Har du en sportsfan i livet ditt? Kanskje et lite barn som aldri kan få nok av Disney-film? Eller en bestemor som elsker tulipaner? Alt dette og mye mer kan du gi liv med C2C-teknikken - med den kan du nemlig designe logoer, bilder, tekst og mye annet som kan skape glede hos dem du er glad i ✨ 

 

Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan designe med C2C-teknikken 👆

Og det eneste du trenger er garn, en heklenål og, ja, din egen kreativitet. Nåvel, det er selvfølgelig noen trinn du skal gjennom før du kan svinge heklenålen:

  • Forstå teknikken
  • Design prosjektet ditt
  • Regn ut garnforbruket

Her får du en guide til hvert eneste trinn ❤

 

Forstå teknikken. Hva er C2C?

C2C står for "corner to corner", eller "hjørne til hjørne." Navnet kommer av teknikken der du hekler små firkanter diagonalt fra hjørne til hjørne. Underveis skifter du farge for å skape mønstre, bokstaver og bilder. 

Resultatet er en stor firkant skapt av en masse små firkanter, litt som de rutete heftene man hadde i mattetimene på skolen, eller pixler på en TV-skjerm. Her blir firkantene bare laget av garn, og til sammen kan de bli til et teppe, et putetrekk, dekkeservietter, ja, nesten hva som helst.

Her finder du en videoveiledning som forklarer hvordan du lager C2C.

Hvis du foretrekker skriftlige instruksjoner har vi noen fine oppskrifter med tekst og bilder som kan hjelpe deg i gang. F.eks. er kjøkkenklutene du ser under her laget med C2C.

Du kan finne oppskriften helt gratis 👉 her 👈


Før du setter i gang med å designe dine egne verk skal du også ha styr på fargeskiftene. Det er nemlig sammensetningen av firkanter i forskjellige farger som skaper bilder og mønstre.

Hvis du allerede har erfaring med teknikken kan du fint hoppe over veiledningen. Hvis teknikken er ny for deg vil jeg anbefale at du øver deg på C2C samt fargeskift med C2C.

Du kan finne skriftlige instrukser til fargeskift under her 👇

Fargeskift utføres ved at første luftmaske i den nye firkanten lages med den nye fargen. I stedet for å lage luftmasken som normalt stikker du nålen ned i firkanten og henter den nye fargen med opp. Deretter lager du luftmaskene dine og kan nå hekle videre med den nye fargen.

Den fargen du etterlater er nå “låst” og venter på deg til du er ferdig med raden, snur arbeidet og begynner på en ny rad. Derfra kommer du tilbake til den gamle fargen din og kan plukke den opp hvis du skal bruke den fargen igjen. På den måten unngår du å feste en masse ender. Du kommer dog til å holde på med flere nøster garn samtidig. 



Når du har kontroll på teknikkene er du klar til å designe ditt eget verk 🤩

 

Design prosjektet ditt

Her får du lov til å slippe kreativiteten løs. Nå skal du nemlig designe motivet ditt! Til dette trenger du rutepapir og noe å tegne med. Ved hjelp av dette skaper du diagrammet ditt, som du skal følge når du hekler.

 

TIPS: Hvis du ikke er så glad i penn og papir kan du bruke digitale programmer i stedet for, som f.eks. Microsoft Paint. Dessuten kan du finne forskjellige pixel-tegneprogrammer til de fleste iPhones og Android-telefoner.



Før du begynner å tegne skal du ta noen viktige beslutninger om designet ditt:

 

Hvor stort skal det være?

Størrelsen er med på å bestemme rammene for designet ditt, så du er sikker på at putetrekket ikke blir for stort, eller at teppet ikke blir for lite til å dekke både føtter og skuldre.

Her vil jeg anbefale at du lager en hekleprøve så du vet hvor stor hver firkant kommer til å bli. 

 

Hekleprøven kan du lage sånn:

Skaff deg et nøste av det garnet du har tenkt å bruke til prosjektet ditt - eventuelt et nøste av et garn i samme tykkelse.

Med garnet lager du en prøve som er 5 firkanter i høyden og 5 firkanter i bredden (25 firkanter i alt). Når prøven er klar måler du hvor høy og bred prøven er og deler deretter med 5:


  • Høyden på prøven / antall firkanter (5) = høyden på 1 firkant
  • Bredden på prøven / antall firkanter (5) = bredden på 1 firkant


Firkantene bør være like høye som de er brede, men det er en god idé å sjekke begge deler for å være sikker. Hvis høyden er litt større enn bredden eller omvendt kan du bare finne gjennomsnittet av de 2. 

