Når man har brukt utallige timer på å strikke eller hekle et prosjekt kan bare tanken på å vaske det være ganske skremmende. I dette blogginnlegget får du en stor guide til hvordan du med få, enkle trinn kan vaske ull, og hvordan du passer godt på de ferdige prosjektene dine så de holder i mange år.


Ull er med sin varme og holdbarhet et populært garnvalg til både strikkede og heklede prosjekter. Men å vaske ull kan være en skremmende oppgave for både nybegynnere og erfarne kreative sjeler.

Vasker man ull feil kan det føre til at fibrene krymper og blir skadet. I denne trinn for trinn-guiden leder vi deg gjennom hele prosessen med å vaske ullprosjektet ditt. Følg de enkle trinnene for å passe godt på prosjektene dine, så de kan fortsette å være myke og flotte i mange år enda.

I dette blogginnlegget kan du lære:

  • hva du trenger
  • hvordan du vasker ull for hånd
  • hvordan (og når) du vasker ull i en vaskemaskin
  • hvordan du tørker ull ordentlig

Å vaske prosjekter med ull

Noe av det viktigste når det gjelder å passe godt på de heklede eller strikkede ullprosjektene dine er å vite hvordan du skal vaske dem på riktig måte. Ullfibre har en tendens til å samle opp skitt og oljer, noe som kan føre til at prosjektet mister formen eller blir stivt. 

Hvis du vasker prosjektet ditt riktig kan du sørge for at ullkreasjonen holder seg myk, fleksibel og flott. Dessuten fjerner vasken overskudd av fargestoffer eller kjemikalier som kan ha blitt brukt i fremstillingsprosessen av garnet.

Det er flere måter å vaske ullgarn på. Uansett hvilken metode du velger er det viktig at du bruker et skånsomt vaskemiddel eller ullsåpe (for eksempel denne) og unngår å bruke varmt vann og sterke kjemikalier. Pass på at du bruker en ullsåpe som er spesielt utviklet for ull, siden andre vaskemidler kan ødelegge fibrene. Prøv også å være så forsiktig som mulig når du vasker ull - unngå å gni eller vri fibrene, da det kan føre til at ullen tover.

Ved å følge disse enkle trinnene og ta den tiden du trenger til å ta deg ordentlig av de elskede ullgenserne, skjerfene og luene dine kan du forlenge prosjektenes levetid og sørge for at de holder seg pene i lang tid fremover.

Dette trenger du

  • Ullsåpe eller et vaskemiddel til ull (prøv denne)
  • Kaldt eller lunkent vann
  • En håndvask eller en balje
  • Håndklær til tørking og forming
  • Valgfritt: Matter til å blokke prosjektet (se her)

Bli klar

Så snart du er sikker på at prosjektet ditt faktisk er laget av ull (så langt, så godt), så sjekk om banderolen inneholder informasjon om hvordan garnet skal vaskes. Banderolen vil ofte indikere om garnet kan vaskes i vaskemaskinen eller om det skal vaskes for hånd. Den vil også oppgi en maksimal vanntemperatur. De aller fleste ullgarn må ikke vaskes ved høyere temperaturer enn 30°C.

Før du vasker prosjektet ditt skal du fjerne skitt og nupper. Bruk en uldkam eller en nuppefjerner og eventuelt en børste med myke hår for å fjerne nupper, dyrehår og annen smuss. Dette trinnet hjelper med å hindre at det trenger inn i garnet under vask. 

Trinn for trinn: Sånn vasker du ull for hånd

Før du setter i gang bør du være oppmerksom på at noen ullsåper, som fx Eucalan, ikke skal vaskes ut av prosjektet ditt. Sånne såper inneholder nemlig lanolin og andre essensielle oljer som holder prosjektet ditt mykt, fritt for statisk elektrisitet og beskytter mot møll. Hvis du bruker en av disse ullsåpene kan du hoppe over trinn 5 og gå rett videre til trinn 6. Du kan alltid lese på ullsåpens beholder for å få spesifikke instruksjoner.

