Åh nei! Endelig har du kommet i gang med det nye prosjektet ditt og så støter du på en knute på garnnøstet. En av de ordentlig stygge, som man ikke vet helt hva man skal gjøre med. I dette blogginnlegget vil jeg fortelle deg litt om hvordan knutene oppstår og ikke minst hva man kan gjøre med dem.

Hvor kommer knutene fra?

Selv om knuter midt i et nøste er super-irriterende, så er det dessverre ikke til å unngå. Når garnet blir produsert blir det spunnet i en kilometer lang tråd som blir surret rundt store spoler. Knuten oppstår når en spole er full og en annen skal legges til. Dessuten kan det skje at tråden ryker, hvilket kan bety at det oppstår flere knuter i samme nøste. Grunnen til at man ikke bare kaster garn som har røket og nøster det er knuter i, er for å holde prisen på garnet nede. Kasting av råvarer og den tiden man ville brukt på å finne nøster med knuter i ville økt prisen på de varene man selger, da det er den eneste muligheten man har for å innhente de ekstra utgiftene som ville oppstått.

Hvor mange knuter kan det være i et nøste?

Ja, det er jo spørsmålet, og ikke et det har vært enkelt å finne svaret på da jeg ikke umiddelbart har funnet noen industri guide-lines i min research. Men ifølge det jeg har lest meg frem til virker det som at det er en generell enighet i bransjen om at 3 knuter per 50 gram er akseptabelt.

Dette må du gjøre:

Det er viktig at du ikke bare ignorerer knuten. Du kan være sikker på at knuten vil holde i vask og det kan etterlate et hull som vil være mye verre enn selve knuten – og mye vanskeligere å reparere.

Alt ettersom hvilket materiale du arbeider med, vil jeg anbefale en av disse metodene som vil gjøre kampen mot knuter lettere.

Magisk knute:

Magisk knute fungerer klart best til bomull, da den har en tendens til å gå opp i andre materialer når prosjektet først blir brukt eller vasket. Til gjengjeld er den ikke så vanskelig å lage og den er genial til for eksempel å samle små garnrester til et stort nøste, så man kan få mest mulig ut av garnet sitt ;)

For å lage knuten må du starte med å legge de to garn-endene ved siden av hverandre, mens de peker i hver sin retning. Deretter tar du den ene enden og knyter en knute rundt den andre tråden. Gjenta dette med ende nummer to og stram knutene. Til slutt trekkes knutene sammen og strammes så mye som mulig. Avslutt med å klippe av de overflødige endene.



Russian join:

Russian join kan brukes på de fleste fler-trådede garn, primært ull og akryl. Til metoden trengs det en spiss nål, men ellers er den veldig enkel.

Mangler du en nål med spiss så er jeg fan av denne fra John James.

Nålen tres med den ene enden, hvorpå den føres gjennom midten av garnet så man nærmest syr gjennom garnet. Sørg for å gjøre dette gjennom 5-7 cm garn, så samlingen ikke går opp – husk å etterlate en løkke i enden. Tre deretter nålen med ende nummer to, trekk garnet gjennom løkken og gjør som du gjorde med ende nummer en, dog uten å etterlate en løkke. Når dette er gjort strammes løkken på ende 1 og endene trimmes.



Spyttspleising:

Spyttspleising kan kun gjøres med garn som er 100% ull og fungerer best med ubehandlet garn. Metoden kan dog brukes til superwash-behandlet ull – man må bare jobbe litt mer ;) Til gjengjeld får du en samling som er helt knutefri, hvilket gjør overgangen mellom de to trådene nesten usynlig, om enn en smule tykkere.

Garnet spleises ved at de to trådene legges på den ene håndflaten, mens de to endene peker hver sin vei. Deretter vætes den andre håndflaten (dette kan gjøres med spytt (derav navnet) eller vann), hvorpå de to trådene klemmes sammen ved å gni håndflatene frem og tilbake mot hverandre. Dette gjøres til samlingen er helt glatt.

Som sagt kan denne metoden også brukes til superwash-behandlet garn (100% ull). Her må man bare være oppmerksom på at man får filtet ut endene så garnet har noe å ta tak i når man gnir hendene sammen.


Strikkespleising:

Strikkespleising er super-velegnet til fler-trådet garn og danner hverken knute eller krever festing av ender. Metoden er spesielt god til tykkere garn hvor en knute vil bli for tydelig.

Metoden er ganske enkel. Trådene i de to endene deles, så antallet tråder blir det samme når de strikkes sammen, som det er i den originale tråden. Det vil si at hvis det er 6 tråder i garnet, så skal endene deles i to til 3 tråder, så de kan samles til en tråd på 6. Er det 5 deles endene så det er 2 i den ene og 3 i den andre, så de kan samles til 5 igjen når de strikkes sammen.

Nå skal endene strikkes sammen. La endene overlappe med et godt stykke, så de til sammen danner et garn på 6 tråder og strikk deretter som du normalt ville gjort. Det er viktig at du får strikket minst 6 masker, så du ikke risikerer at det går opp. Deretter strikkes det videre med det nye nøstet. På vrang-siden trimmes endene så de er et par centimeter lange, så de ikke faller ut på rett-siden. Endene skal ikke festes, men skal nok en gang strammes imellom, så maskene ikke blir løse.

Jeg har akkurat kjøpt Hobbiis Bamboo Deluxe rundpinnesett og jeg elsker de! De er bare så lekre å strikke med at man nesten ikke kan legge de fra seg igjen.

Nå kalte jeg det like så godt for strikkespleising, men for moro skyld prøvde jeg nettopp om det kunne la seg gjøre med hekling også, og det kan det faktisk. Man må bare være oppmerksom på at heklede masker bruker mer garn enn strikkede, til gjengjeld trengs det ikke like mange masker for å feste sammenføyningen.



Magic – no ends – knot:

Denne metoden ble jeg vist av en god venninne, og er den metoden jeg bruker selv når jeg skal samle to akrylgarn, da den holder! Til gjengjeld er det nok ikke den mest nybegynner-vennlige knuten, men når man først får taket på den så er den effektiv.

Akryl har lenge hatt et dårlig rykte, men akryl kan faktisk veldig mange ting. Les mye mer om det utskjelte materialet i blogginnlegget «Velg det riktige garnet: Garn av syntetiske fibre».

Legg de to endene side om side, så de peker samme vei, mens du holder endene mellom tommelfingeren og pekefingeren din. Man skal kunne se en liten centimeter av garnet foran fingertuppene dine. Ta nå den høyre tråden (hvis du vel og merke er høyrehendt) og før tråden rundt tommelfingeren din og garnet mellom de to fingrene dine – gjenta en gang. Det er viktig at garnet ikke krysses. Ta nå garnet og før det inn mellom tommelfingeren din og garn-endene, hvorpå garn-endene bøyes innover garnet og gjemmes under tommelfingeren. Trekk nå forsiktig i tråden som du har viklet rundt tommelfingeren og se hvordan alt trekker seg sammen til en perfekt knute.



Jeg håper denne lille guiden til knuter og hva man skal gjøre med dem, kan hjelpe deg til å få det beste ut av de knutete garnnøstene du måtte støte på i ditt arbeid med garn. Fortell oss gjerne hvilken metode du velger å bruke når det skjer.

Kjærlig hilsen

Eva fra Hobbii

Spar 15%

Rainbow Lace Print - Hobbii

100% Mercerisert Bomull

46 kr.  54 kr.

Stoppenåler – 3 stk - Clover

86 kr. Ikke på lager