Heretter skal du bestemme deg for hvor stort prosjektet ditt skal være. Med dette kan du regne deg frem til hvor mange firkanter prosjektet ditt skal bestå av i høyden og bredden. 


Regnestykket ser sånn ut:


  • Prosjektets mål / firkantens mål = antall firkanter


Skal du f.eks. designe et teppe som skal være 200 cm høyt og 100 cm bredt, vil regnestykket se sånn ut:


  • Høyde = 200 / firkantens mål
  • Bredde = 100 / firkantens mål


Dette blir det antall firkanter du har til designet ditt. Nå skal du bare finne frem papir - eller et digitalt program - og sikre at det har samme antall firkanter som prosjektet ditt skal ha. Dette blir det lerretet du kan utfolde deg på når du tegner. 

 

Hvilke - og hvor mange - farger vil du bruke?

Her er det viktig å være realistisk og kunne begrense seg. Velger du f.eks. å lage et komplekst design med 20 farger blir det mer tidkrevende å hekle, siden du skal bytte mellom mange farger. 

 

Nå er du klar til å designe motivet ditt:

Med de valgte fargene og lerretet ditt er du klar til å kaste deg ut i det! Hvis du mangler inspirasjon kan du prøve deg frem med et bildesøk på nettet. Du søker bare på det motivet, mønsteret, logoen osv. så har bruk for, kombinert med ordet “pixel” eller “cross stitch”.

Skal du f.eks. ha et blomstermotiv kan du skrive “blomster” og “pixel” eller “blomster” og “cross stitch” for å finne bilder som disse: 


Det samme gjelder bokstaver. De søker du frem ved å skrive f.eks. “alfabet” og “pixel” eller “alfabet” og “cross stitch”.

Hvis du ikke finner noe på ditt eget språk kan du prøve med engelsk, f.eks. “alphabet” og “pixel”.

Så er det bare å lage ditt eget design! Pass på å gjøre rettelser til du er fornøyd. Når du først har satt i gang med å hekle designet er det vanskelig å endre noe uten at det går ut over det stykke du allerede har heklet. 


Regn ut garnforbruk

Når du er fornøyd med designet ditt skal du skaffe garn. Her er det viktig at du skaffer nok av hver farge så du ikke går tom underveis. En av måtene å regne det ut på er å finne ut av hvor mye garn du trenger til én heklet firkant, og så regne ut garnforbruket ditt ut fra det.

Her kan du bruke den samme hekleprøven som du laget tidligere. Du rekker opp hele hekleprøven og måler lengden på garnet du brukte til prøven. Lengden av dette deler du på 25 (antallet av firkanter i prøven din) for å få det gjennomsnittlige garnforbruket per firkant.

 

Altså:

  • Antall cm garn brukt i alt / antall firkanter i alt = antall cm garn brukt per firkant.

 

Det er viktig at du tar deg tid til å lage de 25 firkantene og ikke nøyer deg med å lage en mindre prøve. Med den store prøven sørger du nemlig for å ta høyde for små endringer i heklefastheten samt det ekstra garnet som brukes på kjedemaskene på enden av hver rad. Hvis du bare lager noen få firkanter - som kanskje blir litt stramme - bruker du mindre garn enn du kanskje ville gjort normalt. Bruker du det tallet til utregningen din kommer du frem til et mindre garnforbruk per firkant og kan ende med å kjøpe for lite garn til prosjektet ditt.

 

HUSK: Du må også ta høyde for garnforbruket i fargeskiftene dine. Dette er dessverre umulig å regne ut siden det avhenger av hvor mange fargeskift det blir. Jo flere fargeskift, jo flere ender skal festes. Det avhenger også av om du velger å klippe garnet og feste endene eller om du foretrekker å “bære” garnet. 

Til en pute eller genser kan 20 gram ekstra av hver farge vanligvis være nok. Men hvis du f.eks. lager et stort teppe med mange fargeskift kan det være nødvendig med 100 gram ekstra av hver farge. Det er bedre å ha for mye garn til overs enn å gå tom underveis!

 

TIPS: Hvis du ender opp med garn til overs kan du finne litt inspirasjon til hva du kan bruke restene til her 👉 Restegenseren og andre gode resteprosjekter

 

Nå som du vet hvor mye garn du trenger til én firkant skal du regne ut hvor mange firkanter du skal lage i hver farge. Her skal du telle firkantene i de forskjellige fargene. 

For hver farge skal du finne ut av hvor mange firkanter du skal lage og så gange det med den garnmengden du trenger pr. firkant - altså den utregningen du nettopp har laget. 

 

Utregningen for hver farge blir sånn:

 

  • Antall firkanter * cm garn brugt per firkant = cm garn i alt for den gjeldende fargen.