Sånn vasker du prosjektet ditt for hånd:

  1. Fyll en håndvask eller en balje med kaldt eller lunkent vann avhengig av instruksjonene på banderolen.
  2. Tilføy en liten smule ullsåpe i vannet. Sjekk instruksjonene på beholderen hvis du er i tvil om mengden.
  3. Legg prosjektet ditt forsiktig i vannet. Pass på at du ikke gnir eller vrir fibrene, så ullen ikke toves.
  4. La prosjektet ligge i bløt i vannet i 5-10 minutter og press vannet forsiktig ut av garnet. Våt ull kan være ganske tung og strekke seg ut av form, så pass på at du støtter vekten av prosjektet mens du presser vannet ut.
  5. Tøm håndvasken eller baljen og fyll den med vann igjen. Skyll prosjektet i det rene vannet og press igjen vannet ut.
  6. Rull håndkleet ut og form prosjektet ditt forsiktig på det. Legg det flatt på et rent håndkle eller oppå et tørkestativ. Unngå direkte sollys.


Trinn for trinn: Sånn vasker du superwash ull i vaskemaskinen

Superwash ull er en spesiell type ull som har blitt behandlet så den beholder form og størrelse når du vasker den i vaskemaskinen. Den krymper og tover ikke, og derfor er den perfekt til å lage klær som skal vaskes ofte. Du skal likevel fremdeles sørge for å vaske den på et mildt vaskeprogram.

Dette gjør du:

  1. Velg et vaskemiddel eller en såpe spesielt til ullvask. Unngå å bruke skyllemiddel, blekemiddel eller andre tilsetningsprodukter til vask.
  2. Innstill vaskemaskinen din på et mildt vaskeprogram med kaldt vann. Varmt vann kan skade fibrene i garnet.
  3. For å unngå at garnet ditt filtrer seg sammen kan du bruke en vaskepose. Det vil også forhindre at løse dotter setter seg fast i maskinen din.
  4. Tilføy en smule ullsåpe. Følg instruksjonene på beholderen for å bruke riktig mengde.
  5. Start vaskemaskinen og unn deg selv en deilig pause! Du kan jo arbeide på det neste prosjektet ditt… jeg bare sier det.

Les mer om superwash ull her.


Trinn for trinn: Sånn tørker du ull

Nå er du nesten ferdig! Når du har vasket ullprosjektet ditt er det viktig at du får det tørket ordentlig så det beholder en pen form.

Sånn gjør du:

  1. Fjern overflødig vann fra garnet ved å rulle det inn i et håndkle og press det forsiktig. Unngå å vri fibrene, da det kan føre til at prosjektet misformes.
  2. Legg prosjektet flatt på et nytt håndkle som er rent og tørt. Sørg for at håndkleet er stort nok til hele prosjektet uten at du må brette eller krølle det sammen.
  3. Form prosjektet så mye som nødvendig ved å trekke det forsiktig til riktig form og størrelse. Dette trinnet er spesielt viktig for prosjekter som gensere som skal ha en bestemt størrelse.
  4. Unngå å plassere prosjektet i direkte sollys eller tett på en varmekilde, da det kan medføre at fibrene blir stive eller misfargede. Velg i stedet et kjølig og godt ventilert rom til å tørke prosjektet ditt i.
  5. La prosjektet tørke helt før du håndterer det eller tar det på. Tørketiden kan variere fra et par timer til en hel dag (eller mer), avhengig av størrelsen og tykkelsen på prosjektet samt rommets temperatur.

Nøkkelen til å tørke prosjektet ditt med suksess er å være forsiktig. Med litt tålmodighet og omsorg er prosjektet ditt klart til bruk på null tid! Jippii! 


La oss oppsummere

Det er sånn sett det! Gratulerer med at du tok deg tid til å lære hvordan du passer godt på ullprosjektene dine. Med få, enkle trinn kan du sørge for at de fortsetter å se fantastiske ut i lang tid fremover.

Her er det du bør huske:

  • Korrekt vasking og tørking av ullprosjektet ditt er viktig for å bevare form og tekstur.
  • Bruk en ullsåpe og unngå å bruke varmt vann, skyllemiddel, blekemiddel eller andre tilsetningsprodukter i vask.
  • Fjern forsiktig overflødig vann og form prosjektet ditt før du lar det tørke flatt på et håndkle.
  • Superwash ull må gjerne vaskes i vaskemaskinen. Husk å legge det i en vaskepose.
  • Vær tålmodig og håndter prosjektet ditt forsiktig for å oppnå de beste resultater. 

God fornøyelse med vaskeriet!