I denne første delen lærer du to teknikker som du senere skal bruke til Simple Lines sjalet. Jeg veileder deg med videoer og grundige forklaringer. Du skal også i gang med heklenålen når du skal hekle din aller første hekleprøve.


Jippi, du har valgt å kaste deg ut i å hekle med Hobbiis koselige hekleskole og vårt deilige Simple Lines Sjal! Jeg gleder meg til å introdusere deg for denne deilige hobbyen samtidig som du får laget deg et fantastisk sjal, maske for maske. 

I denne delen lærer du teknikkene

  • Luftmaske (forkortes lm)
  • Vendemaske (forkortes vm)
  • Stavmaske (forkortes stv)

Husk hekleprøven

Det første du skal gjøre er å lage en hekleprøve. En hekleprøve er en firkant laget med det garnet og den masketypen du skal bruke til prosjektet ditt. Den skal hekles med den største heklenålen som er oppgitt i oppskriften. Med en hekleprøve kan du nemlig måle om du har det riktige antall masker på 10x10 cm. Det gjør du for å sikre at det ferdige prosjektet ditt blir riktig størrelse, og ikke minst at du har nok garn.

Heklefastheten i denne oppskriften:

  • 22 stavmasker x 9 rader = 10x10 cm

En hekleprøve skal helst være litt større enn de 10x10 cm, fordi de første maskene og de siste maskene på en rad ofte blir løsere eller strammere enn selve fastheten. Det samme gjelder de første og siste radene på prøven. For å ta høyde for dette lager jeg alltid 10 masker mer enn det antallet jeg skal ha på 10x10 cm. Til denne oppskriften ville jeg lage en prøve på 32 masker. 


Sånn lager du en hekleprøve

Det første du skal gjøre er å lage en luftmaskerad tilsvarende det antall masker prøven din skal være på:

I videoen under kan du se hvordan du hekler fastmasker:

Videotips! Klikk på “Innstillinger” (det lille tannhjulet under videoen ⚙) for å skifte språk på undertekstene. Du kan også justere hastigheten, hvis du har bruk for å se teknikken i et saktere tempo.

Du kan lese mer om luftmasker her.

TIPS: Lag luftmaskeraden med en heklenål som er et halvt nummer større enn den du skal bruke til selve prosjektet. Luftmaskeraden kan nemlig bli veldig stram og derfor være vanskelig å hekle tilbake i. Når du skal lage selve prøven/prosjektet skifter du til den heklenålen du skal bruke til prosjektet.

For at sidene på hekleprøven skal bli like høye som resten av prøven skal garnet - så å si - “opp i høyden”. Det gjør du ved å tilføye 3 luftmasker som tilsvarer høyden på en stavmaske.

Nå er du klar for å hekle tilbake langst luftmaskeraden og dermed begynne på hekleprøven. Lag en stavmaske i fjerde luftmaske fra nålen (garnet rundt heklenålen teller ikke med), fortsett deretter med en stavmaske i hver luftmaske. 

I videoen under kan du lære hvordan du hekler stavmasker:

Du kan lese mer om stavmasker her.

Vend så prøven med 3 luftmasker (disse maskene kalles vendemasker (vm) og lages i starten av hver nye rad) og lag en stavmaske i hver maske. Fortsett sånn til hekleprøven er ferdig. Siden hekleprøven skal være på 9 rader lager du fire rader til, så du i alt hekler 13 rader. Så får du det beste utgangspunktet å måle på.

Nå måler du 10x10 cm midt på prøven.

Hvis heklefastheten din ikke passer med det som står i oppskriften skal du enten gå opp eller ned i størrelse på heklenålen til du treffer den riktige fastheten. 

Har du for få masker og/eller rader på de 10 cm? Prøven din har blitt for stor, og det er fordi du hekler løst. Derfor skal du bruke en mindre nål og prøve igjen.

Har du for mange masker og/eller rader på de 10 cm? Du hekler stramt, og derfor fyller maskene for lite. Du skal prøve deg med en større nål.

Passer heklefastheten din? Perfekt!

Du kan lese mye mer om fasthet i blogginnlegget vårt Hekleprøven: Sånn måler du heklefastheten din.

Så er vi klar til å sette i gang med det fine sjalet!

Gå videre til Del 2 >>