 

Hvis du f.eks. trenger 200 firkanter i rød og du har regnet ut et garnforbruk på 30 cm per firkant, ser regnestykket ditt sånn ut: 

 

  • 200 firkanter * 30 cm garn per firkant = 6000 cm (eller 60 meter) rødt garn.

 

Vil du være helt sikker på at du har talt firkantene dine riktig? Det kan du enkelt gjøre ved å trekke dem fra det totale antall firkanter du skal bruke til prosjektet ditt.

Skal du f.eks. lage en pute som er 50 firkanter bred og 50 firkanter høy blir det: 

 

  • 50 * 50 = 2500 firkanter i alt.

 

Når du har talt alle firkantene kan du legge dem sammen og se om det blir samme antall som du skal bruke til hele puten. Hvis du ikke får det samme tallet har du talt feil. Hvis du likevel er tett på det korrekte antallet burde det ikke by på store problemer.

Når du har regnet ut hvor mye du trenger av hver farge er det bare om å gjøre å kjøpe det riktige antall nøster 🧶


Så skal det hekles!

Nå våkner prosjektet til live for alvor ✨ Her får du noen tips med på veien som kan gjøre arbeidsprosessen lettere: 


Lerretet ditt blir “manualen” din hele veien. For å holde oversikt over hvor langt du har nådd kan du med fordel krysse ut firkantene på manualen din underveis. Lag evt. en kopi av manualen din så du ikke ødelegger originalen. 


Hold styr på garnnøstene dine! Hvis du bruker flere farger vil du vanligvis være i gang med flere nøster samtidig. En måte å holde styr på nøstene så de ikke vikler seg sammen er å lage mindre nøster og klipse dem fast i prosjektet ditt med en klype. Eventuelt kan du slippe unna med å la nøstene ligge. Da er det bare viktig at du stopper opp når du er ferdig med en rad og bruker litt tid på å få system på nøstene igjen. Ellers risikerer du knuter! 😬 Her er garnholdere ganske praktiske siden de holder nøstene i posisjon så de ikke flyter rundt og triller inn i hverandre.



Tenk over om du vil bære fargene med deg eller om du heller vil kutte garnet og feste endene når du skal skifte farge. Jeg pleier vanligvis å bruke en blanding av de to teknikkene i C2C-prosjektene mine. Å bære garnet fungerer f.eks. best hvis det ikke skal bæres så langt. Hvis jeg til gjengjeld har gjort ferdig et stykke i en bestemt farge - og jeg ikke skal bruke den fargen lenger - velger jeg vanligvis å kutte garnet og feste endene.

Det samme gjelder hvis fargen som skal bæres er veldig forskjellig fra det andre garnet det skal bæres med. F.eks. med en gul og en blå kan fargen som skal bæres være vanskelig å skjule. 

På bildet under ser du hvordan en farge kan bæres. Du legger bare tråden langs maskene fra den forrige rekken. Når du arbeider på den nye rekken blir tråden lukket inne i de nye maskene og blir på den måten båret med videre. Her er eksempelet rødt og derfor svært tydelig. 



Ikke sett i gang med ditt eget design før du har helt styr på de grunnleggende C2C-teknikkene og har øvet godt på dem. Prøv deg f.eks. frem med en oppskrift som denne for å få øvet deg på fargeskift 👉[Kawaii Regnbue Pute].

 

Start i det små: et teppe kan fort ta flere måneder, mens en pute, en dekkeserviett eller andre småting kan være lettere å starte C2C-eventyret ditt med 😊

 

Sjekk arbeidet ditt underveis. Det er lett å la seg rive med og lage rad etter rad uten å sjekke hvordan det går. Men det kan koste deg enormt mye tid å skulle rekke opp igjen arbeidet for å rette en feil. Jeg stopper vanligvis etter hver rad og sjekker arbeidet nøye før jeg snur det og begynner på neste rad.

 

Fest endene dine underveis. Det er nesten umulig å unngå ender, og hvis du har mange farger ender du nok opp med en del. Men hvis du står med et ferdig arbeid med massevis av løse ender til slutt kan det være enormt vanskelig å ta seg sammen for å gjøre det ferdig.


Sist, men absolutt ikke minst:

Vær tålmodig! Når det går galt for meg er det vanligvis fordi jeg ikke er tålmodig nok. For det er akkurat det C2C-teknikken krever aller mest. Hvis du til gjengjeld har en god porsjon tålmodighet skal det nok gå bra - og hvis det går galt kan det alltid rekkes opp igjen.



 

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

27 kr.
Spar 21%

Heklenålsett - 14 størrelser - Hobbii

2 - 12 mm

699 kr.  889 kr.
Spar 7%

Garnholder i tre - Hobbii

269 kr.  289 kr.