Er du usikker på hvordan du skal måle heklefastheten din riktig? Ikke vær redd, vi har alle sammen vært der! I dette blogginnlegget kan du lære alt om heklefasthet og den berømte hekleprøven, så finn frem heklenålen og la oss sette i gang!



Når du skal begynne på et nytt hekleprosjekt er hekleprøven din beste venn. Les videre og lær hvorfor.

I dette blogginnlegget får du svar på:

  • Hva er en hekleprøve?
  • Hvorfor du skal bruke tid på en hekleprøve.
  • Hvordan du hekler en hekleprøve.
  • Hvordan du måler hekleprøven din.

Vil du gjerne bare gå rett til den delen der vi forteller deg hvordan du skal gjøre det? Så klikk her.


Hva er en hekleprøve?

En hekleprøve er en liten heklet lapp som hjelper deg med å måle heklefastheten din. Altså hvor stramt eller løst du hekler. 


Derfor skal du lage en hekleprøve

Det er viktig at du måler heklefastheten din for å kunne være mer sikker på at hekleprosjektene dine blir som forventet. Hvis du ikke måler heklefastheten din risikerer du å ende opp med et ferdig prosjekt som er for stort eller smått i forhold til oppskriften din. Åh, for en skjebne!

Dessuten kan heklefastheten din hjelpe deg med å finne alternative garn som du kan skifte garnet i oppskriften ut med. Så det er absolutt verdt tiden å måle heklefastheten din. 


Sånn lager du en hekleprøve 

Når du skal hekle en hekleprøve skal du bruke samme garn og heklenål som du planlegger å bruke - eller som er angitt i oppskriften din. Størrelsen på en hekleprøve skal typisk være rundt 10 cm x 10 cm.

Typen masker i hekleprøven din avhenger av den hekleoppskriften du ønsker å følge. For å være sikker på at den målte heklefastheten er riktig er det en god idé å hekle et par ekstra masker og rekker. Så kan du måle i midten av prøven din og unngå de ytterste maskene, som godt kan variere litt fra heklefastheten din. 


Hvis du for eksempel skal lage en hekleprøve med stavmasker kan du gjøre følgende:

  1. Lag en luftmaskekjede tilsvarende det antall masker prøven din skal være på. Husk å legge til de ekstra rekkene.
  2. Tilføy 3 luftmasker for å få hekleprøven “opp i høyden”. Nå er du klar til å begynne på selve hekleprøven.
  3. Lag den første stavmasken i 4. luftmaske etter nålen. Her teller ikke den løkken som er rundt heklenålen med. Fortsett med en stavmaske i hver luftmaske.
  4. Snu prøven med 3 luftmasker. Disse tre maskene kalles vendemasker, vm, og lages i begynnelsen av hver rekke. Fortsett til hekleprøven din er ferdig.
     
Tips til luftmasker! Bruk en heklenål som er et halvt nummer større enn den du skal bruke til prosjektet ditt. På den måten unngår du at kjeden med luftmasker blir for stram. Når du begynner på stavmaskene skifter du tilbake til den planlagte heklenålen. 


Sånn måler du heklefastheten din

Nå er tiden inne for å måle heklefastheten din. Du trenger en linjal eller et målebånd til dette.

Du måler heklefastheten din ved å telle det antall masker og rekker som kan være på 10 cm x 10 cm. Dette er heklefastheten din.

Du kan vurdere å skaffe en fasthetsmåler, som ofte er en del av en heklenål- og strikkepinnemåler (se f.eks. denne). Det er veldig enkelt: Du legger bare rammen oppå hekleprøven din og teller antallet masker og rekker. 

Deretter kan du sammenligne heklefastheten din med fastheten i den oppskriften du gjerne vil følge.

Hvis heklefastheten din er større eller mindre enn oppskriftens heklefasthet kan du prøve med en heklenål i en annen størrelse for å prøve å treffe fastheten i oppskriften.

  • Hvis hekleprøven din er for stor skal du prøve med en heklenål i en mindre størrelse. Lag en ny hekleprøve og se om den nye nålen passer bedre til oppskriftens heklefasthet.
  • Hvis hekleprøven din er for liten skal du prøve med en heklenål i en større størrelse. Lag en ny hekleprøve.
  • Hvis hekleprøven din passer til oppskriftens heklefasthet er du klar til å sette i gang. Hurra!!

Varierer maskene dine i størrelse? Les blogginnlegget vårt om hvordan du oppnår en jevnt heklefasthet i prosjektet ditt. Du finner det her.