeøvelser hvis du føler behov for det.


Disse fire øvelsene er spesielt gode for heklere:

 1. Strekk den ene armen frem og bøy håndleddet oppover. Plasser den andre hånden på fingrene og press lett bakover.
 2. Strekk den ene armen frem og bøy håndleddet nedover. Plasser den andre hånden på fingrene og press lett bakover.
 3. Knyt hånden og roter håndleddet først den ene veien og så den andre veien.
 4. Fold hendene på ryggen, len deg fremover og før armene oppover. Litt om grepet om heklenålen

Det finnes hovedsakelig to forskjellige måter å holde heklenålen på, nemlig det man kaller knivgrep og det man kaller blyantgrep. I de fleste tilfeller er grepene like gode, og det handler mest om hva som er mest komfortabelt for håndarbeideren. Her ser du hvordan du holder heklenålen med knivgrep (til venstre) og blyantgrep (til høyre).


TIPS! Det er noe for seg selv å arbeide i Ribbon. Her er det en god idé å bruke hele armen i forhold til bare hånd og håndledd, og derfor kan det være lettere å bruke knivgrep enn blyantgrep. Det gir mindre tretthet og mindre behov for pauser, noe som gir mer hekletid!


La oss komme i gang med oppskriften

La oss kaste oss ut i det og sette i gang med kurven din! Jeg tar deg i hånden og veileder deg gjennom oppskriften på beste måte, så du ender opp med en flott kurv som du garantert blir glad i. Vi begynner med å gjennomgå hvordan du lager bunnen. 

La oss sette i gang!


I denne delen skal du bruke teknikkene

 • Magisk ring (forkortes mr)
 • Fastmaske (forkortes fm)
 • Bakerste maskebue (forkortes bmb)


Bunnen

Jeg gjennomgår oppskriften på den lille kurven, men fremgangsmåten er nøyaktig den samme for den store. Det er bare flere omganger på den store kurven enn på den lille.

Vi begynner med å lage en magisk ring og hekle Omgang 1 i den magiske ringen. Forklaring på Omgang 1 kommer lenger nede. 

I videoen under kan du lære på lage en magisk ring:


Videotips! Klikk på “Innstillinger” (det lille tannhjulet under videoen ⚙) for å skifte språk på undertekstene. Du kan også justere hastigheten, hvis du har bruk for å se teknikken i et saktere tempo.

Les mer om den magiske ringen her.

OBS! I videoen blir det heklet 6 fastmasker i den magiske ringen. Du skal hekle det antall masker som står oppgitt i Omgang 1.

TIPS: En magisk ring kan godt være litt vanskelig å lage når man er nybegynner, men som med så mye annet er det bare et spørsmål om øvelse, så ikke gi opp! Du vil garantert være glad for å kunne den senere i heklekarrieren din ;-)

Hvis den byr på altfor mange problemer kan du i stedet lage 4 luftmasker som du samler til en ring med en kjedemaske (trykk på kjedemaske for å se hvordan man lager en sånn en). Deretter hekler du Omgang 1 i luftmaskeringen i stedet for den magiske ringen. 


Omgang 1 (hekles i den magiske ringen)

 • Hekl 8 fastmasker

Sånn lager du en fastmaske:


Du kan lese mer om fastmasker her.

TIPS: Sett en maskemarkør i den første masken din (den første fastmasken du hekler i den magiske ringen), så blir det lettere å holde oversikt over hvor du er på omgangen.

Sånn! Nå har du heklet første omgang av kurven din. Fra nå av skal du hekle i maskene fra siste omgang i stedet for i den magiske ringen.


Omgang 2

 • Hekl 2 fastmasker i hver maske. Dette kalles en økning. Se evt. videoen under.
 • Du har nå 16 masker på omgangen din. Lær å telle masker i videoen lenger nede.

Sånn lager du en økning i fastmasker:


Sånn teller du masker:

Omgang 3

 • Hekl 1 fastmaske i neste maske.
 • Hekl 2 fastmasker i neste maske.

Gjenta de to punktene over omgangen ut. Du har nå 24 masker på omgangen din.


Omgang 4

 • Hekl 1 fastmaske i de neste 2 maskene.
 • Hekl 2 fastmasker i neste maske.

Gjenta de to punktene over omgangen ut. Du har nå 32 masker på omgangen din. 

Hurra! Nå har du heklet de første fire omgangene og er godt i gang med din aller første brødkurv. Det er hardt - men kjekt - arbeid, så kanskje det snart er på tide med en liten pause? Finn deg noe å drikke, gjør noen strekkeøvelser og husk å klappe deg selv på skulderen.


Omgang 5

 • Hekl 1 fastmaske i de neste 3 maskene.
 • Hekl 2 fastmasker i neste maske.

Gjenta de to punktene over omgangen ut. Du har nå 40 masker på omgangen din. 


Omgang 6

 • Hekl 1 fastmaske i de neste 4 maskene.
 • Hekl 2 fastmasker i neste maske.

Gjenta de to punktene over omgangen ut. Du har nå 48 masker på omgangen din. 


Omgang 7

 • Hekl 1 fastmaske i de neste 5 maskene.
 • Hekl 2 fastmasker i neste maske.

Gjenta de to punktene over 7 ganger

 • Hekl 1 fastmaske i de siste 6 maskene.

Du har nå 55 masker på omgangen din.

Det er viktig at du har et ulikt antall masker før du går videre til å hekle siden på kurven. Det spiller nemlig en rolle for det mønsteret du skal hekle.

Nå er du ferdig med bunnen, og jeg synes du fortjener en god pause. Du er allerede halvveis med den fine kurven din.

Hvis du har fått blod på tann og har lyst til å gå rett videre til den store kurven, så hekler du bare Omgang 7 som normalt. Deretter gjentar du fremgangsmåten beskrevet i Omgang 2-4 frem til du når Omgang 10. På Omgang 10 følger du fremgangsmåten beskrevet på Omgang 7, bare med 8 masker mellom økningene og til slutt med 1 fastmaske i de siste 9 maskene.


Gå videre til Del 2 >>