Et temperaturteppe er et hyggelig prosjekt, hvor du hekler årets temperaturer etter en fargeskala – en rekke om dagen. Les alt du trenger å vite om det morsomme prosjektet her.


👆 1. Friends Cotton 8/4 er det perfekte bomullsgarn til et temperaturteppe (+100 farger!) 🌈 2. Bilder fra @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. ❄️ 3. Foretrekker du ull? Så bør du vurdere et temperaturteppe i Friends Wool. 😍 4. Bilde fra @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. 💜 5. Lag et temperaturteppe med deilige Amigo i 100% HB akryl. 🧶 6. Der går ikke lang tid før du kan nyte teppet ditt mens du fremdeles hekler på det! Bilde fra @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. 📸


Heklede tepper er en hit som alltid. Det er ikke mye som er koseligere enn å ta en lur under et deilig, mykt teppe – især ikke hvis det er et teppe du har laget selv. Det er bare en veldig spesiell følelse, synes du ikke?

Hvis du i tillegg er typen som ikke lar deg skremme av et stort hekleprosjekt (for la oss være ærlige, et heklet teppe tar MANGE timer med heklenålen i hånden!), så har vi et forslag til ditt neste teppe, nemlig et temperaturteppe!

Kanskje har du allerede sett de flotte temperaturteppene på sosiale medier? De fargerike teppene er kjempepopulære, og populariteten øker hvert år i januar, når vi nettopp har hoppet inn i et nytt år.

I dette blogginnlegget kan du lese alt du trenger å vite om temperaturtepper. Finn frem heklenålen – og la oss sette i gang!


Hva er et temperaturteppe?

Et temperaturteppe er et prosjekt hvor du i løpet av et helt kalenderår hekler i farger tilsvarende årets skiftende temperaturer, inntil du har et helt teppe. Hver dag hekler du en rekke (eller hver uke en seksjon) etter en fargeskala som du har bestemt på forhånd.

Trikset er at du hekler et teppe som avspeiler årets skiftende temperaturer. På denne måten kommer teppet til å fortelle en visuell historie. I slutten av året vil temperaturteppet ditt være et fantastisk minne om året som har gått.

Selv om året allerede er godt i gang, behøver du ikke å stresse over at du ikke har kommet i gang med temperaturteppet ditt enda. For du kan selv bestemme når du begynner på det – det kan like gjerne være i juni som i begynnelsen av januar. Kanskje er det til og med en spesiell grunn til at du ønsker å begynne på teppet ditt på en bestemt dato eller i en bestemt måned.


Mangler du inspirasjon til temperaturteppet ditt? På Instagram-profilen @temperatureblanket.2023 delte Emily og Nathalie temperaturteppe-prosjektene sine i 2023. Hopp inn og se hvordan prosjektene deres utviklet seg gjennom året 🫶 Her på garnkontoret er vi intet mindre enn dypt forelsket i de flotte prosjektene deres! WOW! 😍

📸 Bilder fra @temperatureblanket.2023. Psst! Emily er nå aktiv på sin nye profil @emmy_knits!


Dette trenger du

  • Et garn i din foretrukne kvalitet.
  • En heklenål i en størrelse som passer garnet.
  • Saks og nål.
  • En vær-app.


Velg et garn

Har du bestemt deg for å hekle et temperaturteppe? Så spennende!

Det første du bør tenke på før du begynner på teppet ditt er hvilket garn du ønsker å hekle det med. Velg den kvaliteten du liker best – da er du sikker på at du vil elske å pakke deg inn i det nye teppet ditt.

Foretrekker du f.eks. et allergivennlig akrylgarn, kan du vurdere et av våre Amigo-garn i HB akryl eller det fjærlette Kind Feather.

Skal det fremtidige teppet varme litt ekstra bør du overveie å hekle med et temperaturregulerende ullgarn som f.eks. Friends Extra Fine Merino eller Friends Wool.

Du kan også gå for Friends Cotton-garnene i 100% bomull eller Rainbow Bamboo, som består av en lekker og pustende blanding av bomull og viskose av bambus.

Tips! Gå også gjerne for et garn som har mange farger å velge blant, slik at du enkelt kan sette sammen en flott og nyansert fargepalett.




Hvor mye garn skal jeg kjøpe?

Det kan være vanskelig å vurdere hvor mye garn du trenger til teppet ditt. Her skal du overveie flere parametre: Hvor mange farger skal det være i fargeskalaen din? Hvor tykt er garnet du har valgt? Hvilket mønster vil du hekle teppet i?

Når du har svarene på disse spørsmålene kan du prøve å beregne omtrent hvor mye garn du trenger av hver farge. Du må vurdere om du vil være helt på den sikre siden i forhold til å ha nok garn i hver farge, eller om du fortløpende vil kjøpe inn mer garn etterhvert som du eventuelt går tom for enkelte farger.

