Superwash-ullgarn er behandlet så garnet kan vaskes i vaskemaskinen uten at det krymper eller tover. I dette blogginnlegget kan du lese om fordelene ved superwash, og få tips til hvordan du vedlikeholder dine strikkede gensere og tepper. 


Har du også lurt på nøyaktig hva det betyr at et ullgarn er superwash-behandlet?

Naturlig ullgarn tåler ikke høye temperaturer, og som konsekvens reagerer garnet ved at det krymper og tover seg når du vasker det i vaskemaskinen.

Dette er en situasjon jeg er sikker på at alle strikkere og heklere gjerne vil slippe å havne i. Det er rett og slett for hjerteskjærende å stå med en ullgenser som har krympet to størrelser i vask!

Hvis du velger å strikke eller hekle prosjektet ditt i et superwash-garn kan du unngå dette skrekkscenariet, og det er en rekke andre fordeler ved superwash-ull også, som jeg vil utdype i dette blogginnlegget.

La oss begynne med å kikke på nøyaktig hva prosessen fra vanlig ull til superwash-ull går ut på. 

Vil du bare gjerne vite hvordan du skal vaske garnet ditt? Hopp rett til avsnittet her.


👆 Friends Extra Fine Merino er et superwash-garn som er utrolig praktisk til alle mulige prosjekter. Det kan vaskes i vaskemaskinen ved 30°C. Finn det her.

Hva er superwash-ull?

Den primære egenskapen til superwash-ull ligger i navnet: Superwash er en metode til å behandle ullgarn så det kan vaskes i vaskemaskinen uten problemer.

Ull er et naturlig proteinfiber som består av en masse små skjellag som overlapper hverandre. Disse skjellagene tåler ikke varme og plutselige endringer i temperatur. Hvis du vasker ull ved høye temperaturer vil skjellagene åpne seg og klistres sammen, noe som resulterer i at fibrene tover seg.

Ved superwash-behandlet garn blir skjellagene fjernet, og fibrene blir så overtrukket med et lag polymer som beskytter ullen mot høye temperaturer.

Poly-hva? Polymer er et ufarlig stoff av plast som er helt vanlig i klær. Mange av klærne dine inneholder sannsynligvis en form for polymer 😉

Du kan se på garnets banderole om garnet er superwash-behandlet eller ikke.

👆 Blandt superwash-garnene våre finner du blant annet Friends Extra Fine Merino, Unicorn Solid og Silly Socks.

Visste du … at du også kan bruke ullens evne til å tove til din fordel? Du kan for eksempel kaste deg ut i å tove kurver, vesker og hjemmesko. Se f.eks. disse deilige tovede tøflene  💜

La oss nå se på hvordan du vedlikeholder prosjektene dine med superwash-ull best mulig.

Sånn vedlikeholder du superwash-garn

Superwash-ull kan som sagt vaskes i vaskemaskinen. Derfor er det kjempelurt å strikke eller hekle tøy til babyer og barn med superwash-garn - eller til deg selv, hvis du ikke har tålmodighet eller lyst til å håndvaske klærne dine.

Likevel skal du fremdeles tenke deg litt ekstra godt om før du starter vaskemaskinen.

Du bør vaske prosjektene dine med superwash-garn på et ull- eller skåneprogram ved maks. 30°C. Enkelte superwash-garn kan tåle opptil 40°C. Sjekk banderolen for å være helt på den sikre siden.

Du kan med fordel bruke et ullvaskemiddel, men du skal unngå skyllemiddel fordi det kan endre på passformen. Et godt ullvaskemiddel er Eucalan, som inneholder lanolin og holder kreasjonene dine deilig myke.

Du må aldri tørke superwash-garn i tørketrommelen. 

Tips! Vær oppmerksom på at superwash-garn kan gi seg i bruk. Derfor kan det være en god idé å vaske tøyet regelmessig så det får sin opprinnelige passform tilbake. Du kan også vurdere å blokke prosjektet ditt. Alternativt kan du strikke eller hekle prosjektet ditt med en pinne- eller nålestørrelse mindre, med tanke på at tøyet vil gi seg litt med tiden.


👆 Finn ullvaskemiddelet fra Eucalan her

Dette bør du vite om å arbeide med superwash-ull

Egenskapene til vanlig ull og superwash-ull er ganske forskjellige, og det vil jeg gjerne utdype litt nærmere her.

Mindre kløe med superwash-ull

Ullgarn som er superwash-behandlet er som sagt trukket med et beskyttende lag av polymer. Laget har den effekten at garnet føles supermykt og deilig å røre ved. 

Hvis du normalt holder deg langt vekk fra naturlig ull, som kan klø veldig for enkelte, er superwash-ull en god løsning for deg. 

Superwash-ull er glattere å arbeide med

Det beskyttende laget rundt fibrene i superwash-ull bidrar dessuten til at garnet er glatt og lett skinnende, i motsetning til naturlig ullgarn, som føles mye mer hårete.

Når du arbeider med superwash-garn vil du tydelig kunne merke at garnet er glattere enn naturlig ull. Maskene glir rett og slett lettere over pinnene - og kanskje arbeider du til og med kjappere enn normalt. Det glatte garnet kan likevel også føre til at du mister masker lettere… Oops! Pass på løpske masker 😊

Tips! Hvis hele greien blir litt for glatt for deg kan du prøve å arbeide med strikkepinner eller heklenål i et annet materiale. Garnet glir litt bedre på metallpinner-/nåler, så prøv med strikkepinner eller heklenål i et naturmateriale som tre eller bambus i stedet for. Se vårt store utvalg av strikkepinner her og heklenåler her.

Klare og mettede farger i superwash-ull

Superwash-ull tar bedre imot innfarging sammenlignet med naturlig ull. Det betyr at fargene fremstår ekstra klare og mettede. Så slå det endelig løs med fargene når du arbeider med superwash-ull - du vil garantert få noen virkelig flotte resultater.

Superwash-ull er mindre isolerende

Nå har jeg nevnt en masse fordeler ved superwash-ull, men det finnes også en bakside av medaljen. Den temperaturregulerende og isolerende effekten man kjenner fra naturlig ull er nemlig til en viss grad redusert ved superwash-ull, fordi fibrene er omgitt av polymer.

Er det på tide å prøve et superwash-ullgarn? La oss se på mulighetene!


👆 Se på disse flotte, sterke fargene superwash-garnet Unicorn Solid kommer i. Garnet består av 75% merinoull og 25% polyamid. Se alle fargene her.

Prøv et superwash-garn

Jeg vil spesielt fremheve Unicorn Solid og Friends Extra Fine Merino. Begge garnene er myke, flotte og fås i mange nydelige farger. De egner seg til å strikke og hekle alt fra strømper, gensere, luer og skjerf til både barn og voksne.

Tips! Er du i tvil om du skal velge et garn i vanlig ull eller superwash-ull? Det kan være en god idé å lage en hekle- eller strikkeprøve hvis du er i tvil. Les hvordan du lager en strikkeprøve her.

Opsummering: Superwash-ull

  • Superwash-ull er behandlet så det kan vaskes i vaskemaskinen på et ull- eller skåneprogram ved maks. 30°C. Det må ikke tørketromles.
  • Superwash-garn er ekstra mykt, lett skinnende og har flotte, mettede farger.
  • Superwash-ull er perfekt til å hekle og strikke tøy som skal brukes til hverdags og vaskes ofte. Det egner seg godt til både voksne, barn og babyer.