Tips! Vær oppmerksom på at garnets nyanser kan variere hvis du kjøper garn med forskjellige innfarginger. Les mer om innfarging og lot-numre her.

Det er naturligvis umulig å forutse været et helt år i forveien, men du kan se på tidligere års temperaturer når du skal prøve å beregne garninnkjøpene dine.


Sett sammen en fargeskala

Så langt så godt! Nå er det tid for å gå i gang med den første delen av det kreative arbeidet: Du skal sette sammen en fargepalett til teppet ditt. Det gjør du ved å velge minst 8-10 farger av det valgte garnet og lage en tabell med et temperaturintervall til hver farge. Det kan for eksempel se slik ut:




Typisk setter man sammen en fargeskala med lyse, blå og lilla farger til lave temperaturer, som gradvis blir til oransje og røde farger ved høyere temperaturer. Tenk over hvilke farger som kan ende med å være ved siden av hverandre. Still deg selv spørsmålet: Hvor stor kan temperaturforskjellene være fra dag til dag eller fra uke til uke der du bor? På den måten unngår du at farger som ikke er harmoniske sammen, ender side om side.

Vurder også om du vil at fargene avspeiler temperaturen mest mulig, slik at kalde temperaturer er blå og varme temperaturer er røde? Eller er det en annen fargeskala som hjertet ditt banker mer for? Til slutt får du et lekkert teppe, og det ville vært veldig synd hvis du brukte utallige timer på det og du ikke liker fargene på teppet! Så vurder om det er en annen fargeskala som passer bedre inn i din stue.


TL Yarn Crafts guider deg i å sette sammen farger: 5 tips til å velge perfekte fargepaletter


Velg et mønster eller la deg inspirere av en oppskrift

Når du har valgt fargeskalaen din, må du velge et mønster. Det mest opplagte er at du hekler teppet i ett, rad for rad. Det kan for eksempel være et helt enkelt mønster som bestemorstriper. Og det er ellers ganske enkelt: Hver dag hekler du en ny rad som gjenspeiler dagens temperatur.

Du kan også kaste deg ut i et sikksakkmønster eller små bestemorruter. Her bør du imidlertid overveie om teppet blir for langt med en ny rad hver dag. Du kan i stedet hekle et bestemt antall rader hver uke.

Vil du bruje en oppskrift som utgangspunkt? Finn en oppskrift her!

Du kan også sette sammen et mønster med flere forskjellige rader, slik at arbeidet blir mindre repeterende.




Bruk en vær-app

Nå er du klar til å sette igang med temperaturteppet ditt! Men hvordan gjør man det riktig med temperaturene?

Du kan finne temperaturen for hver dag i vær-appen eller på nettet – eller du kan måle den selv i hagen din hvis du har utstyr til det. Og så er det superenkelt – du kan bare ta utgangspunkt i dagens gjennomsnittstemperatur (eller ukens, hvis du tar det uke for uke).


Lag et personlig temperaturteppe

Du setter selv rammene for temperaturteppet ditt. Dette blogginnlegget er kun til inspirasjon. Du kan bruke freestyle så mye du vil.

Du kan f.eks. velge å ta utgangspunkt i et år som har en personlig betydning for deg. Ville det ikke være søtt med et teppe som gjenspeiler barnets eller barnebarnets første leveår? Eller året du møtte partneren din eller giftet deg?

Tips! Med et Google-søk kan du raskt finne temperaturer fra tidligere år.

Du kan også velge å hekle teppet ditt basert på noe annet enn været. Du kan faktisk bruke akkurat den typen data du vil! Hva med et humørteppe?



📸 @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits.


Tips til temperaturteppet ditt 

  1. Lag et system. Det kan være til stor hjelp hvis du fra begynnelsen fikserer deg på en fargeskala, velger et garn og et mønster og bestemmer hvor mange rader pr. dag/uke. Da kan du bare lene deg tilbake og følge “reglene”.
  2. Slipp kontrollen. Du kan ikke styre været, så teppet ditt vil utfolde seg på sin egen helt unike måte. Og er det ikke fantastisk? Ditt teppe kommer til å være en nøyaktig gjenspeiling av temperaturen der nettopp du befinner deg gjennom året – og det vil ikke ligne andres tepper.
  3. Unngå stress. Det er ment å være et hyggelig prosjekt for året, så ikke stress hvis du kommer på etterskudd (eller hvis du plutselig mangler garn i riktig farge). Bare husk å skrive ned dagens temperatur, og så kan du ta frem prosjektet når du er klar igjen.


Foretrekker du et mindre prosjekt?

Hvis det å hekle et teppe virker som et overveldende og langvarig prosjekt, kan du enkelt overføre idéen om at vise årets skiftende temperaturer til et annet prosjekt. Kast deg f.eks. over et sjal eller et skjerf.


Lykke til med ditt kommende prosjekt! ❤️